Сб, 2024-04-20, 17:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:40
Фільм про Майдан іде за "Оскаром". ВІДЕО
Інші останні Культурні новини

  Документальна стрічка Євгена Афінеєвського "Зима у вогні", що розповідає про події, які сталися на Євромайдані 2013-2014 років, потрапила до п'ятірки претендентів на "Оскар" у номінації "Найкращий документальний фільм".

Список номінантів оголосили сьогодні, 14 січня, у Лос-Анджелесі режисери Гільєрмо дель Торо і Енг Лі. Повний список опубліковано на офіційному сайті "Оскара". Переможців оголосять 28 лютого.

"Наш фільм "Winter on fire" у п'ятірці номінації на Оскар! Це наша перемога! Це перемога всієї нашої команди! Це перемога України!", - написала у своєму Facebook продюсер фільму Галина Садомцева.

У списку номінантів також фільми "Еммі", "Земля картелів", "Погляд тиші" і "Що трапилося, міс Саймон?".

Фільм "Зима у вогні" знято у копродукції України, США і Великобританії. Він показує 93 дні взимку 2013-2014 років, описуючи як "рух за громадянські права перетворюється на підтримувану мільйонами революцію і громадянську непокору". В основі фільму - зйомки 28 операторів-аматорів.

Копродюсери картини Ліна Клебанова і Галина Садомцева наголошують, що картина - не стільки художнє висловлювання або журналістська оцінка, "це - позиція громадянського Майдану. Фільм про Гідність людей, які вийшли на Майдан, саме тому в ньому немає політиків, і хронологія подій відтворена через свідчення громадянських активістів, живі особистісні історії".

Режисер картини Євген Афінеєвський родом з Росії, - останні 15 років живе і знімає в Голлівуді. Під час подій на Майдані Афінеєвському подзвонив друг і закликав прилетів до Києва й задокументувати події, що відбуваються.

В основу фільму лягли хронікальні матеріали зняті під час Майдану цивільними телеканалами "Спільнобачення" і "УкрСтрім", "5 телеканалом", "Радіо Свобода", expressoTV, каналом "24" і багатьма іншими, а також аматорське відео волонтерів і стримерів Майдану. Знімальна група переробила понад 1500 годин хроніки, було взято понад 100 інтерв'ю з учасниками Майдану. Робота над монтажем зайняла близько півроку.

8 вересня 2015 року в інтернеті було представлено офіційні постер і трейлер фільму.

Фільм посів перше місце на міжнародному кінофестивалі в Торонто. Кінострічка отримала приз глядацьких симпатій у категорії "документальний фільм". Він також завоював гран-прі на Міжнародному фестивалі фільмів про права людини в Нюрнберзі.

Допрем'єрний показ фільму "Зима у вогні", присвячений Дню Незалежності України, відбувся 25 вересня 2015 року у Вашингтоні, під час якого патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет нагородив режисера Афінеєвського орденом Святого Володимира Великого.

Презентація стрічки в Україні пройшла 21 листопада 2015 року. На показі були присутні рідні героїв Небесної сотні, представники дипломатичних місій, президент України. Режисерові картини було вручено пам'ятний знак - Хрест Івана Мазепи.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 931 | Додав: adminA | Теги: фільм про Майдан, оскар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]