Сб, 2024-04-20, 17:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:15
Небезпечні дії саудитів і "непередбачуваність" Путіна - InoPressa
Інші останні Новини світу

 Страта проповідника Німр ан-Німра і ще 46 шиїтів сигналізує, що Саудівська Аравія сильно нервує, але вона грає з вогнем, пише Die Presse. Росія та Іран здобудуть величезну користь із чвар саудитів або загрози масштабної регіональної війни, адже вони спровокують зліт цін на нафту, а Путін надзвичайно спритно використовує міжнародні конфлікти, зазначають американські ЗМІ, закликаючи Обаму "чітко втовкмачити" Ірану і Росії, що королівство - під захистом США.

"Своїм рішенням на самому початку 2016 року стратити відомого шиїтського проповідника Німр ан-Німра і ще 46 засуджених за тероризм сунітське керівництво Саудівської Аравії провокує сильний політико-релігійний землетрус", - пише кореспондент Die Presse Мартін Гелен. Можна очікувати загострення у відносинах Ер-Ріяда не тільки з сусідніми шиїтськими країнами, а й з громадянами самої Саудівської Аравії, котрі сповідують шиїзм.

Масову страту автор статті вважає "показником того, як сильно нервує нове керівне тріо - король Салман, наслідний принц Мохаммед бін Найєф і міністр оборони Мохаммед бін Салман (син монарха)". Пов'язано це, на його думку, з проривом у розв'язанні іранської ядерної проблеми (Ісламську Республіку "по всьому світу знову стали приймати при дворі"), а також з величезним бюджетним дефіцитом, викликаним падінням цін на нафту.

Шейха Німра ан-Німра саудівські шиїти вважали "борцем за їхні права", який "своїми харизматичними проповідями наділив їх голосом". У жовтні 2014 року його було засуджено "до смерті з подальшим розп'яттям трупа" за "розпалювання релігійних конфліктів" і, як йдеться у вироку шаріатського суду, "непослух правителям".

Ще один пункт сунітсько-шиїтських суперечностей - конфлікт саудитів з єменськими хуситами. Його Гелен називає "ризикованим і дорогим глухим кутом", оскільки "розпад і зубожіння" Ємену "піде на користь насамперед "Аль-Каїді" та "Ісламській державі".

The Wall Street Journal у редакційній статті застерігає від небезпеки "втратити Саудівську Аравію як союзника, коли починається останній небезпечний рік президентства Обами".

"Іран і Росія зацікавлені у поваленні королівського дому Сауда і, можливо, зараз вираховують, чи вживе президент Обама хоч щось, щоб їм перешкодити", - пише газета.

Видання вказує, що Іран і його союзники обурилися стратою 47 осіб у Саудівській Аравії, серед яких виявився відомий священнослужитель-шиїт Німр ан-Німр. Для Ірану Саудівська Аравія назагал є головним супротивником у шиїтської-сунітському конфлікті.

На додачу Саудівська Аравія тримає низькі ціни на нафту, що несприятливо для Ірану, а також для Росії.

"Росія та Іран здобудуть величезну користь із чвар саудитів або загрози масштабної регіональної війни, адже вони спровокують зліт цін на нафту", - йдеться в статті.

"Саудити часто виявляються незлагідними союзниками, надто через те, що багаті шейхи-ваххабіти підтримують радикальні ісламістські мечеті і школи по всьому світу. Але на Близькому Сході (...) саудити - наші найкращі друзі на Аравійському півострові, - пише американське видання. - США повинні чітко втовкмачити Ірану і Росії, що захистять це королівство від спроб Ірану дестабілізувати його або вдертися на його територію".

"В останні кілька років російський президент Путін багато разів влаштовував світові військові сюрпризи", - зауважує оглядач The Washington Times Л.Тодд Вуд. На думку автора, в 2016 році можливі нові геополітичні несподіванки, які виходять від Кремля.

Оскільки ціни на нафту обвалилися, а каталізаторів для їхнього зростання немає, в осяжному майбутньому російська скарбниця не поповниться. Установка Кремля на модернізацію армії входить у суперечність із прагненням народу підвищити рівень життя, йдеться в статті. При цьому "Путін надзвичайно спритно використовує міжнародні конфлікти, щоб відволікти народ від внутрішніх проблем".

Що як Росія завоює нафтоносні райони на Близькому Сході або "роздує пожежі завоювань, намагаючись спровокувати зростання цін на нафту"? - міркує автор.

Як підкреслює Вуд, Путін - непередбачувана людина, яка "не боїться застосовувати військову силу. Захід безсилий перед російською агресією: у нього взагалі немає ніякого лідерства. Мабуть, Путін знає, що новий президент США буде набагато сильнішим і докладатиме зусиль до відродження геополітичної могутності США. Отже, у Росії є лише 12 місяців, щоб зробити те, до чого вона прагне, маючи на меті збереження влади Кремля всередині країни. Настали направду небезпечні часи".

Переклад Inopressa.ru

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 812 | Додав: admin | Теги: InoPressa, Путін, саудит | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]