Чт, 2024-03-28, 16:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:34
Саміт Україна-ЄС: останнє європейське попередження
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Сьогодні в Брюсселі відбудеться саміт Україна-ЄС, який не був проведений в 2012 році через проблеми з дотриманням українською владою демократичних стандартів. Ситуація у цій сфері так і не покращилася, але Київ підготував ґрунт для заяв про успіх зустрічі - за її підсумками має бути підписаний кредитний договір про виділення Україні 610 млн євро. В Європі між тим підкреслюють, що головне завдання саміту - не фінансова угода, а спроба передати президенту Віктору Януковичу "останній сигнал" про необхідність термінових змін в країні, пише "Комерсант".
В понеділок в Брюсселі Віктор Янукович зустрінеться з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та президентом Європейської ради Херманом ван Ромпеєм. Нинішній саміт стане 16-м в історії взаємин України і ЄС та першим після того, як в 2012 році була перервана традиція щорічних переговорів на вищому рівні - незважаючи на зусилля української сторони, зустріч так і не відбулася.

Слідуючи нормам дипломатичного етикету, сторони стверджують, що саміт-2012 був відкладений з об'єктивних причин, при цьому Єврокомісія неодноразово змінювала офіційне пояснення мотивів. Говорилося, що зустріч не слід проводити до завершення парламентських виборів, потім у ЄС офіційно оголосили, що мають намір дочекатися переформатування уряду, а пізніше зупинилися на нейтральному формулюванні про те, що президентам не вдається знайти вільну дату у щільному графіку.

Втім, у неофіційних бесідах представники ЄС визнають, що насправді перешкодою для проведення саміту в термін стали масштабні проблеми з дотриманням українською владою демократичних стандартів.

"Історія показує, що в інших випадках вибори саміту не заважають", - зазначив один із дипломатів. Дійсно, в 2007 році зустріч Україна-ЄС на вищому рівні пройшла 14 вересня, за два тижні до позачергових парламентських виборів, і їй не завадили ні політична криза, ні майбутня зміна уряду.

До саміту 2013 ситуація в Україні не покращилася - залишилася невирішеною ключова для ЄС проблема вибіркового правосуддя; Київ не вжив жодних кроків для подолання проблем у виборчому законодавстві; не проведено жодної із структурних реформ, обіцяних українською стороною.

В уряді заявляють, що у відсутності прогресу винні представники опозиції, які блокували парламент. Глава МЗС Леонід Кожара заявив на минулому тижні, що покладає на опозицію провину за можливі проблеми при прийнятті Євросоюзом рішення про візову лібералізацію: "Верховна рада повинна була прийняти кілька законів у цій сфері, її бездіяльність може негативно відбитися на висновках ЄС".

У дійсності ж, за інформацією видання, в Брюсселі з самого початку не планували приймати якісь рішення чи проводити оцінку прогресу України у безвізовому діалозі. А європейських дипломатів турбує не стільки бездіяльність Ради, скільки відмова української влади від раніше взятих зобов'язань.

"В останні тижні ми бачимо не тільки відсутність досягнень, але і погіршення в ключових сферах, попри те, що говориться на високому рівні. Це і нова справа щодо Юлії Тимошенко, і рішення суду про позбавлення мандатів народних депутатів. Навіщо це робиться?" - дивується один із співрозмовників видання.

Однак, незважаючи на відсутність прогресу в політичному діалозі та візових питаннях, Київ зумів уникнути небезпеки того, що саміт буде названий провальним. З Брюсселю Віктор Янукович повинен привезти угоду про виділення Україні кредиту в розмірі 610 млн євро.

"Зараз у Міністерстві фінансів завершують узгодження кредитної угоди і меморандуму про взаєморозуміння. Понад 600 млн євро макрофінансової підтримки будуть спрямовані на інституційні реформи", - заявив Леонід Кожара.

Кредит Україні виділяють з бюджету ЄС. Розпорядником коштів є уряд, фінансовим посередником - Національний банк. Макрофінансова підтримка надається країнам, що зазнають дефіцит взаємної торгівлі з ЄС.

"Фактично Євросоюз дає нам в борг, щоб ми купили на ці гроші європейські товари. Для них це безпрограшний варіант", - розповів співрозмовник в уряді, який брав участь у переговорах про виділення допомоги.

Тим часом впевненості в отриманні кредиту до останнього моменту не було. Засоби для виділення допомоги Україні зарезервовані в бюджеті ЄС ще з 2008 року, але Київ так і не виконав ряд умов Єврокомісії, зокрема - про реформу сфери управління державними фінансами.

"Всупереч висновкам профільних департаментів, керівництво Єврокомісії прийняв рішення, що на цьому саміті гроші необхідно виділити", - розповів один із співрозмовників.

Втім, Брюссель міг включити в договір право ЄС заморозити перерахування коштів. Інформаційне агентство "Інтерфакс" вчора, 24 лютого, процитувало неназваного європейського дипломата, який зазначив, що виділення траншів залежатиме від прогресу в переговорах України з Міжнародним валютним фондом.

Погодившись на поступки у фінансовій сфері, керівництво ЄС має намір посилити риторику в діалозі з Україною щодо політичних питань.

"Мета саміту - не підписання кредитного договору. Це ми могли б зробити в будь-який момент і без президента. Наше головне завдання - переговори з проблемних питань. Ми хочемо дати Віктору Януковичу останній сигнал про те, що без змін у всіх ключових сферах, про які українська влада відмінно обізнана, угода про асоціацію не буде підписана", - підкреслив співрозмовник в європейських структурах.

Фраза про "останній сигнал" не означає, що після цього ЄС зупинить спроби вплинути на дії українського керівництва, але ще однієї можливості для бесіди на вищому рівні напевно не буде. Позиція Брюсселя про можливість підписання (або, навпаки, блокування) угоди про асоціацію в 2013 році буде сформована до червня, після чого її зможуть змінити лише кардинальні зрушення ситуації в Україні.

Тарасюк: ЄС прийме рішення щодо України в травні

Принципове рішення про підписання угоди з Україною Європейський Союз буде приймати у травні. Такий прогноз в ефірі телеканалу ТВі озвучив член Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, народний депутат від фракції ВО "Батьківщина" Борис Тарасюк.

Зокрема, політик заявив, що влада помиляється, коли каже, що має час аж до підписання угоди про асоціацію з ЄС, запланованого на листопад цього року.

"Чомусь у нас всі називають кінцевим терміном прийняття рішення щодо підписання угоди про вступ України до Європейського Союзу листопад цього року. Це помилкова позиція", – вважає Тарасюк.

"Якщо хтось у владі думає, що це - саме той термін, до якого можна підігнати все, вони глибоко помиляються", - додав парламентарій.

На його переконання, принципове рішення про підписання або не підписання угоди з нашою державою Європейський Союз буде приймати у травні.

"Тобто українська влада має термін до травня місяця", - підсумував Тарасюк. Як відомо, саміт Україна-ЄС, який мав відбутися у 2012 році, пройде 25 лютого.

Політолог: Україна не стане членом Європейського Союзу

Україна не стане членом Європейського Союзу. Таку думку висловив політолог Євген Філіндаш в ефірі "Ера-FM".

"Європейські чиновники не раз заявляли, що в осяжному майбутньому не бачать Україну в Євросоюзі. У перекладі з дипломатичної мови на звичайну це означає, що ми вас взагалі не бачимо в Євросоюзі. Туреччина з 50-х років рветься в Євросоюз, виконує все, що тільки можна, давно вступила в НАТО, але в Євросоюз її не приймають і не приймуть. Те ж саме стосується України", - сказав Філіндаш.

За його словами, багато східноєвропейських країн не поліпшили свої економіки в Євросоюзі.

"В уяві дуже багатьох Євросоюз - це манна небесна і вступ туди означає рай на землі. Так кажуть, незнайомі з реаліями в Болгарії або Румунії, які як до вступу в Євросоюз були небагатими, так і після вступу до Євросоюзу в рази поступаються за рівнем життя західноєвропейським країнам", - зазначив Філіндаш.

Політолог підкреслив, що Україна є європейською країною.

"Я хотів би внести зрозумілість у дуже часто вживане у нас слово "євроінтеграція". На жаль ті, хто ратує за це, замовчують, що велика частина Європи перебуває поза Євросоюзом: починаючи від Норвегії та Швейцарії, і закінчуючи Росією. Україною та Білоруссю. Тут йде підміна понять: Україна і так є європейською державою. Це не викликає сумнівів у тих, хто знає географію на рівні шкільних підручників", - підсумував Філінлаш.

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович і президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу погодили дату проведення саміту Україна-ЄС - захід має відбутися 25 лютого 2013 року в Брюсселі.

Напередодні саміту Жозе Мануель Баррозу заявив, що майбутній саміт Україна-ЄС буде використаний для відновлення зобов'язань сторін порядку денного політичної асоціації та економічної інтеграції.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1456 | Додав: adminA | Теги: саміт Україна-ЄС, останнє європейське попередження | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]