Чт, 2024-03-28, 21:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:37
В Україні все ж з'явиться суспільне мовлення: Рада схвалила. ВІДЕО
Інші останні Телевізійні новини

Верховна Рада України проголосувала у другому читанні закон про створення суспільного мовлення.

За відповідний законопроект "Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України" (№1357) у четвер 19 березня проголосували 256 народних депутатів.

У схваленому законі не підтримали пропозицію народного депутата Миколи Томенка про створення окремої юрособи для суспільного радіо - уся структура працюватиме за принципом "об'єднаного ньюзруму", зазначає "Українська правда".

Суспільний мовник здійснюватиме мовлення не менше ніж на двох загальнонаціональних каналах мовлення (суспільно-політичному та культурно-освітньому), на регіональних каналах мовлення та не менше ніж на трьох загальнонаціональних ефірних радіоканалах (суспільно-політичному, культурно-освітньому, молодіжному).

Рада відмовила виключити із закону обласні ТРК та дозволити місцевій владі мати "регіональне суспільне мовлення".

Як зазначила голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, під час підготовки законопроекту до розгляду у другому читанні було доопрацьовано та усунуто прогалини щодо створення та діяльності Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ), передає УНІАН. Зокрема, в частині убезпечення суспільного мовника від можливості приватизації або іншого відчуження майна.

Відповідно до закону, зокрема, у Законі України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" встановлюється, що суспільне телебачення і радіомовлення утворюється у формі публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України", 100% акцій якого належить державі.

НСТУ утворюється на базі Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України, Державної телерадіокомпанії "Культура", обласних державних телерадіокомпаній, Державної телерадіомовної компанії "Крим", державних організацій "Київська державна регіональна телерадіокомпанія", "Севастопольська регіональна державна телерадіокомпанія", "Новгород-Сіверська регіональна державна телерадіокомпанія "Сіверська", "Криворізька регіональна державна телерадіокомпанія "Криворіжжя", державного підприємства "Українська студія телевізійних фільмів "Укртелефільм", що реорганізуються шляхом приєднання до Національної телекомпанії України.

Утворення НСТУ здійснюється за рішенням Кабінету міністрів України відповідно до законодавства з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

НСТУ є об’єктом загальнодержавного значення. Відчуження, передача (крім короткострокової оренди), приватизація нерухомого майна, об’єктів незавершеного будівництва, земельних ділянок, на яких вони розташовані, а також акцій, що належать державі у статутному капіталі НСТУ, забороняється.

НСТУ здійснює мовлення не менше ніж на двох загальнонаціональних каналах мовлення багатоканальної ефірної телемережі (суспільно-політичному та культурно-освітньому), на регіональних каналах мовлення багатоканальної ефірної телемережі та не менше ніж на трьох загальнонаціональних ефірних радіоканалах (суспільно-політичному, культурно-освітньому, молодіжному).

Статут НСТУ визначає повноваження акціонера, органів управління НСТУ та їх компетенцію відповідно до законодавства, з урахуванням особливостей, визначених цим Законом. Статут НСТУ має містити, зокрема, гарантії незалежності суспільного мовника; заборону на втручання з боку акціонера, інших суб’єктів владних повноважень у його редакційну політику.

До Наглядової ради НСТУ входять по одному представнику від депутатських фракцій і груп Верховної Ради України поточного скликання та дев’ять членів від громадських об’єднань та асоціацій.

Встановлюється, що НСТУ може фінансуватися за рахунок: продажу власної теле- і радіопродукції, плати за користування авторськими та суміжними правами; державного і місцевих бюджетів; абонентської плати, що сплачується за послуги НСТУ в порядку, встановленому Кабінетом міністрів; інших надходжень, не заборонених законодавством.

Кабінет міністрів здійснює контроль за використанням і збереженням переданого НСТУ майна та може визначати суб’єкта управління зазначеним майном.

НСТУ має право володіти, користуватися та розпоряджатися майном, набутим за рахунок коштів від власної господарської діяльності, з урахуванням обмежень, встановлених цим Законом.

Редакційна рада НСТУ формується з числа працівників НСТУ у складі 15 осіб: 5 осіб, які призначаються Наглядовою радою НСТУ, 5 осіб, які обираються загальними зборами творчого колективу НСТУ, і 5 осіб, які призначаються на конференції редакційних рад регіональних підрозділів НСТУ.

Редакційна рада регіонального підрозділу НСТУ формується у складі 6 осіб: 3 осіб, які призначаються правлінням НСТУ, і 3 осіб, які призначаються загальними зборами творчого колективу відповідного регіонального підрозділу НСТУ.

Редакційний статут НСТУ затверджується Наглядовою радою НСТУ за поданням редакційної ради НСТУ.

Як повідомлялося, у першому читанні закон про суспільне мовлення було ухвалено 13 січня.

Він передбачає створення незалежної від президента та уряду Національної суспільної телерадіокомпанії, на базі всеукраїнських та регіональних державних ТРК.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Телевізійні новини | Переглядів: 987 | Додав: adminA | Теги: Суспільне мовлення, Україні, Рада схвалила. ВІДЕО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]