Пт, 2024-03-29, 02:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:49
Різними умовами імплементації мовної статті освітнього закону "Венеціанка" занепокоєна
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Експерти Венеціанської комісії із занепокоєнням сприйняли запропонований підхід, коли для кожної національної меншини індивідуально визначаються умови імплементації мовної статті закону "Про освіту".

Про це вони заявили під час зустрічі з представниками міністерства освіти і науки на чолі з міністром Лілією Гриневич, повідомляє прес-служба МОН.

Експерти "Венеціанки" прибули в Україну для обговорення закону "Про освіту", який викликав обурення у багатьох країн-сусідів України.

Лілія Гриневич пояснила, що освіта в школах кожної з меншин має свої потреби, щоб на виході отримати відповідну якість. Зокрема, йшлося про те, що польська та болгарська мови належать до слов’янської групи, тому тут потрібен один підхід, а угорська та румунська – це мови іншої групи, і підхід має бути вже іншим.

"Знаєте, є жарт про те, як зайцю, пташці та черепасі дали завдання за однаковий час пробігти певну дистанцію. На цьому прикладі очевидно, що уніфікований підхід для всіх – хибний шлях.

Наша ціль – привести всіх українських дітей до певного рівня оволодіння українською мовою на етапі закінчення загальної середньої освіти, враховуючи потреби тієї чи іншої групи", – зазначила Лілія Гриневич.

Гриневич повідомила, що зараз міністерство працює над розробкою нових програм, підручників та підготовкою курсів для підвищення кваліфікації вчителів у школах з мовою навчання національних меншин.

Вона додала, що у цих процесах Україна активно залучатиме представників своїх меншин та педагогів зі шкіл, які працюють з тими дітьми, для яких державна мова не є материнською.

Експерти Венеційської комісії перебувають в Україні з 30 до 31 жовтня. Протягом цього часу вони зустрічаються з представниками національних меншин в Україні, представниками МЗС, МОН України та депутатами ВРУ.

Очікується, що висновок Венеціанської комісії щодо закону "Про освіту" має бути оприлюднений орієнтовно 11 грудня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 662 | Додав: adminA | Теги: умови імплементації мовної статті о, Венеціанка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]