Вт, 2024-04-23, 19:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:04
Чи має право розглядати Іловайську трагедію - суд у Гаазі з'ясує
Інші останні Кримінальні новини

Служба прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) розпочала аналіз інформації щодо того, чи потрапляє під юрисдикцію МКС загибель українських військових в Іловайську в 2014 році.

Про це в понеділок, 30 жовтня, повідомляє УНІАН з посиланням на посла України в Нідерландах Всеволода Ченцова.

За словами Ченцова, процедура розслідування в рамках МКС відрізняється від національної процедури.

«Офіційно Служба прокурора МКС відкрила процедуру попереднього вивчення ситуації в Україні. На цій стадії проводиться аналіз для того, щоб встановити, чи є ознаки можливих злочинів, які підпадають під юрисдикцію суду згідно зі статутом», – сказав Ченцов.

За словами посла, на цьому етапі прокурор МКС не збирає докази самостійно, а використовує інформацію, отриману з достовірних доступних джерел, таких як фізичні особи, організації, держави.

«Зараз Служба прокурора в аналізі ситуації в Україні перебуває на стадії встановлення юрисдикції МКС щодо подій, які мали місце або відбуваються в країні», – зазначив Ченцов та додав, що у щорічному звіті прокурора МКС була дана оцінка прогресу у вивченні ситуації в Україні.

«У звіті за 2016 рік Служба прокурора попередньо дійшла висновку, що між Україною і Росією має місце міжнародний збройний конфлікт на сході України, а також має місце фактична окупація РФ Криму і Севастополя. Тепер повинен бути встановлений ступінь підтримки Росією збройних сепаратистських груп на сході України», – сказав Ченцов.

«Якщо прокурор дійде висновку, що наявна інформація є достатньою підставою для початку офіційного розслідування, то він звернеться до Палати досудового розгляду МКС з проханням дозволити його проведення», – додав посол.

Водночас Ченцов звернув увагу на те, що оскільки Україна не ратифікувала Римський статут, але визнала юрисдикцію МКС, процес прийняття рішення про початок судового розгляду буде досить складним.

«Після завершення стадії вивчення, навіть якщо прокурор і доходить висновку про наявність підстав почати розслідування, відповідне рішення буде приймати Досудова палата МКС. А ось держава, яка є учасницею Римського статуту, має право ініціювати початок слідства - тут рішення досудової палати не потрібно. Якщо Україна ратифікує Римський статут, то це розширить процесуальні можливості нашої держави», – пояснив Ченцов.

Як повідомляв ZAXID.NET, наприкінці серпня ГПУ завершила досудову експертизу по Іловайську і повідомила, що передає справу у суд.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2014 року після масштабних боїв військовослужбовці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом. Бойовики і російські військові обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські бійці.

За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військовослужбовців і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважають зниклими безвісти

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 709 | Додав: adminA | Теги: Іловайська трагедія, Суд, гаага | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]