Пт, 2024-04-19, 21:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:34
Азарова тіпає через передчуття нового Майдану
Інші останні Економічні новини
Вчора, 29 січня, прем'єр-міністр Микола Азаров розповів представникам бізнесу про заходи щодо стимулювання економіки. Дискусія з ними підтвердила, що ситуація в економіці за 2012 погіршилася до рівня, близького до критичного, однак уряд не готовий йти на жорсткі і непопулярні рішення для подолання негативних тенденцій, побоюючись масових протестів підприємців. У пошуках шляхів стимулювання виробництва в Кабінеті міністрів готуються до розміщення державних замовлень на підприємствах, пише видання "Коммерсант".

Вчорашня зустріч прем'єр-міністра з представниками галузевих асоціацій виробників була організована для обговорення програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки. Цей документ зараз доопрацьовується і ще не прийнятий Кабінетом міністрів. Суть урядової ініціативи Азаров виклав стисло, пообіцявши, що на ринку незабаром з'являться цільові кредитні ресурси.

"Ми в цьому році переходимо до курсу пом'якшення монетарної політики і підтримки наших товаровиробників", - оголосив він.

Прем'єр визнав, що ситуація в економіці далека від оптимістичної, але запевнив, що Кабмін створив механізми запобігання кризі: "При всіх труднощах 2012 рік заклав фундамент розвитку економіки - це продовження реформ, створення сприятливого клімату для розвитку економіки".

Втім, в успіх дій уряду, як виявилося, не вірять навіть представники влади. Президент Українського союзу промисловців і підприємців, радник президента і народний депутат Анатолій Кінах (Партія регіонів) заявив, що, всупереч заявам уряду про підтримку національного виробника, в економіці відбуваються протилежні процеси.

"Тенденції досить серйозні, - заявив Кінах. - Виробництво скорочується. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі зросло до 15 млрд грн. Щорічно знижується питома вага національної продукції на внутрішньому ринку - в 2012 році імпорт склав 46%. А серед споживчих товарів частка імпорту досягає від 60 % до 90%".

Микола Азаров, який коментував висловлювання більшості учасників заходу, утримався від відповіді своєму однопартійцю. Констатувавши критичну ситуацію в економіці, Кінах зазначив, що підтримує програму Кабміну щодо виходу з кризи, але запропонував уряду конкретизувати, що саме воно має намір робити для заміщення імпорту вітчизняною продукцією. З виступу Анатолія Кінаха також стало відомо, що уряд готується вдатися до розміщення державних замовлень на українських виробничих потужностях.

"Держзамовлення - це потужне джерело завантаження і підтримки конкурентоспроможних підприємств", - заявив народний депутат.

Вчорашню зустріч з бізнесменами Микола Азаров провів у хорошому настрої, з гумором коментуючи пропозиції учасників дискусії. Примітний діалог відбувся після виступу виконавчого директора Всеукраїнського об'єднання роботодавців легкої промисловості Тетяни Ізовіт, яка запропонувала уряду скасувати спрощене оподаткування для підприємців, які торгують імпортним одягом, який, на її думку, найчастіше виявляється контрабандним.

"По-вашому, якщо ми введемо касові апарати, то ліквідуємо "тінь"? Але ж всі підприємці проти! Ми пробували це зробити, а люди вийшли на "податковий Майдан", - заперечив їй Микола Азаров.

"Тоді давайте дозволимо нашої легкої промисловості теж нічого не рахувати! - Не здавалася Ізовіт. - Поставте нас в рівне положення (з азіатськими виробниками), щоб ми звітували про кілограми продукції та експортували її кілограмами!

Не підтримавши цю ініціативу, прем'єр порадив своїй співбесідниці продумати інший алгоритм захисту інтересів легкої промисловості.

"Ви маєте рацію. Що ми за країна, якщо у всіх присутніх у залі костюми імпортні та сорочки імпортні? Потрібні різкі, радикальні заходи. Сідайте з Михайлом Бродським (голова Державного комітету з регуляторної політики і підприємництва), Олександром Клименком (міністр доходів і зборів) і виробляйте", - сказав Микола Азаров.

Бродський, через кілька хвилин отримав слово, підтримав ідею Тетяни Ізовіт про впровадження обов'язкової установки касових апаратів. Однак після цього з'ясувалося, що Микола Азаров, незважаючи на заявлене прагнення до жорстких заходів, все ж не готовий приймати непопулярні рішення, здатні спровокувати вуличні протести.

"Потрібно шукати оптимальні рішення, - зауважив прем'єр-міністр. - Михайло Бродський, звичайно, пропонує варіант, але я знаю: підеш у нього на поводу - обов'язково Майдан отримаєш".

На цьому зустріч завершилася.

Раніше повідомлялося, що народний депутат Віктор Балога попередив владу, що притиснутий до стінки бізнес може влаштувати бунт.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1325 | Додав: adminA | Теги: азарова, передчуття нового Майдану | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]