Пт, 2024-04-19, 04:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:04
Закон про впровадження електронного квитка у міському транспорті Рада схвалила
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті".

За схвалення зазначеного документа №4121 у другому читанні і загалом проголосували 265 народних депутатів у вівторок 17 січня, передає .

Раніше зазначалося, що наявна система оплати та контролю проїзду в міському пасажирському транспорті застаріла, містить багато недоліків: саме по собі використання паперових квитків (найчастіше взагалі відсутніх) не дає можливості проконтролювати реальний пасажиропотік на маршрутах громадського транспорту і, відповідно, обіг готівкових коштів, призводить до зниження рівня безпеки перевезення пасажирів.

Очікується, що впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду забезпечить багато економічних переваг. Електронний облік пасажиропотоку на маршрутах громадського транспорту надасть змогу оцінити реальний обіг грошових коштів і, відповідно, оцінити обґрунтованість тарифів на перевезення і можливість оновлення автопарку перевізника. Крім того, система забезпечить можливість зручної, швидкої оплати та контролю проїзду, а також скоротить час затримки громадського транспорту на зупинках. Це також дозволить впроваджувати різноманітні гнучкі тарифні системи.

Окрім того, запропоновано визначити терміни введення автоматизованої системи обліку оплати проїзду та електронного квитка, надати повноваження органам місцевого самоврядування впроваджувати автоматизовані системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті незалежно від форм власності і самостійно визначати порядок їх функціонування, а також затверджувати правила користування міським пасажирським транспортом; встановлювати обов'язковість забезпечення пільгових категорій населення електронними квитками в населених пунктах, де запроваджено автоматизовану систему обліку оплати проїзду; встановити обов'язок для пасажирів реєструвати проїзні документи в населених пунктах, де запроваджено автоматизовану систему обліку оплати проїзду, і адміністративну відповідальність за його невиконання.

Окрім усього іншого, схвалення цього документа, як зазначено в пояснювальній записці, спрятиме ефективному плануванню маршрутів і графіків пасажироперевезень, зростання економічних показників транспортних підприємств за рахунок використання зібраної в системі інформації для впровадження і підтримки гнучкої системи тарифів, зниження експлуатаційних витрат перевізників на організацію та контроль оплати проїзду, прозорості розрахунків перевізників, зокрема щодо відшкодування витрат на перевезення пасажирів пільгових категорій, підвищення прибутковості транспортних підприємств та оновлення рухомого складу, а також підвищенню безпеки дорожнього руху.

Реалізація законодавчого акта не потребує додаткових обов'язкових фінансових витрат з держбюджету. Запропоновані зміни передбачають надання права органам місцевого самоврядування самостійно впроваджувати автоматизовану систему обліку оплати проїзду в міському пастранспорті, визначати джерела фінансування, планувати відповідні витрати.

Раніше в. о. заступника мера Дніпра, радник міністра інфраструктури України Яника Мірило зазначала, що впровадження єдиного електронного проїзного документа може обійтися українським містам у суму близько 10-15 млн євро.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 661 | Додав: adminA | Теги: рада, електронний квиток, міський транспорт, закон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]