Вт, 2024-04-16, 16:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:01
Замість ядерної зброї Україну може захистити комплекс "Сапсан"
Інші останні Надзвичайні новини

В умовах нових викликів і загроз територіальній цілісності держави питання доцільності оснащення Збройних сил країни вітчизняною сучасною високоточною зброєю неядерного стримування вимагає всебічного професійного аналізу, зазначають в ОПК України.

"Тема створення Україною нового оперативно-тактичного ракетного комплексу (ОТРК) - БФРК "Сапсан" залишається на сьогодні відкритою", - повідомило агентству Інтерфакс-Україна високопоставлене військове джерело.

"Не секрет, що державну цільову оборонну програму БФРК "Сапсан" колишнє керівництво Міноборони закрило влітку минулого року з надуманих причин. Очевидно, що в умовах поточних і потенційних викликів та загроз територіальній цілісності держави питання оснащення Збройних сил країни високоточною сучасною зброєю неядерного стримування, до якого належить БФРК "Сапсан", вимагає ґрунтовного, всебічного, професійного аналізу", - підкреслив співрозмовник агентства.

Пояснюючи свою думку, співрозмовник агентства уточнив: "Нам потрібно остаточно визначитися в питанні доцільності застосування армією зброї типу ОТРК проти "умовного противника" в умовах розв'язаного на території країни військового конфлікту".

"Зауважу, що технічних проблем у проекту БФРК "Сапсан" не було. Дискусійне і питання витрат може обговорюватися. Також вирішуємо і чутливе питання російської кооперації: її частка в програмі мінімальна, а в нових умовах, в разі ухвалення відповідного рішення військово-політичним керівництвом країни, схему кооперації, безумовно, буде переглянуто", - сказав джерело.

"Доречний також і аналіз соціально-економічного аспекту проекту: згідно з попередніми оцінками, у створенні нового українського ОТРК може бути задіяно близько 70 підприємств вітчизняного ракетно-космічного комплексу та ОПК", - зауважив співрозмовник агентства.

Розробником БФРК "Сапсан" є ДКБ "Південне" (КБП, Дніпропетровськ). Заявлена ​​розробником дальність ураження ракет комплексу - до 280 км. Ескізний проект БФРК був затверджений в 2009 році. Прийняття комплексу на озброєння ЗСУ, згідно з раніше озвученими Міноборони України планами, намічалося на 2016 рік.

Державна цільова оборонна програма зі створення БФРК "Сапсан" була схвалена урядом України в листопаді 2011 року, обсяг держфінансування програми до 2020 року становить 6,6 млрд грн.

Програма передбачає створення оперативно-тактичної і тактичної складових комплексу, розробку головних самонавідних бойових частин різного призначення, створення полігону, підготовку та відпрацювання технологій для серійного виробництва, і оснащення частин ракетних військ і артилерії ЗСУ новим комплексом.

У серпні 2013 року керівництво Міноборони України заявило про відмову від реалізації програми: військові дорікнули розробникам у відсутності конструкторської документації та дослідного зразка виробу, хоч угоду про початок етапу технічного проектування БФРК замовником і розробником так і не було оформлено.

Хоча в МОУ і заявили про доцільність зробити ставку на зброю стримування у вигляді крилатих ракет вітчизняного виробництва, у військовому відомстві також вивчалася можливість закупівлі для ЗСУ російських ОТРК "Іскандер-Е".


 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 941 | Додав: adminA | Теги: Замість ядерної зброї, Україну, комплекс Сапсан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]