Чт, 2024-04-18, 07:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:48
Виявився фальшивкою елітний сорт висаджених на Хрещатику каштанів
Інші останні Кримінальні новини

Елітний сорт висаджених на Хрещатику дерев виявився фальшивкою. Місяць тому у столиці посадили італійські саджанці "Бріотті", бо цей вид стійкий до молі. Однак згодом чиновників насторожило: дерева заквітли не тим кольором. За експертизу взялися біологи - і виявили каштанову підміну. Винних у ботанічній афері тепер шукають правоохоронці. Яна Іщенко продовжить.

Ось так, місяць тому на Хрещатику висаджували нові каштани елітного сорту "Бріотті". Деревцята для Києва везли з далекої Італії. Саджанці прижились і навіть заквітли. Щоправда, не червоними квітками, а білими. Тоді чиновники та громадськість і запідозрили підміну "бріотті" на звичайний кінський каштан. Тож, віддали їх на експертизу.

Олександр Мазурчак, радник голови КМДА:

- Висновок всіх про те, що дана партія каштанів не являється каштанами "Бріотті" м'ясочервоними. Тільки два дерева відповідають очікуваним результатам, а саме каштан м'ясочервоний.

Ще 287 дерев - каштани трьох інших сортів. Більшість - звичайний кінський або білий. Таких висновків дійшли вітчизняні біологи. Дерева спершу перевіряли "на око":

- Бачте, вони розрізняються і за цими ознаками ми частково розрізнили ті каштани.

В каштанах сорту "Бріотті" листя менше, а головне блискуче. Це основні відмінності. Спірні зразки саджанців розглянули під мікроскопом. Перевірити партію ще до покупки у такий спосіб було неможливо, пояснює біолог.

Олександр Сенченко, директор ботанічного саду ім. Фоміна:

- Коли відбувається закупка партії рослин за кордоном, то поставщик, той розсадник який поставляє - несе відповідальність. Є договір, є карантинні документи, і ця партія перевіряється за документами.

Як вийшло так, що замість "Бріотті" на Хрещатику з'явилися звичайні каштани - наразі з'ясовує прокуратура. Правоохоронці перевірятимуть фірму-посередника та відповідальне за закупку управління в Україні. Якщо тут винних не знайдуть - вимагатимуть пояснень в італійців.
Яна Іщенко

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 943 | Додав: adminA | Теги: елітний сорт висаджених на Хрещатик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]