Чт, 2024-03-28, 22:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:56
Астрономи знайшли 50 нових планет
Інші останні Новини світу науки і технологій
Астрономи з Південної європейської обсерваторії (ESO) представили на конференції "Екстремальні сонячні системи" в Швейцарії список з 50 нових екзопланет, відкритих за допомогою спектрографа HARPS.

Як повідомляється, з 50 нових екзопланет 16 виявилися "суперземлями" - тобто планетами, маса яких лежить в межах від 1 до 10 земних. Найбільший інтерес серед них представляє суперземля HD 85512b (її маса дорівнює 3,6 земних), розташована в придатної для проживання зоні власної зірки, тобто на її поверхні може існувати вода. Вона знаходиться в сузір'ї Вітрила на відстані 36 світлових років від Землі.

Відразу після відкриття, про яке було оголошено в середині серпня 2011 року, HD 85512b назвали головним кандидатом в населені планети на сьогоднішній день. Розрахунки вчених показують, що Європейський великий телескоп (E-ELT), будівництво якого планується завершити в найближчі 10-11 років, зможе сфотографувати цю планету безпосередньо.

Нові результати спостережень допомагають, серед іншого, оцінити кількість екзопланет. Так, на думку астрономів, приблизно навколо 40% схожих на Сонце зірок є хоча б одна планета з масою менше маси Сатурна. Це, зокрема, підвищує шанс виявити схожу на Землю планету в самий найближчий час.

Інструмент HARPS являє собою спектрограф, встановлений на 3,6-метровому телескопі на обсерваторії ESO в Ла-Силья в Чилі. Він призначений, серед іншого, для виявлення коливань в спектрі зірок, які є наслідком гравітаційного впливу планет. Об'єктом спостереження спектрографа виступають прилеглі зірки. За 8 років роботи йому вдалося виявити більше 150 екзопланет.

Планується, що в 2016 році апарат змінить спектрограф ESPRESSO, який буде встановлений на так званому Дуже великому телескопі (VLT). Чутливість цього інструменту буде перевищувати чутливість HARPS як мінімум на порядок, що дозволить йому шукати кам'яні планети навколо досить тьмяних зірок, за матеріалами: Lenta.ru .

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1473 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]