Чт, 2024-03-28, 14:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:16
МВФ очікує від України пенсійної та земельної реформи
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

  Для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом Україні потрібно підвищити пенсійний вік, скоротити кількість держслужбовців і бюджетників, скасувати "спрощенку" і відкрити земельний ринок. Про це йдеться в останній версії меморандуму про співпрацю України з МВФ.

Проект меморандуму передбачає 12 структурних маяків, з них сім - нові.

Як зазначається по-перше, Кабінет міністрів повинен до кінця січня 2017 року вжити рішення про монетизацію субсидій.

По-друге, пенсійна реформа. Встановлено новий термін - кінець березня 2017 року. Чинний проект меморандуму передбачав ухвалення закону про пенсійну реформу до кінця грудня минулого року. Цього не сталося, тому МВФ посилив вимоги.

Маяк передбачає поступове підвищення пенсійного віку: для чоловіків - на чотири місяці щороку, починаючи з липня 2017-го, для жінок - на шість місяців після 2021 року, доти, доки для обох пенсійний вік не досягне 63 років - у 2027-му.

Також передбачається підвищення робочого стажу до 25 років з січня 2017 року із запровадженням мінімального страхового стажу на рівні 16 років. Зараз необхідний робочий стаж становить 15 років з поступовим його підвищенням на рік доти, доки він не досягне 35 років у 2036 році.

По-третє, земельна реформа. Новий термін - кінець березня 2017 року. Подати закон про ринок земель у парламент влада зобов'язувалася до кінця вересня минулого року, але не подала. Зараз маяк виписаний знову, але жорсткіше - до кінця березня закон має бути ухвалено.

По-четверте, треба обрати міжнародну компанію з хорошою діловою репутацією для проведення аудиту "ПриватБанку". Термін - кінець січня 2017 року.

Аудитори повинні виявити, чи були допущені порушення у складанні фінансової звітності протягом шести місяців, що передують націоналізації.

По-п'яте, треба обрати міжнародного аудитора й для оцінки виконання акціонерами "ПриватБанку" умов реструктуризації. Термін - кінець червня 2017 року. Компанія повинна оцінити, чи дозволяють умови реструктуризації компенсувати втрати за позиками, виданими пов'язаним особам.

По-шосте, створення єдиного реєстру отримувачів соціальних виплат - до кінця червня 2017 року. Ідея зі створенням реєстру не нова. Його поява необхідна, в тому числі для продовження процесу верифікації соціальних виплат. Наразі далі розмов і точкових починань справа з місця не зрушила.

По-сьоме, створення законодавчого поля для роботи антикорупційних судів. Термін - до кінця червня 2017 року.

За підсумками роботи в Києві в період з 13 по 17 листопада 2016 року місія Фонду зробила заяву про надання Україні додаткового часу для виконання поточного етапу програми EFF. "Незважаючи на успіхи, владі потрібен додатковий час для реалізації напрямків політики з метою забезпечення середньострокової податково-бюджетної стійкості, у тому числі прийняття бюджету на 2017 рік відповідно до цільових показників програми, забезпечення фінансової стабільності, а також подолання корупції. Дискусії з цих напрямків й надалі триватимуть", - наголошується в заяві місії.

Окрім того, МВФ очікує від влади України активніших дій у боротьбі з корупцією, зокрема, притягнення до відповідальності корумпованих високопосадовців.

Водночас очільник українського Мінфіну Олександр Данилюк стверджує, що гострої потреби у коштах від МВФ вже немає. За його словами, ця допомога вже не є критичною. "Все пропало" не буде", - коментує він.

Як повідомлялося, місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) в найближчі тижні може рекомендувати раді директорів Фонду провести третій перегляд програми EFF. Про це 12 січня повідомив офіційний представник Фонду Джері Райс.

"У мене її поки що немає (точної дати засідання ради директорів), але ми очікуємо, що це буде невдовзі, в найближчі тижні. Якщо припустити, що всі питання, що залишилися (виконані вимоги владою України) скоро будуть вирішені, то пропозиція завершити черговий перегляд програми може бути представлена раді директорів МВФ в найближчі тижні", - сказав він під час традиційного прес-брифінгу у Вашингтоні.

Підвищення пенсійного віку для українців у рамках реформи, спрямованої на збалансування на зменшення дефіциту Пенсійного фонду, має починатися з так званих "пільгових" категорій. Про це зазначив у жовтні у Вашингтоні директор європейського департаменту МВФ Пол Томсен.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 764 | Додав: adminA | Теги: земельна реформи, МВФ, україна, пенсійна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]