Чт, 2024-03-28, 20:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:37
Експерти назвали основні чинники зростання української економіки
Інші останні Економічні новини

Головними рушійними силами зростання економіки України в 2017 році будуть збільшення споживання та інвестиції в основний капітал. Про це пише "Сегодня", посилаючись на прогноз аналітиків групи ICU.

Експерти оцінюють зростання ВВП України за підсумками 2016 року в розмірі 1,5-1,6%, а в 2017 році прогнозують економічне зростання на 2,3%.

"У 2018 році зростання ВВП прискориться до 3% і з 2019 року, економіка вийде на середньорічний рівень приросту в 4%", - вважає керівник аналітичного підрозділу ICU Олександр Вальчишен.

За словами Вальчишена, головним драйвером економіки в 2017 році стане зростання внутрішнього попиту, який буде забезпечуватися шляхом утримання питомої ваги державних витрат на рівні 30% по відношенню до ВВП і зростанням інвестицій в основний капітал.

"Збільшення витрат уряду через бюджет - ключовий елемент підтримки внутрішнього попиту в економіці. Експортно-орієнтований сектор в нинішніх умовах поки не може бути прискорювачем відновлення економіки, тому уряд вживає заходів для збільшення внутрішнього попиту, в тому числі і споживчого, на який припадає зараз 68% ВВП, - сказав Вальчишен.- Внутрішній попит буде забезпечуватися внутрішнім пропозицією товарів або послуг. Крім того, слід очікувати відновлення купівельної спроможності домогосподарств. Це гарна новина для будівельної, машинобудівної галузей та їх суміжних сегментів ".

Вальчишен впевнений, що на відновлення купівельної спроможності домогосподарств вплине передбачене бюджетом-2017 збільшення мінімальної зарплати.

"Збільшення мінімальних зарплат з 2017 року ми оцінюємо як позитивний крок, яким уряд намагається переломити тенденцію останніх двох років, коли питома вага заробітної плати в структурі доходів ВВП знизився до історичного мінімуму (38,3% в 3-му кварталі 2016 р), - сказав Вальчишен. - Водночас питома вага прибутку суб'єктів господарювання всіх форм власності знаходиться на максимумі (45%). До економічної кризи 2014-2015 рр. ця пропорція була 54%/36% відповідно. Тобто, в 2014- 2015 рр. відбувалося подвійне стискання - скорочення обсягів номінального ВВП, і одночасно скорочувалася і та частина, яка припадала на заробітні плати".

Відзначимо, раніше S&P Global Ratings прогнозувало зростання економіки України за підсумками 2016 року на рівні 1% при показнику інфляції 14% і середньорічному курсі гривні на рівні 25,6 грн за долар.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 775 | Додав: adminA | Теги: експерти, основні чинники зростання українськ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]