Чт, 2024-04-25, 08:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:01
Чому жінки живуть довше, ніж чоловіки – з'ясували науковці
Інші останні Новини світу науки і технологій
Японські науковці заявляють, що їм вдалося встановити причину, з якої жінки живуть довше за чоловіків. За словами дослідників, вся річ в імунній системі організму, пише FederаlРost.

Група вчених з Токійського медико-стоматологічного університету (Tokyo Medical and Dental University), очолювана професором Катсуїку Хірокава (Katsuiku Hirokawa), проаналізувала зразки крові 356 здорових чоловіків і жінок у віці від 20 до 90 років.

Вони виміряли рівень білих кров'яних клітин і пептидних інформаційних молекул - цитокінів, які взаємодіють з клітинами імунної системи і відповідають за узгодженість дій імунної, ендокринної та нервової систем. Перші результати аналізів підтвердили відомі фахівцям відомості: з віком у представників обох статей кількість білих кров'яних тілець знизилася.

Однак при найближчому розгляді дослідники виявили відмінності між чоловіками і жінками, що виражалися у відмінності двох ключових компонентів імунної системи - Т-клітин, що захищають організм від інфекцій, і В-клітин, що продукують антитіла, цитокіни і екзосоми.

У чоловіків темпи зниження кількості Т-клітин і В-клітин були швидшими. Крім цього, у представників сильної статі було помічено ще одну вікову зміну - стрімке зниження рівня цитокінів.

Науковці звернули увагу і на кількість двох конкретних типів клітин імунної системи, що атакують загарбників, - CD4 Т-клітин і природних клітин-кілерів. З віком кількість цих елементів швидше збільшувалася у жінок, на відміну від чоловіків.

Японські дослідники вважають, що імунологічні показники можуть надати відомості про справжній біологічний вік людини.

"Згідно з результатами нашої роботи, вікові зміни позначаються на імунологічних показниках чоловіків і жінок. Наші дані, що показують більш повільний темп зниження цих показників у представниць прекрасної статі, узгоджується зі спостереженнями, що жінки живуть довше за чоловіків", - каже професор Катсуїку Хірокава.

Дослідження японських колег прокоментував професор Том Кірквуд (Tom Kirkwood) з Університету старіння і здоров'я Ньюкасла (Institute of Ageing and Health at the University of Newcastle): "Це справді важливі висновки. Цілком імовірно, що більш повільне старіння жіночої імунної системи позначається на тривалості життя".

Доктор Дональд Палмер (Donald Palmer), старший викладач кафедри імунології в Королівському ветеринарному коледжі (Royal Veterinary College), повідомив, що дослідження на мишах показали аналогічні результати.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1099 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]