Пт, 2024-04-26, 09:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:17
Протокол про ЗВТ з Узбекистаном Рада ратифікувала
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада ратифікувала Протокол про застосування Договору про зону вільної торгівлі між Україною та Республікою Узбекистан.

За ухвалення закону №0060 "Про ратифікацію Протоколу про застосування Договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року між його Сторонами та Республікою Узбекистан" проголосувало 234 депутати за необхідного мінімуму у 226 голосів, передає УНІАН.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська, доповідаючи щодо законопроекту, повідомила, що схвалення законопроекту дуже важливе для розширення торговельних відносин з Узбекистаном на тлі торговельного тиску Росії. "Угода і зона вільної торгівлі СНД зараз не є найбільш передбачуваною і надійною зоною вільної торгівлі. У першу чергу через дії Російської Федерації. Але нам не потрібно забувати про торгівлю з нашими іншими партнерами. Особливо з тими, експорт до яких у рази перевищує імпорт. Узбекистан є такою країною", - сказала Микольська.

Як наголошується у пояснювальній записці, Договір про зону вільної торгівлі було підписано 18 жовтня 2011 року, а Протокол до нього - 31 травня 2013 року. Ухвалення закону є внутрішньодержавною процедурою, необхідною для набрання чинності даним протоколом.

З набранням чинності протоколом застосовуються усі положення Договору про зону вільної торгівлі між Республікою Узбекистан і Україною, з урахуванням умов, передбачених протоколом, що сприятиме розширенню зони вільної торгівлі у рамках СНД. Згідно з положеннями Протоколу, Республіка Узбекистан не застосовує стосовно України імпортні та експортні мита.

Також у записці вказується, що дія угоди між урядом України та урядом Республіки Узбекистан про вільну торгівлю від 29 грудня 1994 року не скасовується.

Як повідомлялося, з 1 січня 2016 року почала діяти Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Слідом за цим Росія відмовилася від зони вільної торгівлі з Україною і запровадила торговельне та транзитне ембарго на українські товари.

Країни Євразійського економічного союзу - Казахстан, Бєларусь, Киргизстан та Вірменія - не підтримали Росію у питанні відмови від зони вільної торгівлі з Україною, яка діє у рамках СНД.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 775 | Додав: adminA | Теги: рада, протокол, ратифікація, узбекистан, ЗВТ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]