Чт, 2024-03-28, 13:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:48
Проект БПП неприйнятний - Україна має створити антикорупційний суд, - Венеціанська комісія
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія, далі – ВК) ухвалила висновок щодо двох законопроектів про створення системи антикорупційного судочинства.

Про це повідомили "Європейській правді" представники даного органу.

Українське питання було останнім пунктом порядку денного на засіданні ВК яке відбулося у Венеції  в п'ятницю ввечері. Венеціанська комісія зокрема підтримала принципове рішення про створення окремого антикорупційного суду, враховуючи те, що корупція є "ключовою проблемою" в Україні.

У висновку ВК окремо зазначено, що зареєстрований у ВР законопроект №6011, який був підготовлений групою експертів, та зареєстрований за підписами кількох депутатів на чолі з Єгором Соболєвим, "є гарною основою" для створення Вищого спеціалізованого антикорупційного суду. ВК, водночас, пропонує доопрацювати його, прибравши окремі недоліки, здатні призвести до оскарження закону в Конституційному суді.

Через це комісія пропонує відкликати проект 6011 та подати доопрацьований від імені президента.

Одночасно Венеціанська комісія аналізувала законопроект №6529, зареєстрований членом БПП Сергієм Алєксєєвим. Цей проект до останнього тижня підтримував президент Порошенко та представники його команди; він пропонує створення не окремого антикорупційного суду, а антикорупційних палат у судах загальної юрисдикції.

Проект Алєксєєва комісія піддала жорсткій критиці, повідомивши українську сторону про небажаність його ухвалення. "Проект суперечить законодавству України та і міжнародним зобов’язанням", - йдеться у висновку. ВК також зауважила нереалістичність його виконання.

Як повідомлялося раніше, на цьому тижні Порошенко несподівано змінив публічну позицію щодо створення антикорупційного суду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 731 | Додав: adminA | Теги: україна, Венеціанська комісія, антикорупційний суд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]