Пт, 2024-04-26, 12:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:20
Зона АТО: найгарячіше - на Донецькому напрямі. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

  П'ять військовослужбовців Збройних сил України зазнали поранень за минулу добу внаслідок бойових дій у зоні АТО на Донбасі, повідомив спікер Міністерства оборони України з питань АТО Андрій Лисенко.

"Унаслідок бойових дій за добу п'ять наших бійців дістали поранень, загиблих немає", - сказав він на брифінгу в Києві в понеділок.

Лисенко поінформував, що четверо військових зазнало поранень і контузії під час обстрілів у с. Луганському, ще один - у Верхньоторецькому.

Спікер Міноборони зазначив, що за минулу добу активність противника збільшилася.

"Насамперед це стосується донецького та маріупольського напрямків, зокрема основних гарячих точок - Луганського та Широкиного", - зазначив він.

На луганському напрямку вчора було досить спокійно. Противник вчинив три короткострокові обстріли в Станиці Луганській та Новозванівці.

На донецькому напрямку з 7-ї ранку противник розпочав обстріл позицій сил АТО в Луганському. Вже в другій половині дня противник увів у дію бронетехніку і міномети. Бойовики порушували режим тиші майже на всьому горлівському периметрі (ділянка фронту Зайцеве-Верхньоторецьке). Загалом за минулу добу на донецькому напрямку відбулося 14 ворожих обстрілів, зокрема чотири - з важкого озброєння.

На маріупольському напрямку в Мар’їнці та околицях учора було тихо. По одному обстрілу зафіксовано в Новотроїцькому та Старогнатівці. На ділянці фронту Павлопіль-Широкине, як і раніше, дуже неспокійно - противник масово застосовує міномети, епізодично - гармати. По позиціях сил АТО було випущено близько 40 мін і кілька снарядів. Загалом за минулу добу на маріупольському напрямку сталося 16 ворожих обстрілів, зокрема шість - із важкого озброєння.

Розвідка повідомляє про 18 вбитих бойовиків за минулий тиждень

У період 19-25 грудня втрати бойовиків склали: 18 військовослужбовців вбитими та 38 пораненими. Про це повідомляє Головне управління розвідки на сторінці Facebook. Так, за даними розвідників, у складі 9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти з Новоазовська ЗС РФ троє вбитих та п’ять поранені.

У складі 2-ї окремої мотострілецької бригади, що базується в Луганську, поранено одного військовослужбовця. У складі 7-ї окремої мотострілецької бригади, що базується у Брянці, 15 військовослужбовців вбито та 32 поранено.

"У цивільних лікарнях м. Луганська запровадили режим обмеження доступу відвідувачів у зв’язку з приховуванням розміщення великої кількості поранених військовослужбовців російських окупаційних військ", - додали у розвідці.

За 5 днів загострення на Донбасі українська сторона просила тиші 846 разів

Українська сторона Спільного центру з контролю і координації вогню ініціювала 846 спроб припинення вогню під час загострення на Світлодарській дузі в період з 18 по 22 грудня. Про це повідомив керівник української сторони СЦКК генерал-майор Анатолій Петренко, передає "Українська Правда".

За його словами, припинення вогню – це одне з основних завдань СЦКК, для цього застосовуються всі наявні механізми, в тому числі СММ ОБСЄ.

"Якщо говорити про статистику, то в гострий період з 18 по 22 грудня у нас було офіційних 846 спроб припинення вогню і введення режиму тиші", - сказав Петренко.

"При цьому позитивно спрацювали 415 разів, тобто коефіцієнт корисної дії становив 49%. Ми змушені констатувати, що за запитом української сторони такий режим спрацював лише у 38% від загальної чисельності запитів", - додав Петренко.

"Це свідчить про те, яка була висока напруга і чи були налаштованими НЗФ дотримуватися вимог із припиненню вогню і встановленні режиму тиші", - додав він.

Петренко уточнив, що запити йдуть з двох сторін, для сприяння залучається СММ ОБСЄ.

Він додав, що протягом тих 3 днів відбулося 153 порушення режиму припинення вогню по всій лінії розмежування. Було зафіксовано 78 обстрілів з важкого і забороненого мінськими угодами озброєння: нараховано майже 2400 розривів мін і снарядів.

"При цьому зафіксовано розриви 53 снарядів артилерії 152-мм калібру та 280 розривів артилерійських снарядів 122 мм. На окремих напрямках застосовувалися танки.

23 грудня, у переддень оголошення режиму тишу, про який було домовлено у Мінську, – відбулася найбільша кількість обстрілів - 54, з них 34 із застосуванням заборонених мінометів та артилерії; майже 700 розривів мін і снарядів, в тому числі РСЗО, артилерія калібру 152 і 122 мм.

В той день, за словами Петренка, була 221 спроба домовитись про припинення вогню, ефективність досягнення режиму тиші становила 51%.

Водночас Петренко повідомив, що після запровадження "режиму тиші" з 0 годин 24 грудня "абсолютної тиші не було".

"Протягом першого дня було більш як 40 порушень, в тому числі із застосуванням мінометів. А 25 грудня – 32 випадки порушення режиму припинення вогню, в тому числі 10 випадків із забороненої зброї – артилерія і міномети", - сказав Петренко.

Він додав, що здебільшого вогонь ведеться із зони відповідальності ОРДО.

"Щодо ОРЛО – там епізодичні постріли, які вдається припинити протягом відносно короткого періоду часу", - сказав він.

Загалом, за словами Петренка, за ці два дні процедура припинення вогню працює значно краще.

"У майже 90% випадках вогонь припиняється за 15-20 хвилин після звернення", - сказав Петренко.

Нагадаємо, 24 грудня окупанти зірвали чергову домовленість про режим тиші на Донбасі. Перед цим кілька днів йшли запеклі бої на Світлодарській дузі. Також сили АТО увійшли в Новолуганське і встановили блокпост.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 736 | Додав: adminA | Теги: Донецький напрям, зона АТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]