Сб, 2024-04-20, 11:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:30
В Європі погрожують Україні бойкотом Євро-2012
Інші останні Спортивні новини

Члени Єврокомісії вирішили бойкотувати Чемпіонат Європи з футболу в Україні через політичну ситуацію тут, яка турбує їх назагал і щодо екс-прем'єрки Юлії Тимошенко зокрема, повідомила в п'ятницю європейська комісарка з питань спорту Андрулла Василиу (Androulla Vassiliou).

Вона долучається до рішення деяких європейських політиків не їхати в Україну на Євро-2012. Мова про це йде в заяві єврокомісарки, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Васіліу зазначає, що за останні кілька днів "ми бачили досить багато новин щодо можливої участі політиків у змаганнях як реакцію на стурбованість у зв'язку з політичною ситуацією в Україні".

"Я поділяю цю стурбованість, у зв'язку з чим я, як європейський комісар, відповідальний за спорт, прийняла рішення, що для мене недоцільно в нинішніх умовах відвідувати будь-які матчі, які пройдуть в Україну. Цю позицію поділяє як президент, так і інші члени Європейської комісії", - заявила вона.

У цьому зв'язку єврокомісар підкреслила, що повністю приєднується до заяви, зробленої минулого тижня Верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президентом Кетрін Ештон щодо ситуації з екс-прем'єром Юлією Тимошенко.

Разом з тим, Васіліу, "як і мільйони любителів спорту, з великим нетерпінням чекає Євро-2012". "Турнір стане майданчиком для деяких кращих футболістів в світі, і я впевнена, що ми побачимо захоплюючі матчі і, сподіваюся, багато голів. Я думаю, що важливо зберегти реальну сутність спорту та спортивного успіху Євро-2012", - підкреслила вона.

Крім того, єврокомісар повідомила, що має намір відвідати один з матчів в Польщі.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Нідерландів Урі Розенталь прогнозує бойкот урядом Нідерландів чемпіонату Європи з футболу-2012 в Україні у зв'язку із ситуацією з демократією та справою колишнього прем'єра Юлії Тимошенко.

Німеччина вважає чемпіонат можливістю для вболівальників, спортсменів і політиків висловити протест проти ситуації з дотриманням прав людини в Україні. Також фламандський уряд Бельгії та міністр закордонних справ Бельгії вирішили проігнорувати Євро. Також на Євро не приїдуть чиновники з Австрії.

Польща вважає такі заяви неадекватною реакцією у зв'язку із ситуацією з демократією.

Нагадаємо, що представництво Євросоюзу в Україні повідомило, що ніхто з єврокомісарів не має наміру відвідувати заходи в Україні, присвячені фінальній частині чемпіонату Європи з футболу (Євро-2012).

Бойкот Євро-2012 в Україні зі сторони європолітиків не вирішить ситуації з Тимошенко, каже президент Європарламенту

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц (Martin Schulz) заявляє, що заклики до бойкоту Євро-2012 в Україну "не є конструктивними і не допомагають продовжувати діалог, необхідний для швидкого вирішення ситуації з екс-прем'єром Юлією Тимошенко".

Текст заяви опублікований у п'ятницю в Брюсселі прес-секретарем президента ЄП Арміном Машмером (Armin Machmer), Шульц знаходиться в постійному контакті з українською владою і "наполегливо працює, щоб переконати їх зробити все можливе для Тимошенко, знайти рішення".

"Це гарантує, що міжнародне спортивне співтовариство не стане жертвою цієї ситуації. Президент Шульц сподівається, що рішення буде знайдено до початку Євро-2012", - йдеться в коментарі.

У той же час президент Європарламенту констатує, що якщо ситуація залишиться без змін, він не візьме участь у футбольних матчах Євро-2012 в Україні.

Президент ФІФА проти перенесення Євро-2012 з України

Президент ФІФА Йозеф Блаттер переконаний, що чемпіонат Європи з футболу 2012 року повинен пройти в обраних для цього країнах і згідно затвердженому формату, незважаючи на політичну обстановку довкола України.

Як повідомляє Інформаційний центр "Україна-2012" в п'ятницю, про це він заявив під час дебатів на симпозіумі інвесторів в швейцарському місті Санкт-Галлені.

"Політики в першу чергу повинні пам'ятати про спортивні цінності. І кажучи про ігнорування чемпіонату Європи, вони повинні думати про те, які наслідки матимуть їхні рішення. Євро-2012 повинно проходити там, де планувалося спочатку. Футбол несе в собі об'єднання людей, а не їх роз'єднання", - підкреслив Блаттер.

Томенко вважає, що бойкот має бути для влади, а "футбол для народу"

Бойкот з боку європейців справедливий по відношенню до української влади, проте не повинен проявлятися щодо проведення Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012, вважає віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко (обраний за списками БЮТ).

"Я підтримую бойкот влади в частині жорсткої критики, скажімо так, і санкцій до режиму Віктора Януковича, але я вважаю, що футбол потрібно залишити для українського народу і не зривати проведення Чемпіонату Європи", - сказав Томенко на брифінгу в п'ятницю, коментуючи заяви ряду європейських лідерів про те, що вони мають намір проігнорувати проведення Чемпіонат Європи з футболу в Україні.

"Я виходжу з того, що ми повинні були б дотримуватися своєрідного гасла: "Бойкот для влади, а футбол для народу", - сказав Томенко.

За словами віце-спікера, "бойкот для української влади не тільки правильний, а й корисний для демократії, для українського народу і української держави". "Влада на чолі з президентом вже давно заслужила не тільки бойкот, шляхом неприбуття, наприклад, на футбольні матчі, а й бойкоту, в частині неучасті в міжнародних заходах", - сказав Томенко.

"Я думаю, що вже прийшла пора і подивитися на рахунки наших високих посадових осіб, які вони мають за кордоном. Подумати про санкції по відношенню до вищих посадових осіб, які не реагують на критику в країні щодо їх недемократичних, неадекватних рішень, а також щодо фактично фізичного знищення політичних опонентів і політичної опозиції ", - сказав він.

При цьому Микола Томенко наголосив, що Євро-2012 в Україні проводиться фактично за рахунок українців. Томенко пояснив, що гроші на проведення Євро-2012 виділялися з державного бюджету України, а держбюджет Україні формується виключно за рахунок коштів українських платників податків.

"Я вважаю несправедливим забирати у людей Євро, якщо вони його профінансували", - сказав Микола Томенко.

Експерти вважають, що Євро-2012 пройде в Україні, але українській владі не уникнути бойкоту

Проведення фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні відбудеться, проте дипломатичний і політичний бойкот турніру з боку європейських політиків і державних діячів неминучий, впевнений директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Євро-2012 відбудеться - перенесення неможливе, а політичний і дипломатичний бойкот неминучий", - сказав він на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

На думку Вадим Карасьова, вибухи в Дніпропетровську не були спрямовані безпосередньо проти Євро-2012. При такій мотивації вибухи логічніше було б здійснити у приймаючих містах турніру, а більшої шкоди майбутнього чемпіонату та іміджу Україні в контексті його проведення завдали не недавні події в Дніпропетровську, а ситуація навколо екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, вважає він.

У свою чергу, головний консультант відділу стратегій реформування сектора безпеки Національного інституту стратегічних досліджень при президенті України Марія Гуцало вважає, що не варто пов'язувати події, які, на її думку, мають кримінальний відтінок, з проявами тероризму.

Вона зазначила відсутність в країні жорстких національних чи релігійних протиріч, які є підставою для тероризму.

У той же час експерт звернула увагу на той факт, що Дніпропетровськ - дуже непросте місто з точки зору криміногенної обстановки.

У той же час Марія Гуцало зазначила, що час для вибухів в Дніпропетровську "було обрано вдало", оскільки в Україну наближається Євро-2012 і активно обговорюється ситуація навколо екс-прем'єра Тимошенко.

На її думку, ці вибухи зробили серйозний психологічний вплив на українців.

В ході організованого на прес-конференції відео-моста "Київ - Москва" генеральний директор Центру політичної кон'юнктури, російський політолог Сергій Міхєєв висловив думку, що вибухи в Дніпропетровську були однозначно терористичним актом, покликаним залякати населення і дестабілізувати ситуацію в країні. При цьому він не виключив політичного підґрунтя цих подій.

У той же час Міхєєв висловив впевненість, що Євро-2012 в Україні відбудеться. "Ніхто нічого переносити не буде", - сказав він.

Експерт також припустив, що бурхлива реакція європейських політиків на останні події в Україні та заяви щодо проведення Євро-2012 пов'язані з тим, що вони "наче чекали приводу, щоб зреагувати на цю ситуацію".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Спортивні новини | Переглядів: 1115 | Додав: admin | Теги: євро 2012, Бойкот, Європа, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]