Пт, 2024-04-19, 09:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:35
Обмеження готівкових розрахунків дасть 2% детінізації - МЕРТ обіцяє
Інші останні Економічні новини

Рішення Національного банку України про зниження граничної суми готівкових розрахунків за участю фізичних осіб до 50 тис. грн протягом одного дня позитивно вплине на процес детінізації економіки. Про це свідчать попередні розрахунки Міністерства економічного розвитку і торгівлі, повідомляє прес-служба міністерства.

"Детінізація відбуватиметься внаслідок зменшення можливостей легалізації доходів (сумнівних або незаконних), зокрема шляхом операцій з придбання та продажу цінностей, нерухомості, послуг високої вартості. Крім того, таке обмеження сприятиме істотному зменшенню готівки в обігу в межах обсягів, що перевищують поточні потреби споживача", - сказано в повідомленні.

Вищесказане також позначиться на результатах розрахунку рівня тіньової економіки за монетарним методом. Як відомо, монетарний метод базується на припущенні, що при здійсненні суб'єктами господарювання і населенням незареєстрованої економічної діяльності розрахунки за товари, роботи і послуги виробляються з використанням готівки. Так, після введення обмеження можливе зменшення рівня тіньової економіки на початковому етапі оцінюється в межах близько 4%, що за інших рівних умов знизить інтегральний показник тіньової економіки приблизно на 2%.

За словами перший віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, рішення не торкнеться інтересів простих людей, "оскільки більш ніж 90% щоденних витрат українців сьогодні - менші за 50 тис. грн".

Як повідомлялося, з 1 вересня 2013 року в Україні діє обмеження максимальної суми готівкових розрахунків на рівні 10 тис. грн - для розрахунків підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня, 150 тисяч грн - для розрахунків фізичних осіб з підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) і між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.

Влітку 2014 року НБУ запропонував знизити граничний обсяг розрахунків готівкою в угодах за участю фізосіб до 100 тис. грн, а влітку 2015-го - до 50 тис. грн.

З 4 січня 2017 р. Національний банк встановив граничну суму розрахунків готівкою за участю фізичних осіб в 50 тис. грн.

Інтернет-магазини можуть закритися через обмеження НБУ

Обмеження Національного банку України на розрахунки готівкою може вдарити по інтернет-магазинах, де приймають такі розрахунки, а також завдасть чималих незручностей українцям.

Про це в коментарі виданню Gazeta.ua розповів директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Перед великою покупкою доведеться покласти велику суму грошей на картку. Це крок до введення загального декларування доходів. Держава зможе контролювати не тільки доходи, а й витрати. При внесенні на банківський рахунок суми понад 150 тисяч гривень зараз треба пояснити, де ви взяли ці гроші. У майбутньому доведеться пояснювати, де взяли гроші на покупки вартістю понад 50 тисяч. Якщо людина не зможе пояснити, то муситиме заплатити податки, як зі звичайного доходу", – пояснив експерт.

Він зазначив, що від нововведення постраждають невеликі інтернет-магазини техніки та інших дорогих речей, де клієнти розраховуються готівкою.

"Звикли продавати за готівку. З одного боку, від них вимагають ввести касові апарати, з іншого – обмежують клієнтів у розрахунках готівкою. Частина з них закриється. Легально працювати не зможе", – вважає Охріменко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 780 | Додав: adminA | Теги: обмеження готівкових розрахунків, 2% детінізації, МЕРТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]