Пт, 2024-04-19, 18:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:38
Набулo чинності застосування ЗВТ між Україною та ЄС
Інші останні Економічні новини

Почалося тимчасове застосування Угоди про асоціацію Україна-ЄС у частині поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, а головування в Європейському Союзі на півроку перейшло від Люксембургу до Нідерландів. Україна - на порядку денному.

Про це розповіло джерело в нідерландському президентстві, передає УНІАН.

За його словами, Україна буде у фокусі у зв'язку з майбутнім референдумом щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС, який в Нідерландах заплановано на 6 квітня, у зв'язку з питаннями про майбутнє санкцій для Росії і в зв'язку з розглядом Радою ЄС пропозиції Європейської Комісії внести України і Грузію до списку країн, на яких поширюється безвізовий режим з державами Шенгену.

Говорячи про майбутній референдум, співрозмовник агентства констатував, що зараз ніхто не зможе передбачити можливі результати.

"Уряд підтримує Угоду про асоціацію, але спеціальної кампанії з цього приводу проводити не буде. Наш прем'єр (Марк Рютте) також не є людиною, яка займається агітацією, але при нагоді і в пресі ми завжди пояснюємо, чому ми підтримуємо Угоду з Україною: по-перше, це через можливості у сфері торгівлі, а по-друге, це допоможе Україні бути більш стабільною країною", - зазначив він.

За словами джерела, "українське питання буде у фокусі в квітні, коли уряд буде говорити з парламентом країни щодо Угоди про асоціацію".

"Парламент буде обговорювати результати референдуму, проте він носить рекомендаційний характер", - зазначив співрозмовник агентства.

Відповідаючи на питання, чи буде враховано результат референдуму в разі, якщо він буде не на користь Угоди про асоціацію, джерело зазначило, що явка в 30% є "дуже високою цифрою".

Згідно з нідерландським законодавством, для того, щоб референдум був визнаний таким, що відбувся, явка має скласти 30%, а результативним - у випадку, якщо проголосує половина, тобто, 15% всього населення країни, що має право голосу.

"Одна справа - підтримати звернення в Інтернеті (звернення про проведення референдуму набрало необхідну кількість підписів в Інтернеті), а інше - прийти і дійсно проголосувати", - підкреслив співрозмовник.

Торкаючись позиції Нідерландів щодо майбутнього санкцій ЄС для Росії, він зазначив, що відповідне обговорення почнеться тільки в кінці головування - наприкінці травня - початку червня, адже нещодавно ЄС ухвалив рішення продовжити заходи для Росії до липня наступного року.

"Ми повинні зайняти нейтральну позицію, щоб незаангажовано провести обговорення", - сказав він, додавши, що подальші санкції залежать від виконання Мінських домовленостей.

Відповідаючи на запитання, коли саме буде включено до порядку денного Ради ЄС пропозицію Єврокомісії внести в перелік країн, з якими існує безвізовий режим, Україну і Грузію, співрозмовник агентства зазначив, що це залежить від того, як швидко ЄК представить законодавчу пропозицію внести поправку в законодавчий акт (номер 539/2001). Потім це питання буде обговорюватися на рівні робочої групи з подальшим обговоренням на рівні постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) і тільки після цього - на засіданні Ради ЄС з внутрішніх справ.

"Ми запланували шість засідань, тобто кожен місяць, п'ять з яких - формальні, одне - неформальне. Але зараз складно сказати, на якому саме засіданні це відбудеться", - зазначив співрозмовник агентства.

З першого січня 2016 також почалося тимчасове застосування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Нагадаємо, Україна і Євросоюз підписали політичну частину Угоди про асоціацію 21 березня 2014, відклавши підписання її економічної частини, яка включає положення про створення зони вільної торгівлі, до обрання нового президента України.

Після свого обрання президентом Петро Порошенко підписав Угоду про асоціацію з ЄС в повному обсязі 27 червня 2014.

16 вересня Верховна Рада і Європарламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

При цьому імплементацію рішення про зону вільної торгівлі з ЄС було відкладено до 1 січня 2016 року. Нещодавно представники Єврокомісії підтвердили, що ЄС не буде більше відкладати імплементацію зони вільної торгівлі з Україною.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 762 | Додав: adminA | Теги: ЄС, ЗВТ, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]