Пт, 2024-04-19, 17:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:15
Європа вчиться на історіях з "російськими хакерами"- InoPressa
Інші останні Новини світу науки і технологій

Єврокомісія має намір боротися з російською дезінформацією і фейковими новинами, але чи багато можуть зробити "11 солдатів Федеріки Могеріні", протидіючи пропагандистському "Голіафу" Росії і її тролям, здатним вплинути на результати демократичних виборів у Німеччині, Нідерландах, Франції та Чехії? - пишуть ЗМІ. ФБР розслідує кібератаку на кінофестиваль "Санденс", який показав черговий фільм про допінг у Росії.

Єврокомісія вживає заходів для боротьби з російською дезінформацією і фейковими новинами. В майбутньому, пише Tagesspiegel, на прицілі опиниться найперше Німеччина.

"Нещодавно було викрито класичний випадок цілеспрямованої дезінформації: невеликий інтернет-ресурс з українського Донецька (ОРДО - ред.) повідомив, що НАТО готується до війни з Росією. Нібито 3,6 тис. танків вже приведені в стан боєготовності на кордонах з Росією. Новину було з ураганною швидкістю підхоплено ЗМІ і блогерами - навіть такими авторитетними виданнями, як британська Independent", - зауважує автор.

Насправді йшлося тільки про 87 танків. Неясно, від кого спочатку виходили неправдиві дані, проте посил новини не повинен був залишати сумнівів у тому, що "НАТО - агресор, Росія перебуває під загрозою". Це, пише кореспондент, лейтмотив сфабрикованих новин, в поширенні яких експерти ЄС звинувачують прокремлівські сили.

Як повідомляє автор публікації, щотижня Європейська служба зовнішніх зв'язків (EEAS) випускає Disinformation Review (огляд сфабрикованих новин. - InoPressa), у якому повідомляється про нові виявлені випадки дезінформації. Група з 11 експертів EEAS займається пошуком сфабрикованих пропагандистських повідомлень з Москви вже півтора року.

"Експерти сходяться на думці про те, що кількість фейкових новин, яка зашкалює, покликана поліпшити імідж російського керівництва на чолі з Володимиром Путіним", - пише автор.

"Основною мішенню російської пропаганди нині стала канцлер Меркель. З'являлася навіть інформація про те, що Меркель - "заодно з ісламістськими терористами і робить з ними селфі". EEAS співпрацює зі спецслужбами ФРН. Експерти впевнені, що в ході кампанії з виборів до Бундестагу (восени 2017 року) зловмисна дезінформація буде відігравати велику роль", - йдеться в статті.

"Європейська служба зовнішніх зв'язків відомства Федеріки Могеріні дійшла висновку, що кібератаки і кампанії з дезінформації, які виходять із Росії, є частиною продуманої державної політики Кремля, спрямованої проти ЄС, його лідерів і принципів з метою розколоти Євросоюз і європейське суспільство", - повідомляє кореспондент італійської Il Foglio Давид Карретта.

"Зважаючи на ризик, що російські державні органи і тролі можуть вплинути на результати демократичних виборів не тільки в Німеччині, а й у Нідерландах, Франції та Чехії, ЄС постає беззбройним у світлі пропагандистської війни Путіна", - йдеться в статті.

East StratCom Task Force - структура європейського зовнішньополітичного відомства, покликана боротися з хибними російськими новинами, за словами автора статті, "складається лише з 11 співробітників, не має власного бюджету і може спілкуватися із зовнішнім світом тільки англійською і російською мовами". Оскільки Кремль спрямував мільйони доларів, аби дестабілізувати ситуацію в країнах ЄС, це "боротьба між Давидом і Голіафом", кажуть у Брюсселі. "За оцінкою зовнішньополітичного відомства ЄС, фейкові новини стали частиною російської воєнної доктрини", - повідомляється в публікації.

Посилаючись на своє джерело в Брюсселі, Il Foglio пише, що "дезінформація може мати значний вплив на громадську думку і позначитися на тому, як будуть голосувати європейські виборці".

"Маючи в своєму розпорядженні скромні кошти (веб-сайт й інформаційний бюлетень), East StratCom Task Force ставить обмежені цілі: спробувати "зробити щеплення" європейцям проти фальшивих новин", - йдеться в статті.

"Ні кібератаки, ні спроби вплинути на політику країн-членів ЄС не входять в коло дій цієї структури. Створювати засоби захисту від кібератак Путіна на зовнішньому і внутрішньому фронті повинні НАТО і національні уряди", - підкреслює автор.

9-й Міжнародний форум з кібербезпеки відкрився у вівторок у Франції. Після хакерських атак і "витоків", якими були відзначені американські вибори, загрози на державному рівні викликають найбільші побоювання, інформує журналістка Libération Амаель Гітонья.

Росія, звинувачена США в організації кібератак на електронну пошту Національного комітету Демократичної партії США і керівника передвиборного штабу Хілларі Клінтон Джона Подести, рідко згадувалася на відкритті форуму, зауважується в статті. Проте робилися прозорі натяки: єврокомісар з Союзу безпеки ЄС британець Джуліан Кінг сказав про "гібридні загрози" і "прагнення маніпулювати громадською думкою", міністр внутрішніх справ Франції Брюно Ле Ру підкреслив, що "інформаційні системи регулярно стають об'єктом атак, що виходять від злочинних організацій і навіть від іноземних держав".

Завжди вкрай обережний у питанні про відповідальність за кібератаки Ґійом Пупар, який очолює Національне агентство безпеки інформаційних систем (Anssi), зазначив, що "використання кібератак державами" і дії "певних структур, політично налаштованих на цілі впливу", безумовно, не варто применшувати, передає кореспондент.

"Єврокомісар і міністр внутрішніх справ також згадали про шифрування повідомлень і даних, в якому влада по обидва боки Атлантики регулярно вбачає перешкоду для антитерористичної боротьби", - йдеться в статті. Міністр Ле Ру сказав, що хоче "гарантувати надійність" шифрування і "дотримуватися рівноваги між повагою до приватного життя і потребами служб розслідувань".

"Участь міністра внутрішніх справ у FIC також стало зручним приводом, щоб відзначити, що адміністративні заходи (без суду) з блокування веб-сайтів і видалення посилань в пошукових системах значно посилилися в 2016 році. (...) Це стосується і вихваляння тероризму, і педопорнографії", - повідомляє Гітонья.

ФБР розслідує кібератаку на американський кінофестиваль "Санденс", яка цими вихідними покалічила касові системи фестивалю, повідомляє журналістка The Hollywood Reporter Тетяна Сігел.

Представник "Санденс" заявив: "У даний момент у нас немає причин вважати, що мішенню кібератаки був конкретний фільм". Однак "один з продюсерів, що бере участь у фестивалі документального фільму, в якому критикується російський уряд, вважає, що його фільм міг таким бути", - передає автор.

"Є думка, що наша картина могла спровокувати помсту, - сказав Дуг Блаш, консультант-продюсер документального фільму "Ікар" про доктора Родченкова, який викрив російську систему державної підтримки допінгу. - Фільм створює невтішний портрет Путіна".

Сігел повідомляє, що обурення в російському уряді міг викликати й інший фільм, який бере участь у фестивалі: Cries From Syria ("Плачі із Сирії") режисера Євгена Афінеєвського. У цій картині - однієї з кількох документальних стрічок про сирійську громадянську війну - піддаються критиці Путін і втручання російської армії в те, що відбувається в Сирії.

Звісно, не тільки у росіян був привід зламати фестиваль, визнає журналістка. Фільм The New Radical про кібервоєнні групи, на кшталт Anonymous, міг розгнівати будь-яку з них, а Zero Days Ясміна Елаяата про іранський ядерний об'єкт, уражений комп'ютерним вірусом Stuxnet, здатний розсердити всіх від Ірану до США й ізраїльської розвідки. Картина Joshua: Teenageer Vs. Superpower Джо Піскателли могла не сподобатися в Китаї.

Також на цю тему:

Російських хакерів підозрюють у зламі сайту Демократичної партії Вісконсину (USA Today)

"Акт про правду" зобов'яже розповідати школярам у Каліфорнії про ймовірне російське втручання у вибори (The Washington Times)

Переклад Inopressa.ru

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 967 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, російські хакери, Європа, історії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]