Чт, 2024-04-25, 08:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:50
Українські виші вперше не підвищили ціни на навчання
Інші останні Новини України
Цього року українські ВНЗ вперше не підвищили вартість контракту, а деякі з них навіть знизили (наприклад, КПІ). Винятком не став і КНУ ім. Т. Шевченка - там вперше не підняли ціну на жодну спеціальність.

Як пояснив проректор з науково-педагогічної роботи вишу Володимир Бугров, це пов'язано з тим, що університет виграв кілька грантів, що дозволило оновити технічну базу і, відповідно, не знадобилося підвищувати розцінки. Якщо говорити про ситуацію у вишах загалом, то основна причина "заморозки" цін - відсутність інфляції за підсумками 2012 року, пишуть Вести.

Варто відзначити, що за законом ВНЗ мають право піднімати вартість навчання в межах інфляції. Але, як повідомили у вишах, є й інші пояснення такої тенденції.

"Зараз проблеми з контрактниками: в останні роки все менше випускників шкіл і тих, хто хоче отримати вищу освіту. Контракт коштує дорого, а роботу після вишу знайти складно. Тому все більше молодих людей обмежуються навчанням у коледжі, яке дешевше і коротше, ніж в університеті, і йдуть працювати. Плюс до всього, серед самих ВНЗ велика конкуренція. Наприклад, багато приватників пропонують вивчитися дешевше, ніж державні виші", - пояснила ситуацію начальник планово-фінансового відділу НАУ Наталія Муравська.

Тому, за словами експерта, виші розуміють, що підвищувати ціни не має сенсу. З такою позицією погоджуються і в інших університетах. "Піднімати ціни - собі дорожче. Можна не дорахуватися абітурієнтів", - заявив заступник відповідального секретаря приймальної комісії НПУ ім. М. П. Драгоманова Микола Чумак.

Втім, цілком можливо, що виші не підняли ціни і ще з однієї причини. З цього року держзамовлення будуть розподіляти на основі своєрідного тендеру. Шанси отримати більше бюджетних місць у тих вишах, які серед іншого виставлять адекватну ціну підготовки фахівців (на цю суму МОН орієнтується, розподіляючи держзамовлення).

Тому, за словами джерела в одному з ВНЗ, не виключено, що деякі навчальні заклади перестрахувалися (адже держзамовлення буде формуватися в червні) і не підняли вартість навчання.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 998 | Додав: admin | Теги: ціни на навчання, українські виші | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]