Пт, 2024-04-19, 15:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:20
Рада відкорегувала процедуру ухвалення змін до Конституції. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада України сьогодні, 28 січня, ухвалила в першому читанні проект закону України "Про внесення змін до статті 149 Регламенту Верховної Ради України" (реєстраційний номер 3812). За це рішення проголосували 229 із 351 народного депутата, зареєстрованого в сесійній залі.

Зокрема, за законопроект проголосували 96 депутатів із фракції БПП, 55 - "Народний фронт", 7 - позафракційні, 33 – "Опозиційний блок", 17 - група "Відродження", 10 - фракція "Батьківщина", 11 - група "Воля народу". Не голосували в повному складі фракції Радикальної партії та фракції "Самопоміч".

Даним законом передбачено, що якщо законопроект про внесення змін до Конституції України (який за висновком Конституційного Суду України відповідає вимогам статей 157, 158 Конституції України) був попередньо схвалений Верховною Радою і не був розглянутий на наступній черговій сесії після попереднього схвалення, то такий законопроект розглядається Верховною Радою на наступній за нею черговій сесії.

Народний депутат України Микола Томенко (раніше оголосив про вихід з фракції БПП) наголосив, що сьогодні в парламенті частина коаліції разом з "Опозиційним блоком" вирішила змінити ті статті Конституції, які сьогодні мають змінюватися шляхом референдуму. Він зазначив, що при такому підході може статись так, що парламент почне "бавитися і з іншими розділами" Конституції і може дійти до того, що будуть скасовані поняття про унітарність України, про державність української мови.

Лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк закликав усіх народних депутатів "зупинитися і зберегти Конституцію, яка написана тими людьми, які були романтиками, але бути об`єктивними людьми, які поважали право".

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що сьогодні "в стінах парламенту відбувається антиконституційний переворот". Він наголосив, що в Конституції України чітко визначено, що зміни до Конституції остаточно вносяться на наступній черговій сесії. За його словами, даним законом через внесення змін до Регламенту по суті ця норма скасовується. За його словами, це все робиться частиною коаліції разом з "Опозиційним блоком".

У відповідь голова Верховної Ради України Володимир Гройсман зазначив, що немає ніяких об`єктивних причин говорити про якісь неконституційні дії. За його словами, йдеться про те, що за ініціативою депутатів дається час на додаткову дискусію.

Гройсман підкреслив, що це не має ніякого стосунку "до змін до Конституції, переворотів і всього іншого". За його словами, йдеться про те, щоб продовжити дискусію щодо питання внесення змін до Конституції стосовно децентралізації.

Нагадаємо, 20 січня до Конституційного Суду України надійшло подання 51 народного депутата України щодо офіційного тлумачення положення статті 155 Конституції України "на наступній черговій сесії Верховної Ради України" в контексті прийняття змін до Конституції щодо децентралізації.

Таким чином народні депутати намагаються перенести остаточне голосування за так званий "особливий статус" Донбасу.

Конституційний суд розгляне подання 29 січня.

24 січня глава уряду Арсеній Яценюк заявив, що виступає за проведення референдуму щодо змін до Конституції України.

У свою чергу, спікер Гройсман висловив думку, що питання про статус Донбасу у складі України не слід виносити на референдум.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 694 | Додав: adminA | Теги: рада, конституція, процедура ухвалення змін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]