Пт, 2024-04-26, 04:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:32
Експерти не вірять у звільнення Тимошенко
Інші останні Політичні новини
Шансів на затвердження Верховною Радою компромісного законопроекту про лікування засуджених за кордоном мало.

Таку думку висловив у вівторок, 19 листопада, на прес-конференції в Києві директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, передає кореспондент Укрінформу.

"Мій прогноз такий, що шансів на затвердження компромісного законопроекту не дуже багато. Я б сказав, їх мало", - вважає він.

Водночас експерт повністю не відкинув можливість, що за законопроект таки проголосують.

На його думку, в робочій групі, яка займається доопрацюванням законопроекту про лікування засуджених за кордоном, не спостерігаються "навіть будь-яких натяків або передумов для компромісів", що створює "тупикову ситуацію".

Більш оптимістично Фесенко ставиться до схвалення виборчого законодавства та законопроекту про прокуратуру. "Швидше за все, є більше шансів, що приймуть законопроекти про прокуратуру та зміни до виборчого законодавства. Тому я більше оптиміст щодо цих двох законопроектів, ніж у питанні Тимошенко", - сказав він.

Експерт: Тимошенко можна звільнити за допомогою чинного законодавства

Чинне законодавство дозволяє звільнити колишнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко.

Про це розповів заступник генерального директора Центру імені Разумкова Валерій Чалий.

"Є та ж таки 84-та стаття Кримінального кодексу, яка разом з іншими статтями регламентує можливість у разі хвороби звільнення від відбування покарання", - сказав Чалий.

За його словами, Тимошенко не звільняють тільки через політичні мотиви.

"Президенту, очевидно, невигідно брати на себе це рішення. Тому цей "м'яч" перекинули до парламенту. Чи не краще "поле", я скажу, для ударів по воротах. А президент міг би досить швидко "забити цей гол". Сподіваюся, він зможе "вийти на заміну", - зазначив Чалий.

Представник глави дипломатії ЄС Кетрін Ештон - Майя Коч'янчич заявляє, що немає іншого часу для підписання Угоди про Асоціацію, крім саміту у Вільнюсі.

Нагадаємо, звільнення Тимошенко є умовою підписання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом.

Пізніше лідер партії "УДАР" Віталій Кличко заявив, що Євросоюз не ставить умовою для підписання Угоди про асоціацію з Україною відправку екс-прем'єра Юлії Тимошенко на лікування за кордон.

"Ви не повинні піднімати питання, де буде Тимошенко. Питання стоїть: прийняти цей закон, який стосується Юлії Тимошенко. Важливо прийняти закон, оскільки це умова підписання угоди", - сказав Кличко, висловивши впевненість, що в разі ухвалення закону екс-прем'єр отримає можливість лікуватися за кордоном.

ЄС кусає лікті через галас навколо Тимошенко - політолог

Лідери європейських країн, для котрих асоціація з Україною є не менш важливою, ніж для України, кусають собі лікті через жорстку прив'язку до "фактору Тимошенко".

Про це пише політолог, керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди Валерій Кучерук.

"У чому ж відповідальність представників Європи? Саме в тому, що вони стали заручниками жорсткої прив'язки вирішення питання Тимошенко до можливості підписання Угоди про асоціацію. Підозрюю, що зараз керівники багатьох європейських країн, для яких асоціація є не менш важливою, ніж для України, кусають собі лікті через цю жорстку прив'язку", – вважає експерт.

Кучерук зазначає, що слів про необхідність звільнити Тимошенко для успішного Вільнюса в Європі було сказано так багато, що якщо зараз від них європейці відмовляться, цього ніхто не зрозуміє.

"Найперше – власний електорат. А ще – Володимир Путін не зрозуміє різкої зміни настроїв у керівників дружньої для РФ Німеччини і країн, котрі на неї орієнтуються", – переконаний політолог.

Водночас, на його думку, поточна сесія парламенту, навіть у разі невирішення питання Тимошенко, не стане катастрофою.

"Повторюся, Україна не виконала тільки одну умову ЄС і майже повністю виконала всі інші. Саме по собі виконання цих вимог матеріалізувалися в новому законодавстві, що вже в будь-якому випадку є позитивом для України. Виконання 99% вимог Європейського Союзу дає невеликий шанс на те, що перед самітом у Вільнюсі прагматична частина європейських лідерів переконає своїх колег у необхідності підписання угоди. І найголовніше – якщо угода все-таки не буде підписана саме у Вільнюсі, це ще не повна катастрофа", – пише керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди.

Раніше президент України Віктор Янукович заявив, що Україна фактично виконала всю роботу, заплановану до саміту "Східного партнерства" у листопаді у Вільнюсі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 881 | Додав: adminA | Теги: експерти, звільнення Тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]