Пт, 2024-04-26, 19:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:32
Український медіаринок оголосив війну піратам
Інші останні Телевізійні новини

На медіаринку оголосили війну піратам. Учора, 8 квітня, в Держслужбі інтелектуальної власності зібралися представники телеканалів, юристи, правоохоронці та медіаексперти ЄС і США.

Вони обговорили катастрофічні масштаби, яких набула проблема піратства в Україні, і визначили способи протидії неправомірному використанню об'єктів авторських і суміжних прав, власниками яких є телекомпанії. До наступу на піратів залучать правоохоронців та громадськість. Діяти потрібно оперативно, інакше глядачі ризикують залишитися без новинок і цікавих програм, на придбання та підготовку яких просто не буде коштів, пише видання "Сегодня".

Боротьба з піратством у нашій країні йде не так активно, як хотілося б, зазначають учасники телеринку. У 2013-му Україна навіть очолила "Список 301", куди входять країни з найвищим рівнем піратства у світі. І хоча в 2014 році нашу країну вилучили з антирейтингу, претензії залишилися - оскільки проблему з інтернет-піратством не розв'язано. Без активної протидії Україна може знову очолити чорний список, упевнені юристи. "Ми активно працюємо над поліпшенням законодавства. Країні необхідний прозорий закон щодо захисту авторського права в інтернеті. Такі кроки дозволять поступово вирішити проблему піратства", - вважає глава Держслужби інтелектуальної власності Алла Жаринова.

Збитки від піратів на медіаринку України щороку обчислюються десятками мільйонів гривень. "Кожен третій провайдер, з ліцензією Нацради з питань ТБ і радіомовлення, порушує права інтелектуальної власності на контент телеканалів. Провайдери кабельного ТБ або інтернету найчастіше незаконно транслюють фільми і програми. Якщо учасники медіаринку, спільно з державою,  не будуть активно боротися з піратами, це може завдати непоправної шкоди галузі. І тоді про розвиток медіаринку говорити не доводиться", - упевнений директор холдингу "Медіа Група Україна" Євген Лященко.

За його словами, зрозуміти масштаби піратства в нашій країні допомагає статистика. За офіційними даними, в Україні працює близько 4000 інтернет-провайдерів - тоді як, за неофіційними оцінками, їх 9000. За інформацією експертів галузі, більш як 40% абонентів, або 5 млн домогосподарств, мають доступ до піратських телетрансляцій, які надають самі ж провайдери. У підсумку в Україні налічують таких від 1600 до 3600. А понад 2,5 млн домогосподарств мають доступ до нелегального перегляду телеканалів по супутнику.

"Людям треба зрозуміти, що, користуючись послугами піратів, вони завдають збитки української медіаіндустрії. А це посилює кризу в країні: зайняті в галузі люди можуть залишитися без роботи, а держбюджет недоотримає податків. Тому, якщо ми хочемо зробити нашу економіку інноваційною, ми повинні відмовитися від краденого контенту", - каже Євген Лященко.

Вирішити проблему можливо, якщо держава об'єднає зусилля з медіаіндустрії в боротьбі з піратами. У перспективі телекомпанії планують надавати правоохоронцям інформацію про порушників, подавати заяви про факти піратства.

У МВС готові активізувати роботу, правоохоронці запевнили, що скоро Україна почує про гучні розслідуваннях щодо піратів. Таке співробітництво дозволить боротися з крадіжками контенту ефективніше - це тим більш важливо, позаяк вимоги про наведення порядку у сфері авторських і суміжних прав прописані в Угоді про асоціацію з ЄС.

Іноземні медіаексперти вважають, що наявної законодавчої бази достатньо для захисту інтелектуальної власності, її просто потрібно дотримуватися. За ст.176 "Порушення авторського права і суміжних прав" КК, порушника можуть оштрафувати або посадити на 3-6 років.

"У кримінальному провадженні - понад 60 справ у різних регіонах. Вони будуть передані в суд", - сказав заступник начальника Управління з нагляду за дотриманням закону ОВС ГПУ Сергій Яковенко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Телевізійні новини | Переглядів: 1069 | Додав: adminA | Теги: війну піратам, український медіаринок | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]