Пт, 2024-03-29, 11:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:30
Створено програму, яка передбачає майбутнє завдяки новинам зі ЗМІ
Інші останні Новини світу науки і технологій
Науковці створили програму, яка, ґрунтуючись на матеріалах ЗМІ, зможе попереджати про прийдешні спалахи епідемії чи насильства. Аналізуючи події, які вже відбулися, система намагається виявити загальні закономірності між ними і передбачити, що станеться в недалекому майбутньому. Прототип ПЗ створили дослідник Ерік Хоровіц з Microsoft Research і Кіра Радінські, співробітниця Техніона (Ізраїльського технологічного інституту), пишуть Вести.ru.

За словами Хоровіца, їхня система побудована на архіві газети The New York Times за 22 роки (з 1986 по 2007), а також багатьох онлайн-джерел, включаючи DBpedia, яка структурує інформацію з "Вікіпедії", WordNet, що допомагає програмним алгоритмам зрозуміти значення слів, і відкриту "базу знань" OpenCyc. Всього ПЗ задіє понад 90 джерел.

Систему успішно випробували на реальних подіях. У деяких тестах точність передбачення становила від 70 до 90%. Приміром, аналізуючи новини про повінь в Анголі в 2006 році, ПЗ правильно попередило про наступну епідемію холери. Ще одне попередження про поширення хвороби в Анголі надійшло після аналізу новин про великий шторм в Африці на початку 2007 року.

Завдяки масі різних джерел система "бачить" контекст, недоступний при читанні самої лише преси. Наприклад, вона змогла виявити зв'язок між подіями в Руанді й Анголі, знаючи, що обидві держави - в Африці, мають схожий ВВП, щільність заселення, частку землі, покриту водою, чи була засуха в минулому році та інші фактори.

Проект створюється за підтримки Microsoft, але компанія поки що не планує робити з нього комерційний продукт. Щоб система передбачила тему завтрашніх новин ще точніше, Хоровіц і Радінські планують включити в неї більше джерел, наприклад, архіви інших газет і оцифровані книги.

Можливо, завдяки комп'ютерним програмам позбудуться роботи і наївних симпатиків такі провісники, як російський астролог Павло Глоба. Ось приклад його "дару" передбачення. У 2009 році він переконував, що на президентських виборах-2010 переможе Юлія Тимошенко. Успішність прогнозу загальновідома.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1151 | Додав: adminA | Теги: новини, програма, ЗМІ, майбутнє | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]