Чт, 2024-04-18, 14:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:56
Україна зовсім скоро вирішить газові питання: у президента повно ентузіазму
Інші останні Економічні новини

Янукович сподівається на вирішення газового питання у двосторонніх відносинах із Росією найближчим часом, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо взяти ось ці два останні роки, в нас практично ніяких спірних питань не було, крім одного - газового. Я дивлюся з надією на те, що ми найближчим часом вирішимо й цю проблему. Знайдемо підходи взаємовигідні, які задовольнятимуть і Україну, і Росію", - сказав президент журналістам у Донецьку в понеділок.

За його словами, він з ентузіазмом дивиться на відносини двох країн, "і завжди дивився".

Як повідомлялося, 11 травня президент Росії Володимир Путін надіслав офіційне запрошення президенту України Віктору Януковичу з приводу участі в неформальному саміті СНД, який відбудеться 15 травня в Москві.

Нагадаємо, 27 квітня цього року прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна платить за російський газ 550 дол за тис кубометрів. Ціну, за його словами – абсурдна.

"Напружена економічна ситуація навколо країн-експортерів нафти вдарила по світовому ринку і по Україні. Вдарило подорожчанням нафти і газу. Для нас удар помножується на те, що Україна змушена платити за російський газ зовсім абсурдну ціну - 550 дол за тис куб. Протягом року ми переплатимо суму, еквівалентну всім витратам держави на охорону здоров'я", - наголосив голова уряду.

Нагадаємо, Україна купувала російське "блакитне паливо" по 416 доларів за тисячу кубів. Ціна і так була найвищою у Європі. Країни ЄС, які територіально знаходяться від Росії далі за Україну, купують газ значно дешевше.

Україна неодноразово вела переговори з Росією щодо зниження ціни на газ. Київ просив у Москви знижки на 4 млрд дол за рік. Натомість Київ серед іншого готовий був віддати "Газпрому" в оренду частину сховищ газу, повернути Росії Кременчуцький НПЗ і допустити її як співвласника в майбутні блоки АЕС.

Росія ж акцентує на тому, що вона повністю задоволена раніше підписаними контрактами. Водночас розглядає можливість надання Україні знижки на купівлю газу в обмін на участь в енергопроектах України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1058 | Додав: admin | Теги: янукович, газове питання, Росія, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]