Ср, 2024-04-17, 01:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:34
Україна без расизму готується приймати вболівальників Євро-2012
Інші останні Спортивні новини

Британські ЗМІ в останні дні зовсім залякали своїх фанів. Спочатку канал Sky News розповів про існування в Донецьку групи фанів-неонацистів. Один з героїв сюжету вже звинуватив його авторів в підтасовуванні і провокації. Наприклад, традиційна бійка уболівальників, після якої вони дружно п'ють пиво, була представлена як побиття групою фанів своїх суперників.

Скандал розгорівся через відео, зняте репортером каналу ВВС Крісом Роджерсом в Україні. На кадрах з останнього матчу між харківським "Металістом" і донецьким "Шахтарем" відображена бійка на трибунах між фанатами свого ж клубу, повідомляє Сергій Медведь в статті "Харківські хулігани спровокували міжнародний скандал" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

"Поки ми знімали, хулігани визначили нову мішень - невелику групу студентів-азіатів", - повідомляє закадровий голос.

За півхвилини, поки стюарди намагалися пробратися до місця бійки, двох студентів серйозно побили - їм довелося звернутися за медичною допомогою.

"Ми ж своїх підтримували! І планували трохи раніше піти. Але нас затиснули з двох сторін, почали бити. Ми потрапили в справжню пастку!" - поскаржилися студенти знімальній групі в медпункті при стадіоні.

Слідом за цим і телеканал ВВС розповів, що їм вдалося отримати кадри, "зроблені на території України та Польщі, на яких видно, як уболівальники віддавали нацистські вітання і при появі на полі чорношкірих гравців видавали звуки, схожі на крик мавпи", продовжує Дмитро Коротков в статті "Британців лякають українським расизмом" в газеті "Сегодня".

Поява відео у випуску новин запустило справжню хвилю обурення щодо України.

Після того як ВВС показала ці кадри екс-капітану збірної Англії Солу Кемпбеллу, він порадив уболівальникам афро-карибського або азіатського походження дивитися чемпіонат вдома по телевізору: "Тому що назад ви можете повернутися в труні".

Зовнішньополітичне відомство України не згодне. На його думку, бійка дійсно була. Але били, не розбираючи кольору шкіри і форми черепа. Расизм тут ні до чого. У нашому МЗС проблему назвали міфічною. "Можна в чому завгодно звинувачувати українське суспільство, але за рівнем расизму велика частина країн-членів ЄС далеко попереду у порівнянні з Україною", - заявив директор департаменту інформполітики МЗС Олег Волошин.

Вчора ж виступив і міністр спорту Великобританії Хью Робертсон: "Моя порада кожному фанату: поїхати на Євро і чудово провести час, і, звичайно ж, вести себе при цьому належно", пише газета "Сегодня".

"Ніяких загроз для перебування в Україну для громадян інших національностей не існує, - упевнений директор турніру УЄФА Євро-2012 Маркіян Лубківський. - А у Сола Кемпбелла є своє бачення. І воно для нас образливе. У нас всі матчі, які відбудуться у всіх країнах на груповому етапі, отримали кваліфікацію як матчі низького ризику. Ми не очікуємо протистояння між уболівальниками. Будуть залучатися приватні охоронні структури, стюарди, які сьогодні вже працюють на стадіонах, а на зовнішньому периметрі будуть працювати співробітники міліції, які забезпечать безпеку і правопорядок ".

Газета "Комсомольська правда в Україні" зазначає, що безпека на стадіонах під час Євро буде забезпечувати зовсім не міліція, а спеціально найняті для цих цілей волонтери. Це не ноу-хау Україні, а вимога УЄФА. Ще до скандалу з харківськими вболівальниками футбольна організація висловила бажання перевірити українських волонтерів (їх рекрутинг йде повним ходом) і запропонувати їм довести, що вони готові гідно представити країну.

Максим Савчук в статті "Фанати за "ґрати"!" в газеті "Україна молода" повідомляє, що офіційну столичну фан-зону чемпіонату Євро-2012, загальною площею 51 тисяча квадратних метрів (від вулиці Інститутської до Бессарабки), уже огороджують та готують до відкриття, запланованого на 8 червня. Як відомо, під час чемпіонату тут транслюватимуть матчі на семи великих екранах, проводитимуть концерти, акції, а в останній день змагання обіцяють справжнє футбольне свято та феєрверк. Вхід буде вільним, у віп-сектор - від 100 до 200 євро.

Станом на обідню пору вчорашнього дня на території фан-зони кипіла робота. Працівники накривали торговельні намети, до яких уже підвезли установки для розливу пива (сек’юрiті кажуть, його продаватимуть уже за два дні). До об’єктів фан-зони (туалетів, магазинів iз символікою чемпіонату та яток фаст-фуду) підводили комунікації та продовжували встановлювати двометрову сіру огорожу, подібну до клітки. До речі, в перспективі вона може створити незручності і для пішоходів, і для відвідувачів "зони" на переповненій уболівальниками вулиці, адже кутові опори, закріплені бетонними брилами, відходять на півтора метра. Вони вже дещо затруднюють рух - їх потрібно обходити чи оббігати.

Проблеми почалися і з транспортним рухом - вулиці, прилеглі до Хрещатика, були переповнені автівками, високий рівень заторів у центрі зафіксувала інтернет-послуга "Яндекс-затори", а все - через перекриття Хрещатика та неефективну роботу світлофорів, які скупчення тільки збільшували. Труднощів для пасажирів підземки немає - підземні переходи від станцій метро "Майдан Незалежності" та "Хрещатик" поки що не перекриті.

Нагадаємо, як зазначали у Київській міськдержадміністрації, фан-зона працюватиме під час чемпіонату щодня, з 12.00 до першої ночі й закриватиметься протягом цього часу лише у випадку переповнення. Міліції всередині не буде - охорону нестимуть стюарди. У фан-зоні буде заборонено продавати алкогольні напої й сигарети. Дозволять лише пиво у пластику. Розрахована фан-зона на 70 тисяч уболівальників (у день фіналу "ліміт" збільшать до 90 тисяч), а демонтують її до 8 липня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Спортивні новини | Переглядів: 983 | Додав: admin | Теги: Євро-2012, україна, расизм | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]