Пт, 2024-03-29, 12:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:24
Рада повернулася з канікул - преса
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада України провела перше в цьому році пленарне засідання, на якому розглянули десятки питань. Так, нардепи дозволили "МінСтець" видавати іноземним журналістам дозволу на тимчасове проживання, а всіх школярів забезпечили правом отримувати безкоштовні підручники.

Прийняли з поправкою президента Закон №1793 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт і послуг у військовій сфері".

Представник Президента України у Верховній Раді Степан Кубів пояснив, без удосконалення системи сертифікації кримінальна відповідальність тільки утруднить забезпечення ЗСУ озброєнням. У зв'язку з цим прийнято рішення: за місяць Кабмін повинен удосконалити сертифікацію, а вже тільки після цього запрацює закон.

Нардепи підтримали законопроект №3048 "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо підстав для видачі посвідки на проживання представникам іноземних засобів масової інформації). Міністерство інформаційної політики зможе давати дозвіл на тимчасове проживання в країні іноземців, які працюють на зарубіжні ЗМІ в Україні.

Також Рада ухвалила Закон "Про внесення зміни до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення "Бюджетного кодексу України (щодо стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду)". "Ми на заході закуповуємо газ, нам потрібно проплатити його. Світовий банк дає нам гарантії на 700 млн, що ми за цей газ розрахуємося це передбачено бюджетом на 2016-й рік... Прошу підтримати", - звернувся до колег спікер Володимир Гройсман.

Нардепи відмовилася підтримати постанову про скасування позачергових виборів мера Кривого Рогу (№3613). За відповідний документ проголосували лише 40 народних депутатів при 226 мінімально необхідних. Тепер, згідно з регламентом, голова Верховної Ради Володимир Гройсман може підписати прийнятий парламентом 23 грудня закон про проведення позачергових виборів міського голови Кривого Рогу (Дніпропетровська обл.) 27 березня 2016.

Зміни до Податкового кодексу України (щодо безкоштовної передачі у володіння і користування конфіскованих і безгоспних транспортних засобів) №1403 прийняти не вдалося - не вистачило голосів. Також не вистачило голосів і для результативного голосування за проекти законів про заходи економічної стабілізації Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з окупацією Криму.

Незважаючи на всі вмовляння зібратися в залі, вже о пів на шосту вечора сесійну залу виявився наполовину порожній. "Я так розумію, що просто немає людей в залі. Зараз це абсурд", - обурилася нардеп Вікторія Сюмар після того, як не набрати голосів за проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації державної інформаційної політики (№2169). Нардеп Ігор Насалик повідомив, до кінця робочого дня фракції втратили від 30 до 50% нардепів. "Давайте нарешті опублікуємо в ЗМІ, хто ходить - а хто в носі колупає", - заявив політик.

Нарпдепи також мали розглянути Закон про введення Єдиного реєстру військовозобов'язаних у другому читанні, проте дане рішення розглядати сьогодні не стали. На даний момент інформація про призовників знаходиться у військкоматах і зберігається в письмовому вигляді - в облікових картах. Інформація може не оновлюватися роками, а дані уточнюються, тільки якщо призовник іде у військкомат за повісткою. Електронний реєстр, який пропонує ввести Генштаб, буде поповнюватися регулярно, дані про те, де знаходиться військовозобов'язаний, будуть надходити до реєстру протягом семи днів після того, як молода людина влаштується на роботу. Про це пише Олександр Литвин у статті "Підсумки Ради: "міграція" нардепів і проблеми з відвідуваністю" в газеті "Сегодня".

Народні депутати з семи спроб так і не змогли включити до порядку денного зміну до закону "Про запобігання корупції", яке повинно було скасувати правку в Бюджеті про відстрочення запуску системи електронного декларування на 2017 рік. Нагадаємо, дану правку при формуванні Бюджету на засіданні профільного комітету ініціював народний депутат Андрій Деркач з "Волі народу". Комітет майже одноголосно схвалив її, а парламент проголосував. Все це поставило під загрозу введення безвізового режиму з ЄС в 2016 році, оскільки електронні декларації чиновників були однією з вимог цього процесу.

Після скандалу в ЗМІ, пов'язаного з правкою, із заявами про необхідність виправити цю "помилку" вийшли міністр юстиції Павло Петренко і голова ВРУ Володимир Гройсман. А в прес-службі президента повідомили: "Якнайшвидше впровадження ефективної перевірки декларацій державних службовців, запобігання і врегулювання конфлікту інтересів є однією з ключових складових політики Президента України у сфері боротьби з корупцією та важливою умовою візової лібералізації, для забезпечення якої головою держави докладено значних зусиль". Але, очевидно, або цих заяв, або політичної волі "нагорі" не вистачило у вівторок, щоб зняти небезпеку з безвізового режиму України з ЄС.

"Серед депутатів я бачив, як критично вони відносяться до скасування цієї поправки - багато з них, очевидно, не хочуть голосувати за якнайшвидше впровадження електронних декларацій з певних особистих міркувань. Хочуть захистити себе, своїх родичів і свої "принципи" існування в політиці і житті", - розповів один з позафракційних народних депутатів.

"Рада не проголосувала, оскільки зараз парламент ділиться на два табори, - коментує народний депутат з "Блоку Петра Порошенка" Єгор Фірсов. - Одні - хто прийшов займатися політикою і політичними питаннями. Інші - прийшли "вирішувати", заробляти гроші і навіть займатися корупційними схемами. Ця частина народних депутатів прийшла займатися не реформами і змінами, а вирішувати свої питання, тому для них прийняття таких документів просто невигідно. Конфлікт між цими таборами був, є і буде. І по голосуванню за даний законопроект можна побачити, хто до якого табору відноситься. Також це можна побачити, коли ми збираємо підписи за відставку генпрокурора Шокіна. Таких лакмусових папірців багато". Про це пише Дмитро Кривцун в статті "Парламент не впорався зі скандальною поправкою Деркача" в газеті "День".

Новий політичний сезон в Раді розпочався з того, що депутати озвучили бажання відправити у відставку прем'єр-міністра. Називаються прізвища наступників і формати майбутньої коаліції.

У вівторок народні депутати, відпочилі після місячної перерви пленарних засідань, з новими силами затягнули стару пісню - прем'єр Арсеній Яценюк повинен піти у відставку, так як країна незадоволена результатами діяльності його уряду.

"45 календарних днів після закінчення року (роки діяльності) уряд повинен відзвітувати в парламенті, це повинно було бути ще 22 січня. Від імені БПП вимагаю виконати закон і представити звіт не пізніше 5 лютого. Саме під це можна провести збори коаліції, встановити точні календарні дати нашої угоди і найняти більш ефективних виконавців", - заявив Юрій Луценко.

За відставку Яценюка вчора ратували і в "Самопомочі", і в "Батьківщині", і в Радикальній партії, і в "Опозиційному блоці".

Соратники Яценюка горою стали за шефа і зробили відповідний випад. За словами голови фракції "Народний фронт" Максима Бурбака, Яценюк готовий звітувати перед депутатами, але перед відповіддю повинні постати і пропрезидентські міністри.

"За економічні реформи відповідає і уряд, де є міністри Петра Порошенка, і Національна рада реформ, який очолює Порошенко. Ми вважаємо, що відзвітувати повинні всі міністри уряду", - парирував Бурбак.

У БПП кинуту рукавичку "фронтовиків" прийняли.

"Звіт всього уряду повинен бути до 5 лютого. А протягом лютого відбудеться переформатування Кабміну. ​​Ті міністри, незалежно від партійних квот, які не впоралися, - на вихід", - уточнив народний депутат Валерій Пацкан.

Якщо серед народних депутатів є єдність, що Арсеній Яценюк повинен піти, то питання - а хто замість нього? - Викликає розбіжності.

"Звучать багато прізвищ... І Наталя Яресько, і Володимир Гройсман, і Борис Ложкін, і навіть запустили міфічний слух про Карл Більдт (див. Перевірка слуху). Але ні по одній з цих кандидатур ні у депутатів, ні у президента немає консолідованого рішення", - говорить директор Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко.

Ще одне важливе питання: а що буде з коаліцією після відходу Яценюка?

"Відставка Арсенія Яценюка неминуче спричинить за собою дострокові парламентські вибори. Все просто - "Народний фронт" вийде з коаліції, а переформатувати її не вдасться. На Банковій (в Адміністрації президента. - Авт.) Вже кілька тижнів у режимі нон-стоп йдуть переговори про можливість проведення дострокових виборів у Раду", - стверджує директор Інституту української політики Костянтин Бондаренко.

У кулуарах Верховної Ради шириться інша інформація. Команда президента веде активні переговори про переформатування коаліції. Домовитися намагаються з "радикалами" і частиною "фронтовиків".

"Вибори зараз нікому не вигідні. Всі сили кинуті на перезавантаження коаліції. Йдуть переговори щодо повернення в коаліцію Радикальної партії. Ляшка за це пропонують знову пости віце-прем'єра і міністра екології. Частина "фронтовиків", орієнтованих на Турчинова (секретаря РНБО. - Авт.), теж заманюють міністерськими портфелями. Практично вирішено питання, що місце Стеця (міністр інформполітики. - Авт.) займе Сюмар", - говорить один з представників пропрезидентської фракції.

Одним словом, найближчим часом політики займуться улюбленою справою - торгуватися за портфелі, пише Олена Галаджій в статті "До чого призведе відставка Яценюка?" в газеті "КП в Украине".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 831 | Додав: adminA | Теги: рада, преса, Канікули, повернення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]