Пт, 2024-04-26, 04:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:01
Україна починає відведення 82-мм мінометів у зоні АТО. ВІДЕО
Інші останні Новини з регіонів України

Остання доба в зоні проведення антитерористичної операції минула без втрат.

Про це на традиційному брифінгу у четвер розповів речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

"Внаслідок активних бойових дій жоден з українських військових не загинув і не був поранений", - сказав він.

За словами Лисенка, у середу в зоні АТО не було зафіксовано жодного обстрілу чи прольотів безпілотників.

Сили антитерористичної операції і незаконні збройні формування синхронно відводять міномети від лінії розмежування на сході України, заявляють у Генеральному штабі Збройних сил.

Про це сказав спікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

"Процес відведення мінометів калібром менше ніж 120 мм проходить синхронно з відведенням мінометів таких же систем у бойовиків, під контролем спостерігачів ОБСЄ", - зазначив Селезньов.

Спікер Генштабу розповів, що відведення буде проходити в четвер і в п'ятницю.

"Потім ми робимо заяву про відвід мінометів, і 17 жовтня представники СММ ОБСЄ будуть верифікувати наявність озброєння на відповідних майданчиках", - повідомив Селезньов.

У четвер, 15 жовтня, у Луганській області в зоні АТО починається третя черга планового відведення озброєння від лінії протистояння.

"В рамках доповнень до Мінських угод українські військовослужбовці будуть відводити від лінії розмежування на відстань не менш ніж 15 км 82-мм міномети. Цей етап триватиме три дні при постійному моніторингу спостерігачів ОБСЄ", - заявив спікер штабу АТО в Луганській області Руслан Ткачук.

Також Ткачук зазначив, що за минулу добу (з 7.00 середи до 7.00 четверга) на Луганському та Артемівському напрямках не було зафіксовано жодного факту порушення режиму припинення вогню. Українська сторона на підконтрольній території веде роботи з розмінування та відновлення систем газопостачання прифронтових сіл.

Напередодні повідомлялося, що серед українських військових є загиблий і двоє поранених внаслідок обстрілу південніше Авдіївки.

2 жовтня, після переговорів "нормандської четвірки" в Парижі, президент України Петро Порошенко заявив, що українська сторона починає відведення озброєння калібром менше ніж 100 мм з лінії зіткнення сторін на Донбасі 3 жовтня. За його словами, лідери країн "нормандського формату" домовилися, що відведення легких озброєнь має тривати 41 добу.

Увечері 3 жовтня прес-центр АТО повідомив, що в зоні проведення АТО почався процес відведення техніки і озброєння калібром менш як 100 мм.

При цьому координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук зазначав, що бойовики не полишають активних спроб спровокувати українські війська на масоване застосування вогневих засобів. При цьому в Донецьк прибула група з 20 російських журналістів, перед якими поставлено завдання не тільки "фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими", а й "консультацій" з організації провокацій.

СММ ОБСЄ: важке озброєння залишається по обидва боки

Важке озброєння, яке має бути відведено згідно із домовленостями, все ще лишається з обох боків від лінії розмежування.

Про це під час брифінгу повідомив речник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків.

Так, за його словами, 5-8 жовтня поблизу Новотошківського, що контролюється українським урядом, спостерігачі ОБСЄ бачили установку із керованими протитанковими ракетами.

На території, контрольованій "ДНР", 9-10 жовтня безпілотник місії зафільмував 7 танків та іншу техніку в Комсомольську та 23 танки поблизу Сонцевого.

Він наголосив, що бойовики "ДНР" перешкоджають доступу спостерігачів до місць зберігання важкого озброєння, а бойовики "ЛНР" перешкоджають проводити моніторинг поблизу кордону з РФ.

При цьому, за його словами, є подібні випадки з українського боку. Так, на території, контрольованій Україною, спостерігачів відмовлялися пропустити на 2 блокпостах.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 746 | Додав: adminA | Теги: україна, відведення 82-мм мінометів, зона АТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]