Чт, 2024-04-25, 11:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:02
У Музеї Івана Гончара розкажуть про свято Стрітення у народній традиції
Інші останні Релігійні новини Велике християнське свято - Стрітення Господнє - припадає на середину лютого. Більше дізнатися про цього з лекції, а також почути, як закликати весну, можна у Музеї Івана Гончара.

Про це повідомили у дирекції музею.

"Завітавши на лекцію "Свято Стрітення у народній традиції" - 15 лютого о 17:00, ви почуєте цікаву розповідь фахівця про народні звичаї та обряди, пов’язані зі Стрітенням, про те, як його традиційно святкували колись і як святкують сьогодні у різних куточках України", - йдеться у повідомленні.

Музейники також зазначили, що ця лекція є чудовою нагодою дізнатися про магічне, захисне та лікувальне значення "стрітенської" свічки й освяченої цього дня води. Завіташи до музею, можна буде зробити власний "прогноз" погоди на тепле півріччя року, як це робили наші пращури, спостерігаючи за метеорологічними ознаками цього "перехідного" дня.

Про свято Стрітення розкаже Олена Чебанюк - доцент кафедри фольклористики Інституту філології Київського національного університету ім.Т. Шевченка, старший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України.

Оскільки від Стрітення дівчата починали традиційно закликати ("загукувати") весну, то у цей день фольклорний колектив "Роксоланія" кафедри фольклористики Київського національного університету ім.Т.Шевченка разом із дитячим гуртом Музею Івана Гончара "Орелі" намагатимуться пробудити весну своїми "веснянками-гуканками".

З кінцем зими  відходять і народні свята зимового циклу. Про Стрітення, або як його ще називають у народній традиції - Стрічення, Зимобор, Громниці, у народі казали: "Лютий до березня в гості приїжджає, щоб на Стрітення зимі з весною зустрітися".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1297 | Додав: adminA | Теги: свято Стрітення. Музеї Івана Гончар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]