Пт, 2024-04-19, 23:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:32
ЗМІ: "Іпотека Януковича" поки що не працює
Інші останні Економічні новини

З 15 травня, як обіцяв голова Мінрегіонбуду Анатолій Близнюк, повинна була запрацювати державна програма наддешевої іпотеки під рекордні 3% річних. Однак кредит поки що взяти абсолютно неможливо, пишуть "Коментарі".

На сайті профільного міністерства детально розписані умови отримання бажаного для більш ніж мільйона українців-черговиків кредиту. Так, "громадянину необхідно звернутися в один із 36 банків і подати мінімально необхідний набір документів". Йдеться про довідку щодо перебування на квартирній черзі, довідку про склад сім'ї, заяву на кредит і копію паспорта та ідентифікаційного номера.

Далі, після оформлення іпотеки та оплати першого внеску в розмірі до 25% загальної суми кредиту, громадянин щомісяця погашає ті ж таки 3%. Решту банкові оплачує держава з бюджету, в якому на ці цілі передбачено 1 млрд грн. Уряд вже задекларував відповідною постановою, що зазначена програма обов'язково торкнеться 30 тис сімей.

Нагадаємо, ще 8 травня Близнюк заявив, що нині лише "Ощадбанк" виявив бажання взяти участь у програмі дешевої іпотеки.

Так, в "Ощадбанку" на запитання про те, у кого можна дізнатися, де і як оформити заявку на кредит за державною програмою, відповіли, що наразі зробити це неможливо, оскільки не був розроблений механізм і цей продукт ще не надається.

Співробітниця фінустанови також повідомила, що більш докладна інформація може з'явитися наприкінці нинішнього місяця або на початку наступного.

"Спробуйте передзвонити в кінці поточного місяця або початку наступного. Тому що у нас ще взагалі ніякої інформації немає. І я нічого вам підказати не можу. Механізм кредитування не розроблено навіть на рівні держави", - сказали в банку.

Після таких слів дзвонити в решту 35 банків здалося зайвим, однак у міністерстві зазначили, що в найближчий четвер має бути проведено нараду за участю забудовників, банкірів і чиновників обласних адміністрацій, на якій повинні "відпрацювати" всі необхідні кроки для "максимальної ефективності спільних дій". Не більше і не менше.

Тому, навіть якщо рекордно низька для України іпотека і з'явиться цього року, то, найпевніше, залучення до неї черговиків буде в дуже обмежених масштабах. А поки що тільки міфічні банки-партнери, швидше за все, "зіллються" в один державний - Ощадбанк.

Отже, перший анонсований день історичного для країни за вартістю іпотечного кредитування закінчився черговим переносом нескінченних "погоджень" і "домовленостей".

Нагадаємо, в Україні з травня цього року населення зможе брати кредити за держпрограмою на купівлю житла під 2-3% річних у гривнях терміном на 10-15 років. Про це заявив президент України Віктор Янукович.

Він зазначив, що реалізація цієї програми дозволить завантажити будівельні компанії, створити нові робочі місця, підвищити обсяг виробництва вітчизняних будівельних матеріалів, підвищити попит на українську металопродукцію.

За попередніми оцінками Мінрегіону, в разі виділення коштів на реалізацію житлово-іпотечної ініціативи президента, можливість отримати дешеві позики можуть більш як 10 тис сімей, в першу чергу - пільгових категорій, які потребують поліпшення житлових умов.

Як повідомлялося, за інформацією прем'єр-міністра Миколи Азарова, соцініціатіви Януковича в 2012 році обійдуться державі у 25 млрд грн. При цьому прем'єр зазначив, що ця сума в порівнянні з усіма бюджетними витратами не така велика, щоб викликати інфляцію.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1140 | Додав: adminA | Теги: не працює, ЗМІ: Іпотека Януковича | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]