Вт, 2024-04-23, 22:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:18
Україна запросила на Донбас оціночну місію ООН
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Постійний представник України при Організації Об'єднаних Націй Володимир Єльченко запросив в Україну оціночну місію ООН для вивчення ситуації на Донбасі щодо можливості розміщення миротворчої місії на сході країни.

Як йдеться у повідомленні української місії при ООН, 4 січня 2016 року Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко вручив Генеральному секретарю ООН Пан Гі Муну офіційні повноваження.

Під час зустрічі Єльченко висловився за більш активну роль ООН в умиротворенні російської агресії в Україні. За його словами, однією з форм участі міжнародної організації в деескалації ситуації на Донбасі могло б стати розгортання там миротворчої операції.

"Ми готові обговорювати мандат та інші аспекти такої операції. З метою вивчення ситуації на місці запрошуємо в Україну оціночну місію Секретаріату ООН", - підкреслив постпред.

Крім того, зазначається, що на переконання українського дипломата, іншим напрямом співпраці могло би стати відкриття в Україні Офісу ООН з підтримки імплементації Мінських домовленостей, який зокрема опікувався б координацією проектів з гуманітарного розмінування на сході України, спираючись на великий досвід ООН у цій сфері.

Також відбулося обговорення порядку денного України в Раді Безпеки ООН.

Єльченко зазначив, що одним із пріоритетів України стане забезпечення неухильного дотримання положень статуту ООН, насамперед в частині поваги до територіальної цілісності та політичної незалежності держав. Як повідомив український дипломат, Україна приділить увагу питанням миру та безпеки в Африці та на Близькому Сході, протидії тероризму, захисту цивільних осіб у збройних конфліктах та ядерного нерозповсюдження.

Нагадаємо, 9 грудня 2015 року президент Петро Порошенко призначив Володимира Єльченка постійним представником України при Організації Об'єднаних Націй.

На цій посаді Єльченко змінив Юрія Сергеєва, який був представником України при ООН з 2007 року.

Єльченко з 2014 року перебував у Києві - після агресії РФ проти України Київ відкликав посла, знизивши рівень свого представництва в РФ.

1 січня 2016 року Україна офіційно розпочала виконання своїх обов`язків непостійного члена в Раді Безпеки Організації Об`єднаних Націй.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін звернувся з повторним закликом до Ради Безпеки ООН ухвалити рішення про створення місії з підтримання миру на окупованих територіях України.

З тезою щодо проведення миротворчої операції на Донбасі за типом місії ООН у Східній Словенії в конфлікті між Сербією та Хорватією як про єдиний оптимальний варіант вирішення російсько-української збройного конфлікту 4 грудня виступив екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

Верховна Рада підтримала закон, яким дозволяється запрошувати в Україну війська іноземних держав та військових блоків для проведення міжнародних операцій з підтримання миру.

А Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про звернення в ООН і до Європейського Союзу із закликом про направлення до України миротворців. Президент України вже запровадив у дію це рішення.

Зазначимо, миротворча ініціатива України блокується Росією.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 800 | Додав: adminA | Теги: Донбас, україна, оціночна місія ООН | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]