Пт, 2024-03-29, 01:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:07
Brexit: висока явка на референдумі. Влада визнає його результати
Інші останні Новини Європейського Союзу

Прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон та його дружина Саманта віддали свої голоси на референдумі щодо членства в ЄС. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на The Daily Star.

Як пише видання, напередодні голосування Кемерон висловлював оптимізм щодо результатів. Він також наголосив, що планує залишитися прем'єр-міністром навіть у випадку Brexit.

"Я прийму рішення британського народу і стану до роботи в п'ятницю вранці, щоб виконати його", - зауважив Кемерон.

У першій половині дня на виборчих дільницях у Британії спостерігається досить висока явка. Про черги на дільниці повідомив голова редколегії The Guardian Том Кларк, який оприлюднив фото з дільниці в одному з районів Лондона.

"Я ніколи не бачив таких черг біля виборчих дільниць у Гакні" - написав він.

"Я жодного разу не бачив таких черг на своїй виборчій дільниці, як сьогодні", - написав один з лондонських блогерів.

"Досить жвава явка на моїй виборчій дільниці (Саутгемптон) – черга була о 7 ранку. Явка видається дещо вищою, ніж на парламентських виборах", - написав журналіст Соломон Х’югс.

The Guardian зазначає, що явка на референдумах лише в двох випадках перевищувала явку на парламентських виборах – на референдумі 1998 року щодо Белфастської угоди (про врегулювання конфлікту у Північній Ірландії", і на референдумі про незалежність Шотландії у 2014 році.

Нагадаємо, у четвер, 23 червня, у Великій Британії розпочалося голосування на референдумі, який має визначити подальшу долю членства країни у ЄС.

Виборчі дільниці працюватимуть 23 червня з 7.00 до 22.00.

На референдумі виборцям поставлять питання "Чи має Велика Британія лишатися членом ЄС чи має залишити його?". Британці мають обрати між варіантами "Залишитися членом ЄС" та "Покинути ЄС". У голосуванні можуть взяти участь рекордні 46,5 млн виборців.

Нинішній референдум став третім загальнонаціональним в історії Сполученого Королівства, відзначає BBC. Йому передувала чотиримісячна битва прихильників і противників Brexit за голоси виборців, пише NEWSru.com.

Екзит-полів на референдумі з питання виходу Британії зі складу ЄС не буде. Остаточний результат повинен бути відомий до 7 ранку 24 червня, відзначає Російська служба BBC. Для участі в цьому референдумі зареєструвалися майже 46,5 млн чоловік. Ця цифра стала рекордною для виборів у Великій Британії.

Взяти участь в голосуванні зможуть громадяни Великобританії і країн Співдружності, які легально перебувають на території Сполученого Королівства, а також британські громадяни, які проживають за кордоном (за умови, що вони вже були в британських виборчих списках не далі як 15 років тому). На відміну від загальних виборів, проголосувати також зможуть члени палати лордів і громадяни Співдружності, що проживають в Гібралтарі. Громадяни інших країн ЄС, за винятком Ірландії, Кіпру і Мальти, не зможуть взяти участь в референдумі.

Перед початком референдуму The Times опублікувала свіже опитування думок голосуючих, підготовлений службою YouGov. Виявилося, що перевага противників Brexit зросла напередодні голосування, хоча ще в середині червня прихильників виходу Британії зі складу ЄС було більше.

Якщо британці проголосують за Brexit, країна буде залишатися в складі Євросоюзу щонайменше ще протягом двох років. Згідно зі статтею 50 конституції ЄС, для початку процедури виходу Лондон повинен формально повідомити про цей намір Брюссель. Потім почнеться процес переговорів, розрахований приблизно на два роки.

Однак уряд Великобританії не зобов'язаний надсилати повідомлення відразу ж після референдуму. Крім того, переговори можуть розтягнутися на набагато більший термін, ніж орієнтовні два роки.

На минулому тижні міністр фінансів Сполученого Королівства Джордж Осборн повідомив, що вихід Британії з ЄС обійдеться країні в 30 мільярдів фунтів стерлінгів (42,4 мільярда доларів). В результаті уряд змушений буде підвищити прибутковий податок, підняти акцизи на бензин і алкоголь і скоротити фінансування соціальних програм у сфері охорони здоров'я і освіти, також будуть урізані витрати на оборону, попередив глава відомства.

Раніше західні політтехнологи відзначали, що Brexit змінить не тільки ситуацію всередині Британії, але вплине на Європу в цілому. Експерти вважають, що вихід Сполученого Королівства зі складу ЄС призведе до ослаблення політичної та економічної потужності Євросоюзу. На частку Британії припадає близько 13% населення Євросоюзу, і Сполучене Королівство є другою за величиною економікою ЄС, тим самим гарантуючи надійні фінансові вливання в європейський бюджет. У разі Brexit позиції Європи на переговорах з Китаєм, Росією, США будуть слабкішими, ніж раніше, попереджають експерти.

Крім того, Британії відводяться провідні позиції в ЄС з питання військових витрат. Отже, ще одним негативним моментом потенційного виходу Британії може стати ослаблення Європи у військовому і геополітичному плані.

Референдуму з питання Brexit передувала угода між Лондоном і Брюсселем, яка забезпечує Британії особливий статус у складі ЄС. Мова, зокрема, йде про незалежність фінансистів лондонського Сіті від європейських регуляторів і закріпленні принципу ходіння в Євросоюзі кількох валют. Крім того, договір включає в себе формальне визнання права Великобританії на відмову від подальшої інтеграції.

Також план передбачає надзвичайні заходи по обмеженню прав мігрантів з країн ЄС на отримання соціальних виплат протягом чотирьох років з того моменту, як вони отримають роботу. Ці заходи вводяться в умовах виключно високого рівня міграції і діють протягом семи років - з 2017 до 2023 року. Крім того, допомоги на дітей мігрантів, які залишилися в країнах ЄС, будуть виплачуватися за шкалою, заснованої на вартості життя в цих країнах. Ці заходи вводяться негайно для нових мігрантів і з 2020 року для всіх 34 тис. Отримують таку допомогу.

Дискусія про Brexit привела до серйозного розколу політичної еліти в Великобританії. Головним прихильником збереження Сполученого Королівства в складі Євросоюзу виступив прем'єр Девід Кемерон. Проведення референдуму про подальше членство Британії в ЄС було одним з передвиборних обіцянок консерваторів перед загальними виборами 2015 року. Кемерон оголосив про плани провести такий референдум ще в 2013 році.

При цьому одним з найвидніших опонентів британського прем'єра став колишній мер Лондона Борис Джонсон, який також представляє Консервативну партію. На його думку, Євросоюз "розмиває суверенітет" та підриває своїм політичним механізмом основи демократії. Джонсон вважає, що Brexit допоможе "зберегти гроші і повернути контроль".

Нагадаємо, раніше Кемерон заявляв, що британці підтримають вихід з ЄС, то назад шляху не буде. Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер також заявив, що в разі можливого виходу Великобританії з ЄС не слід чекати нових переговорів про її членство у Євросоюзі.

Вихід призведе до "серйозного шоку" для британської економіки, країна може втратити близько 100 млрд фунтів стерлінгів (145 млрд дол.).

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 999 | Додав: adminA | Теги: висока явка, Brexit, референдум | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]