Вт, 2024-04-23, 10:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:08
Cтворено суперакумулятор для мобільних - заряджати лише 10 хвилин
Інші останні Новини світу науки і технологій
Дослідники з Університету Південної Каліфорнії (USC) розробили новий тип літій-іонних акумуляторів, в якому замість традиційних графітових анодів застосовуються пористі кремнієві наночастинки.

Нові акумулятори мають втричі більшу місткість порівняно з графітовими аналогами, при цьому процес заряджання триває лише 10 хвилин. Батареї такого типу можуть бути використані де завгодно, від смартфонів до гібридних автомобілів. Очікується, що технологія, на яку отримано попередній патент, знайде широке поширення протягом двох-трьох років, пише IXBT.com.

Результати дослідження, яким займалася група аспірантів під керівництвом професора Чонгву Жоу, були опубліковані в січневому випуску наукового журналу Nano Research. Під час попередніх спроб використовувати кремній у складі анодів науковці зіткнулися з швидким виходом батарей з ладу через руйнування матеріалу в результаті розширення і стиснення під час циклів перезарядження.

Торік науковці почали проводити експерименти з кремнієвими нанодротами діаметром менш як 100 нм і завдовжки кілька мікрон, пориста структура яких дозволяє кремнію стискатися і розширюватися без наслідків. Конструкція на основі нанодротів дозволила збільшити ресурс акумулятора до 2000 циклів перезапису (для порівняння, ресурс звичайної літій-іонної батареї становить близько 500 циклів).

Незважаючи на їхні переваги, нанодроти вкрай складно отримувати в масових кількостях. Як рішення було запропоновано взяти інші наночастинки - найдрібніші кремнієві сфери, виробництво яких вже налагоджено - і надати їм пористої структури, як у нанодротів. Тоді частинки зі схожою функціональністю стане можливо отримувати в будь-яких бажаних обсягах. Однак їхній ресурс обмежений 200 циклами перезапису.

Подальші розробки покликані збільшити життєвий цикл акумуляторів. Після цього команда зосередиться на знаходженні нового катодного матеріалу з високою енергомісткістю.

Ще в 2007 році науковці дослідницької лабораторії ВПС США розробили акумулятор для мобільних телефонів, який може працювати без підживлення 30 років.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1135 | Додав: nowyny | Теги: суперакумулятор для мобільних | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]