Пт, 2024-03-29, 15:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:45
Кабмін обіцяє домогтися зниження цін на ліки
Інші останні Економічні новини

Уряд доб'ється виконання рішення про зниження цін на ліки проти гіпертонії, цукрового діабету та бронхіальної астми в Україні з 1 лютого. Про це прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив в ефірі телеканалу ICTV у понеділок.

"Я переконаний у тому, що з 1 лютого, коли будуть заходити нові партії ліків, ми доб'ємося і почнемо бачити зниження цін на категорії цих ліків", - заявив він.

Коментуючи заяви щодо нібито неможливості забезпечення зниження ціни на ліки з 1 лютого, глава уряду зазначив, що передбачав утворення дефіциту ліків, як тільки уряд почне наводити лад в утворенні цін на лікарські засоби.

"Найголовніший парадокс полягає у тому, що у Польщі ціни на одні й ті самі ліки дешевші, ніж в Україні. Як тільки до цього парадоксу наблизився, одразу почалися атаки на уряд. Ми будемо йти в заданому напрямку. Що стосується ліків, наше завдання - забезпечити зниження ціни по трьох категоріях - гіпертонія, цукровий діабет і бронхіальна астма", - наголосив прем’єр-міністр.

Уряд визначив діючі речовини в препаратах за вище названими трьома нозологіями, взяв за аналоги препарати у п'яти сусідніх країнах і визначив ту ж ціну в Україні, зазначив прем’єр.

"Сказали спекулянтам, умовно кажучи: "Ви більше не будете заробляти тільки на тому, що ви монополісти на цьому ринку, і поставили крапку, – підкреслив Гройсман. – Чому українці, заробляючи менше, мають платити більше за ліки, які їм життєво необхідні?"

Уряд відстежує виконання рішення щодо зниження ціни на ліки, працює спеціальна група, зазначив прем’єр-міністр.

Він зауважив, що обговорював це рішення на зустрічі із фармацевтичними виробниками, та буде ще проводити такі зустрічі.

"Рішення прийнято, його треба виконувати... Наше завдання - домогтися виконання рішення, і ми цього доб'ємося", - наголосив глава уряду.

За розрахунками, кроки, спрямовані на вчасне забезпечення ліками хронічно хворих, дозволять зменшити інвалідність і смертність від гіпертонії на близько 18%.

Дефіциту ліків у 2017 році не буде - Гройсман

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман переконаний, що у 2017 році вдасться забезпечити стратегічний запас ліків, щоб не допустити виникнення їх дефіциту. Про це він заявив в ефірі телеканалу ICTV у понеділок, інформує урядовий портал.

"Для мене важливо, щоб ніхто не зірвав процес закупівель. Від моменту закупівель до моменту постачання проходить великий період часу. Але я вважаю, що у 2017 році ми зможемо вже йти день в день, сформувати стратегічний запас цих ліків, щоб не було дефіцитних позицій", - зазначив Гройсман.

Уряд у бюджеті на 2017 рік збільшив фінансування на придбання ліків на 2 млрд грн порівняно з 2016 роком до 5,9 млрд грн, зауважив прем'єр. За його словами, лише в 2016 році на закупівлях ліків через міжнародні організації заощадили понад півмільярда гривень.

"Уявіть цифри - 5,9 млрд. Скільки ми зекономимо, наскільки ми придбаємо більше, якщо не дамо вкрасти, і скільки ці ліки врятують життя онкохворим або хворим, які потрапили у складні умови", - підкреслив Гройсман.

"Я би хотів, щоби ці ліки за ці кошти були придбані напряму через міжнародні організації, де є абсолютна відкритість, публічність. Я би хотів, щоби нам поставили якісні ліки по якісних цінах, а не так, як було раніше", - зауважив він.

Міжнародні організації мають авторитет, світову довіру, що забезпечує чесність та відкритість процесів. Також вони мають змогу закуповувати ліки напряму від виробників, наголосив глава уряду.

"Це означає, що все буде абсолютно чесно. Не Гройсман буде закуповувати, не Супрун, не хтось інший. Будуть закуповувати міжнародні авторитетні, публічні організації. Що у цьому поганого? Я не знаю", - зауважив глава уряду.

Він також додав, що раніше у сфері закупівель ліків постійно відбувалися корупційні зловживання: "чиновники сідали, брали мільярди і через Міністерство охорони здоров'я закуповували ці ліки".

Позиція керівництва Міністерство охорони здоров'я у цьому питанні є абсолютно чесною і відкритою, підкреслив прем’єр-міністр. "Ми будемо далі йти, і ми реалізуємо рішення, які дозволять нам закупити ліки у міжнародних організаціях", - підсумував Гройсман.

Раніше Гройсман заявив, що уряд акумулює достатньо грошей для того, щоб у 2017 році забезпечити українців безкоштовними ліками. Гройсман додав, що йдеться про 18 програм, які "хронічно недофінансовувалися - інсуліни, гіпертонія і багато інших речей".

Зазначимо, з 1 січня запроваджено систему референтного ціноутворення на ліки проти серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми, що має забезпечити зниження цін на ліки у цих трьох категоріях.

Міністерство юстиції зареєструвало та оприлюднило відповідний наказ МОЗ, завдяки якому ліки, зареєстровані у США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та ЄС, можуть "зайти" в Україну за 17 днів. Про це йдеться у повідомленні МОЗ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 729 | Додав: adminA | Теги: ціни, Кабмін, ліки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]