Пт, 2024-03-29, 01:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:15
Перший комп'ютерний малюнок був "антирадянським" і еротичним
Інші останні Новини світу науки і технологій
Журналіст американського видання The Atlantic Бенджамін Едвардс з'ясував, яким було перше в світі зображення, намальоване за допомогою комп'ютера. У середині п'ятдесятих років, коли потужності перших лампових комп'ютерів були такі слабкі, що на їхню побудову були потрібні величезні державні (здебільшого військові) вкладення, молодий американський службовець використав комп'ютер вартістю 238 млн дол, намалювавши перший малюнок за допомогою ЕОМ.

На екрані катодно-променевої трубки з-під його світлового пера вийшла оголена красуня, а результат цієї творчості назавжди увійшов в історію комп'ютерної графіки, при цьому залишаючись невідомим до останнього часу, пише Газета.ru.

На зорі "холодної війни", побоюючись ядерного удару з боку СРСР, американський уряд витратив мільярди доларів на створення витонченої комп'ютеризованої системи протиповітряної оборони. Спільно з Массачусетським технологічним інститутом і фірмою IBM ВПС США створили суперкомп'ютер SAGE-Semi-Automatic Ground Environment. Цей проект був таким амбітним, що за масштабами фінансування він стояв в одному ряду з Манхеттенським проектом та програмою "Аполлон".

Система SAGE була здатна в реальному часі обробляти дані з наземних радарів і малювати картину того, що має і не має бути присутнім в американському повітряному просторі в будь-який момент часу.

З 1958 року на континентальній частині США налічувався 21 центр SAGE. Серцем кожного з них був чотириповерховий бункер без вікон, в якому розміщувалися два масивних комп'ютери AN/FSQ-7. Кожен коштував 1,89 млрд дол у сучасному вираженні і займав дві тисячі квадратних метрів.

Це був другий видатний комп'ютер в історії техніки, здатний видавати інформацію в режимі реального часу в графічному вигляді. Протягом кожного робочого дня інженери, обслуговуючі центри, тримали один комп'ютер увімкненим, тоді як другий перебував на обслуговуванні. Таким способом ненадійні комп'ютери (кожен з яких містив 50 тисяч електронних ламп), могли стежити за небом 100% часу. На верхньому поверсі кожного центру був встановлений 91 дисплей - електронно-променеві трубки, за допомогою яких персонал відстежував повітряний простір. Ці трубки були здатні малювати довільні лінії і символи в будь-якій частині екрану, наприклад, берегову лінію США.

Щоб ввести інформацію про новий рейс, оператор наводив світлове перо на екрані і позначка з'являлася на моніторі.

З'ясувалося, що одного разу поряд з важливими оборонними завданнями хтось із персоналу одного з центрів вирішив використовувати ЕОМ задля розваги - намалював спокусливу красуню на 19-дюймовому екрані. Це зображення на початку 1959 року сфотографував 21-річний рядовий Лоренц Тіптон. "В один прекрасний день я вирішив зняти це для майбутніх поколінь на поляроїд", - згадує Тіптон. За його словами, програма, що намалювала красуню, була записана на паперові перфокарти.

Програму використовували для діагностики: вона запускалася в момент вимикання одного і запуску другого комп'ютера, і коли дівчина з'являлася на моніторі без спотворень, то передача даних пройшла успішно, якщо ж із "глюками" - комп'ютерники знали, що виникла проблема.

Опитані журналістом Едвардсом десятки літніх комп'ютерників також пригадують цю картинку. Швидше за все, кралю намалював талановитий інженер зі сторінки журналу Esquire за 1956-й або 1955 рік. У ті роки подібні картинки для журналу малював відомий художник Джордж Пітті. Одна з таких дівчат, надрукована в грудневому номері за 1956 рік, за формою точно збігається з комп'ютерною красунею.

"Я знайшов цю фотографію на сайті музею комп'ютерної техніки SMECC. Вона була там розміщена, і ніхто не розумів її цінності, поки я не натрапив на неї, - розповів журналіст. - Потім я опитав кілька десятків ветеранів проекту SAGE, щоб з'ясувати, хто зробив знімок. Так я знайшов Лоренца Тіптона, який відіслав цей знімок до музею багато років тому. Я не знаю про жодне успішне застосування SAGE проти радянських літаків. Я просто впевнений, що Совєти ніколи не намагалися бомбити США, тож система слугувала радше заходом стримування".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1040 | Додав: adminA | Теги: антирадянський, Перший комп'ютерний малюнок, еротичний | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]