Чт, 2024-03-28, 21:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:08
Консорціум наближається: "Нафтогаз" програв у суді 4 мільярди
Інші останні Економічні новини
Стокгольмський арбітраж зобов'язав монополію виконати контракт з італійським трейдером Italia Ukraina Gas і поставити йому 13,1 млрд кубометрів газу за цінами 2003 року – 110 дол за тисячу кубометрів при нинішній його вартості 416 дол. У НАК заявляють, що не будуть виконувати рішення, і готують зустрічний позов до трейдера, але юристи констатують, що шанси виграти вкрай малі.

Експерти очікують, що поразкою України напевно скористається "Газпром" у переговорах про створення газотранспортного консорціуму, пише "Коммерсантъ-Украина".

У розпорядженні ЗМІ опинився текст рішення Стокгольмського арбітражу NV 007/2008 від 19 грудня 2012 року. Згідно з ним, НАК "Нафтогаз України" зобов'язаний виконати умови угоди з італійською компанією Italia Ukraina Gas (IUGAS) від 24 грудня 2003 року і продати їй 13,1 млрд кубометрів газу за ціною 110 дол за тисячу кубометрів. Для порівняння: у Росії "Нафтогаз" зараз купує паливо по 416 дол за тисячу кубометрів, тобто виконання рішення суду загрожує монополії втратами на суму 3,9 дол млрд. Суд також зобов'язав НАК заплатити газотрейдеру штраф у розмірі 12,7 дол млн за затримку постачань.

Це вже друге рішення арбітражу в суперечці між компаніями. У 2010 році НАК програла перший процес, але тоді рішення було набагато м'якше - компанія повинна була відшкодувати близько 200 млн дол збитків. У "Нафтогазі" вирішили оскаржити це рішення, і результатом нового розгляду став програш монополії в грудні минулого року. Контракт між IUGAS і "Нафтогазом" був підписаний в Києві заступником голови правління НАК Ігорем Вороніним і уповноваженим італійської компанії Андреа Міеле.

Постачання газу планувалося здійснити в період з 1 січня 2004 по 31 грудня 2013 року в обсязі 1,3 млрд кубометрів на рік на умовах доставки в пункт прийому Великі Капушани на українсько-словацькому кордоні. Тоді НАК одержувала туркменський газ по 50 дол за тисячу кубометрів, і монополія повинна була заробити на цих постачаннях приблизно 780 млн дол на рік. Згідно з матеріалами суду, в 2004-2005 роках поставки газу за контрактом не проводилися.

Причому в НАК це пов'язують з тим, що IUGAS не мала договору зі словацькою газотранспортною компанією SPP на його транспортування. Такий договір з'явився аж у 2006 році, коли "Газпром" перекупив весь обсяг туркменського газу, що виключило можливість його купівлі Україною. Весь газ до країни стала імпортувати компанія RosUkrEnergo (на той момент 50% належало "Газпрому", 45% - Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсіну), а продавали його через "УкрГаз-Енерго", що унеможливило виконання угоди. Офіційно в IUGAS і "Нафтогазі" рішення суду не коментують.

Але джерело в НАК повідомило, що монополія не збирається виконувати контракт і виплачувати штраф, незважаючи на рішення Стокгольмського суду. Переглянути рішення арбітражу теоретично може Верховний суд Швеції, зазначає керуючий партнер юридичної компанії AstapovLawyers Андрій Астапов. "Можливо, "Нафтогаз" збирається звернутися туди. Але, враховуючи два попередні рішення, шанси НАК невисокі", - вважає експерт.

Аргумент про те, що IUGAS не має можливості для збуту палива, НАК вже висувала в суді. У відповідь президент компанії Марко Маренко надав дані, згідно з якими засновник компанії група FISI продає до 4,5 млрд кубометрів газу на рік в Італії і має всі можливості для збуту палива.

Відомо, що "Газпром" виставив "Нафтогазу" рахунок на суму близько 7 млрд дол за недобір природного газу в 2012 році. Втім, у держхолдингу наголошують, що компанія в повному обсязі оплатила отриманий від російської компанії газ за раніше виставленими рахунками.

Також у "Нафтогазі" заявили, що неодноразово інформували "Газпром" про скорочення обсягів закупівлі газу в 2012 році, і зазначає, що це можна перевірити ще й на сайті "Нафтогазу". Компанія повідомляє, що в травні 2012 року було зроблено кілька заяв з цього приводу.

Україна вважає несправедливими штрафні санкції з боку "Газпрому" за недобір газу, заявляє президент України Віктор Янукович. Він зазначає, що справедлива для України ціна на газ - це ціна газу на спотовому ринку мінус вартість транспортування. Крім того, Янукович зауважив, що дії "Газпрому" щодо України, зокрема рахунок на 7 млрд дол за недобір газу в 2012 році, не є тиском на Україну, а наслідком підписання газової угоди в 2009 році.

Окремо скажемо про можливі перспективи створення газотранспортного консорціуму з РФ. У квітні 2012 року "Нафтогаз" за 4,1 млн гривень найняв ТОВ "Бейкер Тіллі Україна ЕК" для оцінки вартості активів системи магістрального трубопровідного транспорту газу України, включаючи підземні сховища газу та об’єкти відповідної інфраструктури. Оцінку потрібно було провести до 1 серпня. Однак жодних даних про її результати "Нафтогаз" не повідомив.

У грудні 2012 року стало відомо, що у переговорах про створення консорціуму на базі ГТС України вже не беруть участі представники ЄС. Посол Росії в Україні Михайло Зурабов заявив, що тепер переговори ведуться тільки з його країною і можуть завершитися вже в I кварталі 2013 року. "Зараз мова не йде про тристоронній консорціум. Я припускаю, що в даному випадку може йтися про співпрацю в рамках двостороннього формату", - повідомив посол.

Хоча ще торік у травні Янукович казав, що сторони прагнуть до створення консорціуму з трьома учасниками. В "Газпромі" наполягають на створенні двостороннього консорціуму вже не перший рік.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 985 | Додав: adminA | Теги: консорціум, 4 мільярди, Нафтогаз, Суд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]