Чт, 2024-04-18, 03:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:23
Росія - Україні: ГТС позич нам, а власницею залишся
Інші останні Економічні новини
Російська сторона вважає можливою передачу української газотранспортної системи в управління газотранспортному консорціуму, не змінюючи при цьому форми її власності, заявляє посол Росії в Україні Михайло Зурабов.

"Ми вважаємо, що цілком можливе збереження власності української ГТС за українською стороною і прийняття відповідних законодавчих рішень, які б дозволили передати її, не міняючи форми власності, в управління консорціуму", - сказав посол українським журналістам у середу, 27 лютого, в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він також додав, що російська сторона, виходячи з тих заяв, які раніше звучали, передбачила і готувала відповідні документи, орієнтуючись на те, що це повинен бути двосторонній консорціум.

Разом з тим, посол підкреслив, що російська сторона звернула увагу на той факт, що українські партнери провели консультації з європейськими колегами "на полях саміту Україна-ЄС" про можливість повернення до ідеї тристороннього консорціуму.

"Тому це питання, очевидно, потребує уточнення", - сказав Зурабов.

Відповідаючи на запитання з приводу того, чи може передача української ГТС в оренду російській стороні привести до зниження ціни на газ, посол сказав: "Відповідь позитивна, таке рішення може бути знайдено".

Нагадаємо, 22 лютого Віктор Янукович у ході прямого телеефіру "Діалог з країною" заявив, що Україна розглядає можливість передачі магістральної ГТС в оренду для забезпечення необхідних засобів її модернізації, утримання в належному технічному стані та одержання гарантій обсягів транзиту.

"Нафтогаз України": для модернізації української ГТС необхідно 5,3 мільярда доларів

На модернізацію і реконструкцію української газотранспортної системи (ГТС) необхідно 5,3 млрд дол. Про це під час Енергетичного форуму Адама Сміта з посиланням на дані Mott MacDonald заявив заступник голови Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Вадим Чупрун.

"Загальний обсяг необхідних інвестицій для реалізації заходів з модернізації та реконструкції пріоритетних об'єктів ГТС становить 5,3 мільярда доларів", - зазначив Чупрун.

За його словами, такі капіталовкладення забезпечать надійний і ефективний транзит газу до Європи в обсязі 145 млрд куб. м на рік до 2030 року і є значно менш витратними в порівнянні з іншими проектами постачань газу в Європу - "Північним потоком" (вартість 14,8 млрд євро, потужність двох ниток 55 млрд куб м) і "Південним потоком" (вартість 24 млрд євро, потужність 63 млрд куб м), які розраховані на одну і ту ж ресурсну базу.

Британська компанія Mott MacDonald виконує попереднє техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) модернізації ГТС України. Як повідомлялося раніше, Mott MacDonald у листопаді 2011 року оцінила реконструкцію та модернізацію ГТС України в 4,8 млрд дол.

Експерт: передача ГТС в оренду буде трагедією та дурницею

Здача української газотранспортної системи в оренду стане трагедією для України. Таку думку висловив голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик в ефірі "Ера-FM".

"Здати в оренду - це повністю здати контроль над усіма газотранспортними потоками в Україні, повністю здати контроль над проходженням фінансів, над формуванням транзитної ставки, над впливом на енергетичну мапу Європи. Це відрізати себе від стратегії серйозного гравця на європейському ринку. Це значить не отримувати інший газ, крім російського. Це буде повною трагедію та дурницею, якщо держава так зробить", - сказав Боровик.

Крім того, експерт прокоментував невдоволення президента Віктора Януковича тим, що Енергетичне співтовариство не допомагає Україні вирішувати "газові" суперечки з Росією:

"Ніяких офіційних заяв не було, але кажуть, що Енергетичне співтовариство не допомагає. Складається враження, що хочуть створити або на двох консорціум, або зовсім віддати в оренду Росії - це зовсім трагедія".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1064 | Додав: adminA | Теги: україна, власниця, ГТС, Росія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]