Пт, 2024-03-29, 16:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:27
Внутрішню експозицію першого в Україні Музею АТО відкрили у Дніпрі
Інші останні Культурні новини

На Дніпропетровщині відкрили внутрішню експозицію першого в Україні Музею АТО. Масштабна виставка займає майже 600 квадратних метрів. Улюблені речі героїв, світлини, ордени, форма, зброя і мультимедійний зал, який створює "ефект присутності".

Близько 2 тисяч експонатів виставки розповідають історії простих жителів області, які першими кинулися на захист Батьківщини і стали справжніми героями. Як повідомили у департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю у понеділок 23 січня, відвідати музей можуть всі охочі.

"Жителі Дніпропетровщини одними з перших об'єдналися і почали відстоювати незалежність Батьківщини. Хтось пішов добровольцем на фронт, хтось став волонтером, хтось залишив рідну лікарню і поїхав лікувати бійців на фронт. Подвигу кожного жителя області присвячена внутрішня експозиція Музею АТО. Виставка зберігає історію перемог і біль втрати. Вона - про кожного з нас", - зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Внутрішня експозиція, яка називається "Громадянський подвиг жителів Дніпропетровщини", займає майже 600 квадратних метрів і налічує майже 2 тисячі експонатів. У першому - речі жителів області, які зробили свій внесок у захист України. Тут інструменти медиків, одяг капеланів, шеврони добровольців, афіші волонтерських акцій, фото військових кореспондентів, дитячі малюнки.

У другому залі – фотографії півтисячі загиблих Героїв. А ще – дорогі їх серцю речі: улюблені шахи, книга, ікона, лист від матері, мобільний телефон зі слідом від вибуху. Цей "Зал пам'яті" присвячений всім, хто віддав життя за Україну.

"Я передала в музей бронежилет і іменну, пробиту ворожою кулею каску мого чоловіка. Ці речі дорогі мені, але віддавала, не шкодуючи. Люди повинні бачити, якою ціною дістається мир у нашому домі. Приходити в музей буду разом із сином. Він знає, що його батько - Герой", - поділилася дружина загиблого бійця АТО Світлана Губа.

Сильні емоції чекають відвідувачів в мультимедійному залі, створеному за зразком сучасних європейських музеїв. Тут показують панорамні документальні фільми про війну на сході. Зображення транслюють відразу на чотирьох стінах, переносячи в епіцентр подій.

"У цій експозиції не забули нікого - ні бійців, ні волонтерів, ні лікарів. Так і повинно бути. Українці повинні бачити, що воювали такі ж прості люди, як вони: з відкритим серцем і добрими очима. Вони виконували завдання не тому, що люблять війну. А тому, що це їхній обов'язок - захищати Батьківщину", - поділився враженнями командир танкового батальйону, Герой України Євген Межевікін.

Внутрішня експозиція Музею АТО розташована в Діорамі історичного музею ім. Яворницького. Адреса: м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 16.

Вуличну експозицію першого в Україні Музею АТО відкрили навесні 2016 року. Вона називається "Дорогами Донбасу". У центрі виставки – військова техніка: БТР, медична "таблетка", міномет, зенітна установка, військовий джип, башта танка, згоріла машина. В цілому - близько 400 експонатів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 861 | Додав: adminA | Теги: Дніпро, україна, Експозиція, Музей АТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]