Пт, 2024-03-29, 02:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:44
Переговори з Росією про здачу власної газової труби розпочала Україна
Інші останні Політичні новини
Україна і Росія розпочали переговори про створення двостороннього газового консорціуму. Співрозмовник "Коммерсантъ-Украина" в українському Міненерго підтвердив, що це питання обговорювалося минулого тижня під час зустрічі віце-прем’єра Юрія Бойка і голови правління "Газпрому" Олексія Міллера. Цього тижня обговорення триватиме.

За словами співрозмовника в "Газпромі", Україна зажадала від монополії, щоби майбутній консорціум був створений на паритетних засадах і не володів, а лише керував ГТС.

"Нам сказали, що в договорі має бути зафіксований принцип, за яким ми повинні транспортувати не менш як 60 млрд кубометрів газу на рік і гарантовано сплатити послуги із транзиту на суму 2,2 млрд дол", – зазначило джерело.

Воно також зауважило, що сторони поки що обговорюють, чи буде застосовуватися принцип ship-or-pay (постачай або плати), а також можливу відмову української сторони від принципу рівного доступу до ГТС, закладеного в її угоді з Енергетичним співтовариством (ЕС).

У свою чергу, Росія наполягає, що вирішувати, як і чий газ буде прокачуватися, слід майбутньому консорціуму.

Ціна газу для України при цьому повинна бути знижена до 280 дол за тисячу кубометрів.

"Питання про інтеграцію України до Митного союзу як засобу зниження ціни газу вже не стоїть", – запевнив співрозмовник.

Офіційно сторони не коментують переговорів.

Але джерело в Міненерго пояснило, що Україна змушена піти на створення консорціуму без участі європейської сторони. Це викликано тим, що в Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) посилили умови видачі кредиту на модернізацію ГТС.

Раніше ЗМІ повідомляли, що текст нової газової угоди містить домовленість про створення газотранспортного консорціуму (щодо другого СП - з продажу газу українським споживачам - співрозмовник інформацією не володів), а ціна газу в ньому буде визначатися за новою формулою.

"Вона буде вищою за бєларуську, але істотно нижчою за нашу нинішню", - сказало джерело в Кабміні. Нинішня українська ціна - близько 400 доларів за тисячу кубів, бєларуська на 2012 рік - 165,6 долара.

Згодом Росія змінила свою позицію з питання створення консорціуму для управління українською газотранспортною системою (ГТС). "Газпром" вже не проти залучення до участі в ньому європейських компаній. Але піти на це російська сторона готова тільки за умови, що ГТС передадуть у власність консорціуму.

Раніше в уряді висловлювали надію, що ціна на російський газ для України у разі успішного завершення переговорів з Росією може становити близько 224 доларів за тисячу кубометрів.

Президент України вважає, що ціна російського газу для України не має перевищувати 250 доларів за 1 тис куб м. Він також повідомив, що Україна наполягає на зниженні ціни російського газу до рівня європейської ціни зі збереженням додаткової знижки в 100 доларів за 1000 куб м з урахуванням укладених в 2010 році харківських угод.

Ціна російського природного газу, що імпортується НАК "Нафтогаз України" в країну, в першому кварталі 2011 року зросла до 264 дол за 1 тис куб м у порівнянні з 252 дол за 1 тис куб м у четвертому кварталі 2010 року. У другому кварталі 2011 г вона, за даними НАК, становила близько 297 дол за 1 тис куб м, в третьому - близько 355 дол за 1 тис куб м, в четвертому - близько 400 дол за 1 тис куб м.

"Газпром" і "Нафтогаз" 21 квітня 2010 року підписали доповнення до контракту на постачання газу, згідно з яким українська сторона отримала знижку в ціні на газ, яка дорівнює величині зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1130 | Додав: adminA | Теги: переговори, україна, Росією, здачу власної газової труби | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]