Сб, 2024-04-20, 09:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:14
Запровадять єдину візу країни Латинської Америки
Інші останні Новини світу
Саміт Тихоокеанського альянсу, членами якого є Колумбія, Перу, Мексика і Чилі, завершився домовленостями.

Зокрема, вони узгодили взаємне скасування торговельних мит, створення спільних диппредставництв у низці країн і запровадження єдиної візи для громадян держав, що не входять до альянсу, пише "КоммерсантЪ-Україна".

Тихоокеанський альянс створили всього рік тому, однак експерти не сумніваються у перспективності проекту.

"В інтеграційних процесах в регіоні зазвичай багато словоблуддя, однак цей альянс справді обіцяє стати проривним",- заявив завідувач лабораторії Інституту Латинської Америки Російської академії наук Віктор Семенов, пояснивши: "Мексика - це гігант і мотор розвитку всієї Латинської Америки, Чилі за низкою параметрів наближається до розвинених країн, а Перу та Колумбія демонструють високі темпи економічного зростання".

На частку цих країн припадає 35% ВВП Латинської Америки (2 трлн дол) і 50% сукупного експорту. Метою об'єднання є просування інтересів Колумбії, Перу, Мексики та Чилі в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (АТР). На саміті в Калі було прийнято рішення скасувати 90% торговельних мит, решта 10% буде ліквідовано до 2020 року.

"Якщо ми не відкриємо ринків, почнеться застій, подібний до того, що ми спостерігаємо в країнах, які відмовилися від вільного ринку",- заявив президент Колумбії Хуан Мануель Сантос.

Крім того, країни домовилися створити єдині дипломатичні та торговельно-економічні представництва в низці держав світу, зокрема в Гані, Сінгапурі, Алжирі, Марокко та Туреччині. Також лідери чотирьох країн Латинської Америки мають намір створити єдині візи для осіб з третіх держав.

"У нас є багато туристичних визначних пам'яток, які ми можемо ефективно використовувати",- обґрунтував необхідність "латиноамериканського Шенгену" Хуан Мануель Сантос.

Зазначимо, громадяни Колумбії, Мексики, Перу і Чилі вже подорожують у межах альянсу без віз, навіть не проходячи паспортного контролю при перетині кордонів. Тихоокеанський альянс багато в чому йде шляхом Євросоюзу, причому випереджальними темпами - від моменту створення спільного європейського ринку до підписання Шенгенської угоди минуло 28 років. При цьому латиноамериканський альянс вже став привабливим для країн регіону - першим претендентом на вступ є Коста-Рика. До альянсу можуть долучитися і деякі нинішні держави-спостерігачі: Еквадор, Сальвадор, Гватемала, Гондурас і Панама.

Експерти вважають, що криза найбільшого інтеграційного проекту - Євросоюзу - латиноамериканців навряд чи зупинить.

"ЄС не витримує демографічних проблем, у Латинській Америці - здебільшого молоде населення. Країни-члени альянсу добре впоралися зі світовою кризою і мають великий потенціал", - впевнений Віктор Семенов.

Зазначимо, що тоді як країни Латинської Америки планують спрощувати в'їзд громадян у сусідні країни, в Євросоюзі, зокрема, у Великобританії замислюються про вихід з нього.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 949 | Додав: adminA | Теги: єдина віза, країни Латинської Америки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]