Пт, 2024-04-19, 21:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:38
Гіпсові фантазії: ліпнина в домі
Інші останні Новини світу науки і технологій
Ліпнина в будинку - це завжди святково і декоративно. Тим більше, що не дивлячись на глибоку спорідненість ліпних прикрас з класичним стилем, вони можуть бути виготовлені і за індивідуальним замовленням, відповідаючи самим неординарним вимогам сучасних інтер'єрів. 

Застосування лепніни в будинку

Так вже склалося, що ліпний декор - привілей заміських будинків. Адже лише небагато квартир можуть порадувати їхніх власників високими стелями, просторими кімнатами, каскадами вікон. А старий добрий вислів "в тісноті, та не в образі" ну ніяк не можна застосувати до гіпсової ліпнині: матеріалу величному, з аристократичним духом і складним характером. Тому як ліпнина в будинку - це саме той випадок, коли декор диктує правила, власноручно розставляючи головні акценти, і лише однією своєю присутністю

Прикрашання будинку гіпсовою ліпниною вважається багатовіковою традицією. Не дивлячись на те, що ліпнину широко застосовували ще в архітектурі Стародавнього Риму, вона і до цього дня продовжує видозмінюватися. Принцип виготовлення, мабуть, той самий, але ось спектр застосування ліпнини, в першу чергу, завдяки незвичайним ідеям сучасних дизайнерів, став значно ширшим. За допомогою ліпних елементів досягається відчуття завершеності будь-якого інтер'єру. Це перевірено дизайнерами на практиці. Кожен раз, коли оформлення приміщення перебуває на фінальній стадії, але здається, що чогось не вистачає - саме час згадати про ліпнину.

Карнизи миттєво додадуть чітких обрисів стелі, молдинги зроблять стіни більш рельєфними і виразними, пілястри перетворять самі звичайні двері в тріумфальну арку, а п'єдестал - замінить підставку для горшочних квітів.

Крім використання ліпнини з чисто декоративною метою, дизайнери знаходять гіпсовим елементам і практичне застосування. Наприклад, щоб приховати дефекти обробки, асиметричність приміщення, несучі конструкції, труби, вентиляційні решітки, стояки. Демонтувати дані конструкції не завжди можливо, тому єдиний вихід - замаскувати їх під красивими масивними узорами. Буває, що під час будівництва заміського будинку допускаються деякі помилки в архітектурі будівлі або ж робота виконується непрофесіоналами, внаслідок чого господарям залишається задовольнятися кривими стелями і перекошеними стінами. До обробки приміщення ці недоліки практично непомітні, але після фарбування і інших робіт всі вади буквально "вилазять" назовні.

Відкоригувати пропорції кімнат можна за допомогою ліпнини. Стеля буде здаватися рівною, якщо використовувати карнизи для прихованого освітлення. Точкові світильники розташовуються усередині карниза, тому видно лише світлове випромінювання, м'який і комфортний світ. Використовуючи неонові шнури і люмінесцентні лампи, ви ще й досягнете ефекту "ширяючої" в повітрі стелі.

А ось колони і пілястри витягають стіни у висоту, створюється враження їх "глибини" і багатофункціональності. Навіть приміщення з мінімальним набором меблів і аксесуарів здаватиметься багатим і респектабельним. Тим більше що ліпний декор славитися різноманітністю елементів. У руках дизайнерів опиняються розетки, карнизи, ніші, колони, п'єдестали, бордюри, консолі і інші деталі, одночасне використання яких дозволяє організувати стилістичну єдність всіх складових частин інтер'єру.

За допомогою декількох елементів гіпсової ліпнини можна також створювати повноцінні предмети меблів. Що виглядає дуже незвично і оригінально. Скажімо, в інтер'єрі в стилі хай-тек з ліпного молдинга створюють імпровізовану рамку для дзеркала і фарбують в металевий колір. У кімнатах з акцентом на мінімалізм можна відмовитися від стандартних книжкових полиць. Досить прикріпити в один ряд два-три консолі, закріпити над ними вузьку скляну панель - і вишукана поличка готова.

Існують також цілі групи елементів для оформлення фальш-камінів. Така ліпнина вдало підійде в кімнату, де панує дух англійської аристократії. Переслідуючи мету зробити інтер'єр свого будинку унікальним, можна використовувати незвичайні об'єкти, невластиві традиційним ліпним формам і стилям. Оригінальні предмети інтер'єру виготовлять в індивідуальному порядку за розробленими персонально для вас ескізах.

Особливості монтажу

Гіпс - матеріал капризний, а ліпні прикраси славляться своєю різноманітністю. Тому установка ліпнини в будинку вимагає не тільки наявність технічних знань і досвіду, але і доброго естетичного смаку. Адже лише частина ліпних елементів привозитись на монтаж в готовому вигляді. Решта ж збираються в єдине ціле з безлічі дрібних деталей безпосередньо в інтер'єрі. У такий спосіб споруджуються всі каміни, колони, стельовий композиції. Особливо творчим є процес декорування стін молдингами і фризами.

До того ж, ліпнину, крім гіпсу, можуть виготовляти і з інших матеріалів - поліуретану та полістиролу, які важать мало і кріпляться до поверхонь за допомогою клеїв. Тоді як установка гіпсової ліпнини - дуже складний процес, і братися за монтаж самостійно не рекомендується.

Всі гіпсові елементи, нехай навіть невеликих розмірів, кріплять за допомогою шурупів і дюбелів. Монтаж проводитися на сухі і рівні стіни. Якщо поверхня має безліч дефектів, то її потрібно підготувати до установки ліпнини наперед: відшпаклювати, обробити ґрунтовкою і дати висохнути протягом двох діб. Не можна проводити монтажні роботи в приміщенні з підвищеною вологістю, несприятливим чинником також вважається низька температура.

Гіпс дуже чутливий до вологи і скоро може почати кришитися, посіріти, дати дрібні тріщини. З цих же причин гіпсову ліпнину не встановлюють у ванних кімнатах квартирах і котеджах з економ-плануванням. Виняток становлять лише великі ванни заміських будинків, в яких кожне приміщення має злагоджену і потужну вентиляційну систему. Захистити поверхню гіпсу можна лише покривши його спеціальною полімерною плівкою або ж обробивши ліпнину елемент водовідштовхувальною ґрунтовкою.

Найчастіше монтаж передбачає і фарбування. По-перше, зараз модно фарбувати ліпні елементи в яскраві кольори, добиваючись контрасту між колірною гамою оздоблення інтер'єру і його декором. До того ж, за допомогою фарби на ліпнину можна нанести малюнок, що імітує фактуру каменю, металу, слонової кістки. Ці матеріали дорого коштують, та й обробляти їх дуже важко. Але після майстерно зробленого розпису ліпнини буде створюватися враження, ніби ажурну раму для дзеркала і справді зробили з мармуру.

По-друге, гіпс рекомендується обробляти білою фарбою в обов'язковому порядку. Адже з часом матеріал може поміняти свої властивості, пожовтіти або посіріти, але під шаром фарби це не буде помітно.

Для фарбування гіпсової ліпнини використовують акрилові, рідше - масляні фарби. Щоб фарба лягала рівномірно і покривала всі найдрібніші деталі ліпнини, наносити її потрібно за допомогою фарборозпилювача. Але плоскі великі елементи з мінімум узорів і рельєфів можна пофарбувати і звичайним валиком.

Альтернатива гіпсу

Оскільки гіпс - найдавніший будівельний матеріал, то традиційно ліпний декор асоціювався виключно з ним. Але час не стоїть на місці, сучасні розробки і устаткування дозволяють створювати нові матеріали, роблячи ліпнину доступною в ціні, більш міцною і довговічною. Тим більше що гіпс не ідеальний, у нього є свої як плюси, так і мінуси. Тому у гіпсу існують і свої конкуренти: цемент, склокомпозит, полістирол, скловолокно, полімербетон, поліуретан - головним з яких є саме останній. І перш, ніж ви зробите вибір на користь традицій або сучасних технологій, проведемо порівняльну характеристику гіпсу і поліуретану.

Дизайнери сходяться на думці, що гіпс є найблагороднішим ліпним матеріалом. Хімічні властивості гіпсу краще поліуретану дозволяють добитися високої деталізації ліпної прикраси, з точністю обробити всі контури і грані композиції, зробити рельєф виразним і фактурним. Але гіпсова ліпнина важка і крихка, боїться різких перепадів температур і підвищеної вологості приміщення. Тому і вимагає від заміського будинку постійності мікроклімату.

На користь поліуретану грає нижча ціна. Хоч гіпс сам по собі і коштує дешево, але виготовлення гіпсової ліпнини вимагає безпосередньої участі кваліфікованих майстрів. Спершу проконтролювати якість гіпсової маси, з якої сформують ліпні елементи, а потім - приступити до вискої творчості виготовлення і монтажу. А виробництво ручне, на відміну від машинного, як відомо, завжди обходитися споживачеві набагато дорожче.

Також читайте:

Быстро получить вторую отсрочку от армии поможет юридическая компания Armyhelp

Юный историк пришел на встречу с журналистами в хорошем настроение, так как ему далось получить вторую отсрочку от армии благодаря юридической компании Armyhelp.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 2657 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]