Пт, 2024-04-26, 06:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:23
У Порошенка задоволені продуктивністю зустрічей у Давосі
Інші останні Економічні новини

  Президент України Петро Порошенко в рамках участі в 47-му засіданні Всесвітнього економічного форуму в Давосі проводить дуже насичені і продуктивні зустрічі і переговори з лідерами держав і керівниками міжнародних організацій. Як передає прес-служба глави держави, про це заявив заступник голови Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв.

Під час спілкування з журналістами він нагадав, що українська делегація вперше зустрілася з новообраним Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем.

"Ми отримали від Генерального секретаря ООН чіткі запевнення в тому, що він буде твердо відстоювати базові принципи і статут ООН. Зокрема, це підтримка суверенітету і територіальної цілісності незалежних держав. Те, чого нам, на жаль, не вистачало", - зазначив заступник голови АПУ.

Він зазначив, що президент поінформував Гутерріша про ситуацію з імплементацією Мінських домовленостей і закликав сприяти виконанню резолюції Генеральної асамблеї ООН про порушення прав людини в Криму.

"ООН буде продовжувати докладно моніторити ситуацію з порушенням прав людини", - додав Єлісєєв.

Крім того, президент повідомив Генсеку ООН про те, що Україна недавно передала позови в Міжнародний суд ООН проти Росії.

Генеральний секретар ООН також привітав головування України в Раді Безпеки ООН в лютому. Під час зустрічі співрозмовники домовилися про подальші контакти.

За словами заступника голови АПУ, під час зустрічі Порошенка з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте ключова увага була спрямована на питання прискорення ратифікації голландським парламентом Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Голова уряду Нідерландів запевнив у тому, що цей процес проходить належним чином, оскільки компроміси, досягнуті наприкінці минулого року, створюють хороші умови для ратифікації.

Рютте також запевнив, що Нідерланди підтримують прискорення надання безвізового режиму для українців.

Відповідаючи на запитання про відмову президента відвідати сніданок, який організував український бізнесмен Віктор Пінчук у Давосі, заступник голови АПУ зазначив: "Президент чітко заявив про свою позицію, що він не збирається йти на цей сніданок. На жаль, у зв'язку з цією статтею (недавня публікація Пінчука в ЗМІ - ред.) форум, який завжди був нейтральним майданчиком для обговорення питань, не є таким".

Єлісєєв підкреслив: "Україна ніколи не торгувала і не буде торгувати власними територіями. Ми хотіли б, щоб це питання не було більше предметом жодних дискусій".

Заступник голови АПУ зазначив, що зараз Україна проводить напружені переговори в контексті мінського процесу і деокупації Криму, зокрема налагоджуються зв'язки з новою Адміністрацією США.

"Такого типу статті та інсинуації, на жаль, не створюють позитивного фону для переговорів, щоб припинити агресію і відновити наш суверенітет і територіальну цілісність", - підкреслив Єлісєєв.

Відсутність Порошенка й інших українських політиків на сніданку Пінчука - це "постріл з гармати по горобцях", - радник віце-президента ЄП

Демонстративна відсутність президента Порошенка, віце-прем'єра з питань євроінтеграції та багатьох інших політиків на українському сніданку, який традиційно організовується олігархом Віктором Пінчуком у Давосі паралельно із засіданнями Всесвітнього економічного форуму, - це такий собі "постріл з гармати по горобцях"". Про це політичний радник віце-президента Європейського парламенту Іоанна Мірча Пашку Ярослав Мендусь заявив у коментарі Цензор.НЕТ.

Раніше громадянське суспільство в Україні з обуренням відреагувало на роздуми Віктора Пінчука щодо припинення російської агресії на Донбасі шляхом політичних поступок Путіну і де-факто визнання російської анексії Криму.

"Добре, що після краху режиму Януковича чинна влада побоюється ігнорувати громадську думку щодо таких чутливих питань. Але в даному випадку йдеться не про Пінчука, а про можливість на розкрученому міжнародному майданчику заявити, що Україна не погодиться на роль пасивного об'єкта в політиці, а буде відстоювати свою суб'єктність усіма силами, що українська влада в нових реаліях не зможе за кулісами домовитися всупереч національним інтересам, без загрози бути відправленою негайно в небуття. І що стаття українського олігарха в NYT (насправді у WSJ - The World Street Journal, - а не в NYT, тобто The New Times - ред.) це підігрування проросійськи орієнтованій частині світового політикуму, а фактично - потурання Путіну в його фюрерських планах повернути колесо історії назад. Хоча не можна виключити й іншої мотивації цього демаршу... Українське прислів'я каже: "Ворон ворону ока не виклює", - а олігарх - олігархові?!", - зазначив Мендусь.

Нагадаємо, раніше український олігарх Віктор Пінчук написав у The Wall Street Journal, що Україні варто прийняти ситуацію на Донбасі такою, якою вона є, і провести місцеві вибори. Крім того, на його думку, Україні треба відмовитися від ЄС і НАТО. Пізніше він уточнив свою позицію.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 734 | Додав: adminA | Теги: продуктивність зустрічей, Порошенко, Давос | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]