Чт, 2024-03-28, 16:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:22
Науковці США похвалилися секретним квантовим інтернетом
Інші останні Новини світу науки і технологій
Науковці з Лос-Аламоської національної лабораторії (штат Нью-Мексико), якою відає Міністерство енергетики США, повідомили про існування робочого прототипу обчислювальної мережі, заснованої на квантовій механіці. Тестова версія мережі в установі, зайнятій розробкою ядерного озброєння, функціонує останні 2,5 року, уточнили науковці, передає РИА "Новости".

Повідомляється, що квантові обчислювальні мережі - одна зі сфер, якими займаються дослідники. Подібні мережі цікаві тим, що дають можливість гарантувати абсолютно новий рівень захисту інформації.

Так, вимірювання квантового об'єкта, наприклад, фотона, завжди провокує його зміну. Таким чином, будь-яка спроба зчитати фотон не зможе залишитися непоміченою, і сторона-реципієнт обов'язково помітить, що інформацію намагалися зламати, розповідає Technology Review.

Проблема залишається в тому, що нинішні прототипи квантових мереж дозволяють передавати інформацію лише одним маршрутом - з точки A в точку Б, таким чином, інформацію не можна направити в пункти C, D, E або F. Це є наслідком самої квантової механіки - визначення напряму вимагає читання фотонів, а це змінює їх, через що дані втрачаються.

Ряд груп вчених прагнуть вирішити цю проблему. Так, минулого року китайські вчені зуміли сконструювати квантовий роутер, який базується на ефекті квантової зчепленості. Тим не менш, їх проект далекий від реалізації на практиці, оскільки дозволяє керувати лише одним кубітом (одиниця зберігання інформації в квантовій системі) в один момент часу.

Своєю чергою, дослідники з Лос-Аламоської національної лабораторії заявили, що зуміли знайти вихід із ситуації. Так, вони запропонували організацію квантової мережі з центральним вузлом. Будь-який сигнал в мережі завжди транслюється через цей хаб.

Тим не менш, організація подібного комутатора пов'язана з технічними складнощами - перетворювачі сигналу, фотонні детектори, - досить габаритні. Все ж таки, за словами лідера проекту Річарда Х’юза, і таку проблему їм вдалося вирішити - замість фотонних детекторів вони використовували набагато компактніші лазери.

Раніше повідомлялось, що колектив учених під керівництвом директора Інституту квантової оптики Макса Планка, професора Герхарда Ремпе, побудував першу елементарну квантову мережу. Вона складається з двох зв'язаних одноатомних вузлів, що передають квантову інформацію за допомогою когерентного обміну фотонами.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 948 | Додав: adminA | Теги: секретний квантовий інтернет, науковці США | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]