Чт, 2024-04-25, 17:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:26
ЗМІ: Росія має намір поставити Сирії зенітні ракетні системи С-300
Інші останні Новини світу
Влада Ізраїлю повідомила Вашингтону про серйозну стурбованість з приводу планів Росії продати Сирії зенітні ракетні системи С-300, які значно посилили б сирійські ППО. Про це пишуть авторитетні видання Wall Street Journal і The New York Times.

У статті Джея Соломона, Адама Ентуса і Джуліана Бернса в WSJ відзначається, що мова йде про стару домовленність між Москвою і Дамаском, відповідно до якої ще в 2010-му році була досягнута угода щодо придбання чотирьох батарей С-300 за 900 мільйонів доларів. Майкл Гордон з NY Times звертає увагу на той факт, що ізраїльтяни висловили стурбованість з приводу угоди в період інтенсивних переговорів щодо ситуації в Сирії, в яких беруть участь лідери Росії, США і Великобританії, передає NEWSru.co.il.

За відомостями ізраїльської влади, один платіж по цій угоді був проведений Сирією в цьому році через російський "Внєшекономбанк" (ВЕБ).

У публікації з посиланням на ізраїльські джерела вказується, що кожна батарея С-300 являє собою шість пускових установок, до яких додаються 144 ракети середньої дальності.

Перші поставки можуть бути здійснені в наступні три місяці і мають бути завершені до кінця 2013 року, пише WSJ з посиланням на ізраїльські джерела. При цьому РФ, як очікується, направить до Сирії дві команди інструкторів, які навчатимуть сирійських військовослужбовців роботі з зенітними установками С-300.

У статті також зазначається, що російські фахівці з ракетних систем і в даний час працюють в Сирії в якості інструкторів.

За даними американської розвідки, в 2008 році Росія почала постачання в Сирію зенітних ракетно-гарматних комплексів "Панцир-С1" (SA-22 за класифікацією NATO). І на сьогоднішній день Сирія має 36 таких мобільних комплексів. У 2009 році російські фахівці модернізували в Сирії поставлені раніше зенітно-ракетні комплекси "Печора" (SA-3), перетворивши їх на більш сучасні С-125 "Печора-2М" (SA-26). Особливу стурбованість США викликали комплекси С-200 (SA-5), що можуть становити реальну загрозу для літаків NATO, що базуються на Кіпрі.

Зазначимо, що стаття вийшла через кілька днів після того, як на північний захід від Дамаска в результаті повітряного нальоту були знищені військові об'єкти. Сирійські ППО не змогли протистояти авіації противника.

Російська влада поки не коментує публікацію Wall Street Journal. Зазначимо, що в статті мова йде про системи ППО, тобто про оборонні озброєння. Проте, за оцінками військових експертів, поставки С-300 сирійської армії можуть порушити баланс в регіоні.

Кілька років тому Москва планувала поставити С-300 Ірану. Тоді Ізраїлю вдалося домогтися зриву цієї угоди.

Намір поставити С-300 Сирії може призвести до різкого погіршення відносин Росії з Ізраїлем і США.

У червні минулого року російська газета "Ведомости" писала, що після візиту Володимира Путіна до Ізраїлю Москва призупинила реалізацію контракту на постачання Сирії зенітно-ракетного комплексу С-300. Тим самим, як зазначалося тоді в публікації, російська сторона вперше визнала існування угоди про продаж Сирії цієї системи ППО.

Раніше повідомлялося, що 5 листопада минулого року єгипетська газета "Аль-Ахрам" опублікувала інтерв'ю з міністром закордонних справ Російської Федерації Сергієм Лавровим, у якому мовиться про постачання зброї до Сирії. Лавров заявив, що Москва постачала озброєння Дамаску згідно з договорами радянського періоду, і ця зброя була призначена суто для захисту від зовнішніх ворогів.

Торік багато галасу наробив жовтневий інцидент з перехопленням і посадкою в Туреччині літака з Москви з вантажем для Сирії. Анкара офіційно не розкрила, який саме вантаж знаходився в авіалайнері, хоча раніше місцева преса поширила заяву прем'єра Реджепа Таїпа Ердогана про те, що в літаку були "боєприпаси і військове устаткування".

У свою чергу Росія визнала, що в літаку сирійської авіакомпанії, змушеному до посадки в Туреччині, перебувало російське електронне військове обладнання, призначене для систем ППО.

Цьому передувала історія із російським суховантажем "Алаїд" (Alaed), який так і не зміг доставити три відремонтованих ґвинтокрила Мі-25 та зенітно-ракетні комплекси "Печора-2М" у Сирію.

Судно було розвернуто в морі британськими військовими кораблями, у суховантажу анулювали страховку, і йому довелося повертатися в Росію. Втім, військові тоді неофіційно говорили, що вантаж врешті-решт все ж доставлять до Сирії, але тільки коли там все заспокоїться. Зараз спокоєм там і не пахне.

Крім того, у Фінляндії митники розслідують можливу спробу контрабандного постачання російської військової техніки до Сирії через порт Гельсінкі. Контейнер із запчастинами для танків був виявлений на судні Finnsun фінської компанії Finnlines ще 8 січня.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1010 | Додав: adminA | Теги: Сирія, Росія, зенітні ракетні системи С-300, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]