Пт, 2024-04-19, 20:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:37
Рахунок Газпрому поранив бюджетне серце Азарова: це ж три місяці пенсій
Інші останні Економічні новини
Україна продовжить додавати максимум зусиль для забезпечення своєї енергетичної незалежності. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з активом Національного союзу журналістів у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Країна докладає колосальних зусиль для забезпечення енергетичної незалежності, відриває фінансування від усього й направляє на ці цілі. І ви знаєте чому", - сказав він.

"Останній рахунок, який нам пред'явив "Газпром", - гігантська сума 7 мільярдів доларів. Це приблизно 3 місяця виплат пенсій усім нашим пенсіонерам", - додав Азаров.

Нагадаємо, днями стало відомо, що "Газпром" виставив "Нафтогазу" рахунок на суму близько 7 млрд дол за недобір природного газу в 2012 році.

Були висловлені припущення, що у зв'язку з новою газовою суперечкою між російським "Газпромом" і української "Нафтогаз України" Москва зможе повністю перекрити постачання газу в Україну.

Вимоги "Газпрому" будуються на пункті 2.2 договору від 19 вересня 2009 року, в якому сказано, що "Нафтогаз" щорічно повинен споживати не менше ніж 52 млрд кубометрів російського газу і може знизити обсяг максимум до 42 млрд кубометрів.

Оскільки Україна торік купила 32,9 млрд кубометрів російського газу (з них 24,9 млрд куб м придбав "Нафтогаз", а 8 млрд куб м - Ostchem Holding Дмитра Фірташа), то за інше паливо повинна заплатити за принципом take-or-pay (оплата обов'язкова незалежно від того, чи вибраний законтрактований газ).

У свою чергу українська сторона заявляє, що принцип take-or-pay обумовлювався в пунктах 6.5 і 6.6 угоди, але їх було скасовано харківськими угодами.

Водночас у держхолдингу наголошують, що компанія в повному обсязі оплатила отриманий від російської компанії газ за раніше виставленими рахунками.

Також у "Нафтогазі" заявили, що неодноразово інформували "Газпром" про скорочення обсягів закупівлі газу в 2012 році, і зазначає, що це можна перевірити ще й на сайті "Нафтогазу". Компанія повідомляє, що в травні 2012 року було зроблено кілька заяв з цього приводу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 975 | Додав: adminA | Теги: Рахунок Газпрому, три місяці пенсій, бюджетне серце Азарова | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]