Ср, 2024-04-24, 04:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:42
Українцям хочуть ще раз підвищити пенсійний вік. До 68 років
Інші останні Економічні новини
Національний інститут стратегічних досліджень при президентові України оприлюднив аналітичну доповідь "Пенсійний вік: іноземний досвід і вітчизняні реалії". У документі йдеться про чергове підвищення пенсійного віку.

Так, в документі йдеться, що на сьогодні серед 27 країн ЄС мінімальний пенсійний вік для чоловіків становить 61 рік (Швеція, Мальта). Максимальний пенсійний вік, що дорівнює 65 рокам, встановлено в 16 з 27 країн (59%). У решти 8 країнах він коливається між 62 і 63 роками. Для жінок мінімальний пенсійний вік становить 58 років 8 міс. у Словаччині. Максимальний пенсійний вік на рівні 65 років встановлено в 10 країнах. Ще у 9 країнах пенсійний вік становить 60 років. Пенсійний вік, однаковий для обох статей, встановлений в 12 країнах ЄС. При цьому в 10 країнах він є максимальним (65 років) і лише у двох становить 62 роки (Латвія, Угорщина).

Що ж стосується України, то в доповіді йдеться, що "однією з можливих модельних апроксимацій може бути наступна: у 2025 році пенсійний вік збільшується до 64 років, а в 2035 - до 68 років для обох статей".

Нагадаємо, 8 липня 2011 року Верховна рада України затвердила пенсійну реформу, яка, зокрема, передбачає підвищення пенсійного віку для жінок і держслужбовців. Відповідно до нього, вік виходу на пенсію для жінок буде поетапно збільшено з 55 до 60 років протягом наступного десятиліття. Для державних службовців пенсійний вік буде піднято з 60 до 63 років.

2 квітня 2013 року Рада відмовилася знизити пенсійний вік для жінок з 60 до 55 років за наявності страхового стажу не менше 15 років. Як повідомлялося, нещодавно міністр соцполітики Наталія Королевська заявила, що скасувати пенсійну реформу нереально.

Раніше Королевська казала, що Пенсійна реформа довела свою неефективність, оскільки зберігається дефіцит Пенсійного фонду.

Корчинський: старорежимні уявлення про економіку можуть призвести до підняття пенсійного віку

Те, що не потрібно підвищувати пенсійний вік, зрозуміло, але те, що виникає така думка — свідчить про старорежимні уявлення влади про економіку. Про це сказав громадський активіст, лідер партії "Братство" Дмитро Корчинський, пише Gazeta.ua.

"Я вважаю, що не потрібно підвищувати пенсійний вік у зв'язку із тим, що середня тривалість життя українців не дуже велика, і у зв'язку із тим, що із також ініціативою скоротиться чисельність вакантних робочих місць", - висловив думку політик.

Окрім того, він наголосив, що "всі ці проблеми в світі були вирішені в XIX столітті".

"Багато хто тоді казав, що скорочення робочого дня призведе до зменшення економіки, а виявилося, що порівняно короткий робочий день, 8-годинний, який прийнятий в усьому світі тепер, призвів до бурхливого розвитку економіки наприкінці XIX- на початку XX століття. Теж саме із пенсійним віком", - наголосив він.

Також, на його думку, "якщо людство весь час бореться за скорочення робочого дня, то прогресивною є ідея скорочення числа тих років, які ми працюємо".

Окрім того, він наголосив, що сподівається, що така ініціатива не буде впроваджена в життя, бо все ж таки "ми зможемо цьому протидіяти". Якщо ж таки вона буде впроваджена, політик переконаний, що суспільство збуриться, бо "останнім часом суспільство демонструє таку тенденцію, хоч і в локальних проявах, а інші потроху призвичаюються бунтувати".

Водночас, говорячи про те, для чого це може робитися, він наголосив: "Це старорежимні уявлення про економіку призводять до цього. Економіка залежить не від тривалості робочого дня та пенсійного віку".




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1011 | Додав: adminA | Теги: країнці, пенсійний вік, 68 років | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]