Пт, 2024-03-29, 07:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:00
ЦВК Молдови не схотіла проводити референдум щодо долучення до МС
Інші останні Новини світу
Центральна виборча комісія (ЦВК) Молдови відмовила ініціативній групі у проведенні восени референдуму про приєднання країни до Митного союзу Росії, Бєларусі і Казахстану, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Центральна виборча комісія, вивчивши 232 тис підписів виборців на підтримку проведення референдуму, які представила ініціативна група, визнала, що 197 тис підписів громадян Молдови фіктивні.

"Ми заздалегідь знали, що ЦВК відмовить у проведенні референдуму про приєднання Молдавії до Митного союзу Росії, Бєларусі і Казахстану", - заявив на засіданні ЦВК голова Соціал-демократичної партії (СДПМ) Віктор Шелін.

"Напередодні ми дізналися, що ЦВК дасть негативний висновок на проведення референдуму, визнавши для цього 37 000 з 232 000 підписів, поданих ініціативною групою, недійсними", - сказав лідер СДПМ, яка була головним ініціатором проведення референдуму.

У зв'язку з цим голова ЦВК Юріє Чокан заявив, що комісія є нейтральним інститутом. "За 14 днів, протягом яких ми перевіряли достовірність представлених ЦВК підписів, всі її члени керувалися професійними навичками, а не політичними", - сказав Чокан.

Представники ініціативної групи, що збирала підписи на користь референдуму, не погодилися з рішенням ЦВК, назвавши його замовним і політичним. Голова Соціал-демократичної партії Молдови (СДПМ) Віктор Шелін заявив, що ініціативна група оскаржить рішення ЦВК в судовому порядку.

"Заборонивши проведення референдуму, влада Молдови показала, що боїться думки власного народу, який обов'язково б висловився за приєднання країни до Митного союзу Росії, Бєларусі та Казахстану", - заявив Шелін.

Соціал-демократи зібрали 232 тис підписів виборців на підтримку референдуму при необхідному мінімумі в 200 тис.

Перед засіданням ЦВК представник Асоціації зовнішньої політики Молдови Євген Ревенко, що "членство в МС вимагає підписання міжнародного договору, а Конституція Молдови передбачає, що тільки президент має право вести переговори про договори, після чого парламент вирішує, ратифікувати їх чи ні".

"Тільки після завершення переговорів і укладення договору може бути організований референдум. Приєднання до міжнародної організації вимагає тривалого процесу консультацій. До підписання договору потрібно оцінити наслідки приєднання до МС - політичні, економічні, соціальні. Поки перерахованих кроків не вжито, про референдум не може бути й мови", - вважає експерт.

Напередодні директор центру Expert-Grup Валеріу Прохніцьких заявив на прес-конференції, що референдум є неконституційним, оскільки передбачає зміни податково-бюджетної політики і бюджету Молдови.

"Як правило, країни прагнуть бути конкурентоспроможними на міжнародному рівні. За 20 років ми уклали угоди про вільну торгівлю з низкою країн. Якщо ми приєднаємося до МС, всі попередні угоди стануть недійсними, а Молдова не зможе самостійно розробляти митну політику. У МС тарифи втричі вищі для інших країн, ніж у нас, відповідно, імпорт буде дорожчим, а експорт менш конкурентоспроможним. Крім того, Молдова є членом СОТ, і ми взяли на себе зобов'язання однаково ставитися до всіх країн-учасницям організації. При вступі до Митного союзу ми не зможемо стримати цю обіцянку. У результаті країни СОТ, включаючи Україну, можуть збільшити тарифи на експорт молдавських товарів, що зробить їх неконкурентоспроможними", - сказав Прохніцьких.

Президент, уряд і парламент Молдови спокійно поставилися до ідеї СДПМ про збір підписів за референдум про приєднання республіки до МС. За оцінкою експертів, причина спокою криється в тому, що правлячий в Молдові Альянс за європейську інтеграцію, маючи більшість у парламенті, в будь-який момент міг відхилити ідею референдуму. Молдовське законодавство передбачає, що після затвердження ЦВК зібраних підписів виборців рішення про проведення референдуму ухвалює парламент.

Нагадаємо, що в березні, ще перебуваючи на посаді президента Росії, Дмитро Медведєв заявив, що у тих країн, які не увійдуть до Митного союзу, можуть виникнути складнощі.

Довідка

Митний союз - форма торговельно-економічної інтеграції Республіки Бєларусь, Республіки Казахстан і Російської Федерації, що передбачає єдину митну територію, в межах якої у взаємній торгівлі товарами не застосовуються мита та обмеження економічного характеру, за винятком спеціальних захисних, антидемпінгових і компенсаційних заходів. При цьому країни-учасники Митного союзу застосовують єдиний митний тариф та інші єдині заходи регулювання торгівлі товарами з третіми країнами.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1024 | Додав: adminA | Теги: ЦВК Молдови не схотіла проводити ре, мс | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]