Чт, 2024-04-25, 15:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:09
Обгрунтувало незмінність ціни на газ для населення Міненерго
Інші останні Економічні новини

Міністерство енергетики та вугільної промисловості оприлюднило нову формулу розрахунку ціни на природний газ для населення, яка обґрунтовує незмінність ціни до 1 квітня 2018 року.

Відповідні зміни до постанову №187 від 22 березня 2017 року найближчим часом будуть винесені на розгляд Кабінету міністрів, передає прес-служба міністерства.

"Відповідно до запропонованого Міненерговугілля розрахунком ціна газу на період з 1 жовтня 2017 року по 1 квітня 2018 року становитиме 5223,06 грн без ПДВ, що на 5,6% більше поточної ціни. Оскільки розрахована ціна не перевищує 10% поточної ціни, немає підстав для її перегляду на опалювальний сезон 2017-2018 року", - сказано в повідомленні.

Як раніше повідомлялося, міністр фінансів Олександр Данилюк на переговорах з керівництвом МВФ має намір підняти питання формування ціни на газ для населення згідно з умовами Фонду для отримання чергового кредиту.

Українська сторона може запропонувати МВФ альтернативну формулу ціни на газ й спробує переконати в цьому представників Фонду.

Нагадаємо, відповідно до старої формули розрахунку, ціна на газ повинна зрости до 5,815 тисяч гривень (без ПДВ) за тисячу кубометрів, на 17,6%

З урахуванням податків, націнок постачальників та транспортних витрат кінцева ціна для населення і комунальників становитиме 8,032 тис. грн при нинішньому тарифі в 6,937 тис. грн за тисячу кубометрів.

Однак в уряді вважають, що така ціна є неприйнятною через низьку платоспроможність населення.

Підвищення цін на газ вимагає постанова Кабінету міністрів № 187 від 22 березня поточного року, розроблена Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

Так, відповідно до документу, вона розраховується на базі імпортного паритету (середня ціна імпортного газу за певний період — ЕП).

Уряд повинен був опублікувати цей показник ще 1 липня. Замість цього 26 вересня Кабмін протокольним рішенням відклав дату публікації на невизначений термін.

Відстрочити оприлюднення ціни вирішили до узгодження механізму її визначення з МВФ та Європейським енергетичним співтовариством. До публікації рішення ціна залишиться на поточному рівні — 4,942 тис грн за тисячу кубометрів без ПДВ.

За методикою, яка діє в даний момент, якщо за підсумками року є відхилення "плюс/мінус" 10%, ціна на наступний опалювальний сезон повинна переглядатися.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 754 | Додав: adminA | Теги: незмінність ціни на газ, міненерго, населення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]